Poznati dobitnici „Velike nagrade Ivo Andrić“ za najbolju knjigu u 2020.

23.12.2020

13:56 >> 14:40

0

Autor: Dejan Ćirić

Žiri koji je odlučivao o laureatima činili su Muharem Bazdulj, Jovan Delić i Želidrag Nikčević, a odluku je saopštio danas, u Medija centru

Poznati dobitnici „Velike nagrade Ivo Andrić“ za najbolju knjigu u 2020.
Copyright Profimedia

“Velika nagrada Ivo Andrić“ za najbolju knjigu u 2020. godini pripala je nobelovcu Peteru Handkeu za roman „Drugi mač“, u prevodu Žarka Radakovića, a u izdanju Lagune, dok je istim priznanjem za životno delo nagrađen pripovedač, romansijer i esejista Milovan Danojlić.

Profimedia

Jovan Delić je, citirajući delove obrazloženja o nagradi Danojliću naglasio da je „malo takvih podvižnika jeziku, višestruko obdarenih i raznovrsno ostvarenih proznih pisaca, pesnika, esejista, prevodilaca i publicista kao što je naš pisac koji trenutno živi i radi u Parizu.“

– Retki su pisci tako bogatog razuđenog opusa, visoke književne kulture i odgovornosti pred delom, jezikom, svetom i životom, svojim narodom, svojom zemljom i istorijom kao što je Milovan Danojlić. Njegova kreativna pesnička priroda i retko jezičko osećanje, koje nije istupilo, već se izoštravalo i usavršavalo u susretu sa stranim jezicima, kulturama i književnošću – kazao je Delić.

Pročitajte još

Govoreći o priznanju koje je žiri dodelio nobelovcu Handkeu, Delić je istakao da se njegova knjiga „Drugi mač“ u bezbroj puta oklevetanom, iracionalno i nepravedno ubijanom srpskom narodu, doživljava kao priča o sebi i kao melem za bezbrojne rane.

– Zato se ova knjiga izdvaja između svih ostalih izdanja u 2020. godini i zato je krunisana „Velikom nagradom Ivo Andrić“. Ta knjiga daje nadu u istorijsku i književnu istinu – ističe Delić.

Promo / Laguna

Prema njegovim rečima, neće biti preveliko iznenađenje ako Peter Handke dođe oko Svetog Save u Beograd ili Andrićgrad da primi vredno priznanje.

– Danojlić ima zdravstvene probleme, pa je malo verovatno da će u toku pandemije rizikovati svoj dolazak u Beograd – rekao je Delić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike