Kako je Džordž Kluni snimio jedan od svojih najboljih filmova: Od 3 dolara do 6 nominacija za Oskara (FOTO/VIDEO)

24.09.2022

06:01

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je istorijska drama „Laku noć i srećno“ iz 2005. godine

Kako je Džordž Kluni snimio jedan od svojih najboljih filmova: Od 3 dolara do 6 nominacija za Oskara (FOTO/VIDEO)
profimedia-0638059836 - Copyright Profimedia

Džordž Kluni je svojevremeno bio najplaćeniji glumac na svetu, ali možda će vas iznenaditi činjenica da je bio plaćen samo 3 dolara za jedan od svojih najhvaljenijih filmova.

U pitanju je istorijska drama „Laku noć i srećno“ iz 2005. godine, koju je, osim što je igrao glavnu ulogu, potpisao i kao scenarista i reditelj. Umesto da traži vrtoglavi honorar, slavni holivudski glumac je uzeo samo po jedan dolar za svaki od tih poslova.

Džordž Kluni, film "Laku noć i srećno"/Profimedia
 

Radnja filma „Laku noć i srećno“ smeštena je u 1953. godinu i bazirana je na istinitoj životnoj priči radijskog i televizijskog novinara Edwarda R. Murrowa, koji je pokušao da svrgne američkog senatora Josepha McCarthyja. Snimanje je koštalo samo 7.5 miliona dolara, a Klunijev honorar je verovatno uticao na to da troškovi budu tako mali.

Glumac je toliko želeo da snimi ovaj film da je čak stavio hipoteku na svoju kuću kako bi skupio novac. Njegov rizik se isplatio, jer je film zaradio više od 54 miliona dolara širom sveta, više od sedam puta od uloženog.

Džordž Kluni, film "Laku noć i srećno"/Profimedia
 

„Laku noć i srećno“ nije bio samo komercijalni uspeh, voleli su ga i žiriji za dodelu nagrada. Dobio je šest nominacija za Oskara, uključujući one za najbolji film, najbolji originalni scenario i najboljeg glumca, kao i nominacije za šest BAFTA nagrada i pet Zlatnih globusa, piše index.hr.

Kritičari su takođe bili oduševljeni ovom dramom - ima impresivnih 93 posto pozitivnih recenzija kritike i 83 posto pozitivnih recenzija publike na Rotten Tomatoes-u, dok na IMDb-u ima ocenu 7,4.

Džordž Kluni, film "Laku noć i srećno"/Profimedia
 

Kluni je 2012. godine za Los Anđeles Tajms rekao da je pokretačka snaga filma bila ljutnja.

- „Laku noć i srećno“ napisao sam zato što sam bio ljut jer su me nazivali izdajnikom moje zemlje kad sam rekao da moramo da postavimo pitanja pre nego što pošaljemo ljude u rat, a pronašao sam način da to izrazim u filmu - izjavio je glumac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike