Od jutra do večeri - uz kulturu i 24sedam

19.10.2020

07:02 >> 09:27

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložbe, knjige, filmovi, pozorišne predstave i koncerti koji će vam ulepšati današnji dan

Od jutra do večeri - uz kulturu i 24sedam
Copyright Promo/Željko Jovanović

Oktobar i sezona kiša, kao u pesmi Zdravka Čolića, počeli su odavno, vodeći nas ka još sumornijem i hladnijem nastavku balade u novembru, koji, osim što miriše na zimu, miriše i na novi parfem iz kolekcije „Korona“, koji očigledno nema nameru da postane „limited edition“. Ono što sada popularno nazivaju „lockdown“ nekako se već dešava zbog hladnog vremena, onog Šerbedžijinog listopada koji kiši na otocima, u večnoj „Ne daj se, Ines“, pandemije, najave odlaganja, neodržavanja, zatvaranja, i čega sve ne kada su u pitanju kulturni sadržaji. Ipak, nećemo se dati, kao ni i Ines u Radetovoj pesmi. Ni godinama, ni drukčijim pokretima i navikama, ni koroni. Jer, i dalje se neki autobusi ruše, terani jesenjim vetrom niz beogradske padine, a u Beogradu toliko toga da vam ispuni ovaj dan. Od jutra do večeri!

Ako ste, posle dužeg spavanja, jer ipak – nedelja je, spremni za kvalitetne i lepe sadržaje, utišajte telefone, ponesite kišobrane za svaki slučaj, ali i sunčane naočare, jer ipak treba verovati da sunce nije daleko, nešto toplo da se ogrnete i nešto lepo o čemu razmišljate. Maske na lice, osmeh ispod nje, za ruku samo jednu osobu, onu koju najviše volite, i pretvorite ovu nedelju u zlatni dan, suncem okupan.

Prvo odite do Bisere. Čuvene Bisere Veletanlić. One koja peva „Zlatni dan“, s tim što ovog puta, uz njenu muziku možete pogledati i njene fantastične slike, izložene u Centru za kulturnu dekontaminaciju, od 12 do 18 časova. Slike su joj zaista kao biseri, iako ona tvrdi da nije ozbiljan slikar, već da se samo igra. U tome i jeste fora. Bisera je veliki laf, a njena umetnost je igra koja će vam ulepšati dan – i audio i video. Proverite, nećete se pokajati.

Promo/Anđela Zebić

Knjižare su po celom gradu, a mali sajmovi knjiga su u gotovo svakoj. Korona je, nažalost, zatvorila onaj veliki, ali vas zato mnogo novih, ali i starih naslova očekuje u ovim riznicama književnosti, u kojima ćete sigurno pronaći dobru priču za večeras, pred spavanje, kao i za naredne dane. Izdavači su odobrili velike popuste, a nedeljno popodne je lepo provesti birajući nove naslove za vaše kućne biblioteke. Jedan od njih je, recimo, „Možda bi trebalo da popričaš sa nekim“, u izdanju Vulkana, čiji sajam počinje baš danas. Opisuju je kao iskrenu, revolucionarnu knjigu, posle koje ništa neće biti isto. Pred vama su srdačni i smešni memoari psihoterapeutkinje čije knjige „Njujork tajms“ neprestano proglašava bestselerima. Autorka Lorin Gotlib, psihoterapeutkinja, utkala je svoje višegodišnje iskustvo među stranice knjige koja će vam pomoći da istražite svoju dušu. „Ovo je odvažna, divna i transformišuća knjiga“, navodi „Hafington post“, „idealna za one koji žele da naprave važne promene u životu!“ Ukoliko su te promene vaš izbor za ovu jesen, pogodili smo knjigu današnjeg dana.

Promo/Vulkan

Veče sigurno neće mirisati na rakove i školjke, kao u Čorbinoj pesmi, ali može da miriše na kokice i dobar film. Najnovija verzija „Pinokija“ se prikazuje u bioskopima u Beogradu. Čuveni Roberto Beninji je u glavnoj ulozi, a film spada među one koje ne treba propustiti. Beninji se, ovog puta, smestio u čizme poznatog stolara Đepeta koji, klešući lutka od drveta, pred sobom izaziva čudo i stvara vragolastog dečaka Pinokija. Kao i svako dete, Pinokio je radoznao, a o svetu u kom živi uči iz svojih pokušaja i grešaka. Posedujući urođenu dečju hrabrost, on postaje ono što je i trebalo da bude – pravi dečak. Film o lutku koga znamo kao dečaka kome, kad slaže poraste nos, snimljen je, kako ističu svetske kritike, verodostojno, prateći istoimenu originalnu knjigu Karla Kolodija, koja u Italiji ima status literarne kraljice. Film je sniman na iskonskom mestu, gde je sve i nastalo, na domaćem terenu, u Toskani, sa italijanskim glumcima i kreće se u carstvu koje je istovremeno i realno i fantastično, u ruralnoj, bezvremenoj Italiji. Zagarantovan povratak u detinjstvo i sjajno provedeno veče!

Pozorišta rade! Srećom! I nadamo se da korona neće ponovo spustiti njihove zavese. Ukoliko ste više za teatar umesto pokretnih slika, u Beogradskom dramskom pozorištu možete pogledati sjajnu predstavu „Nije to to – Studije Fausta”, u kojoj igra osam glumica, a koja je sinoć imala svoju premijeru. Ovo delo je, po rečima reditelja, Tomija Janežiča, istraživački, stvaralački projekat koji se bazira na ponovnom ispisivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, pravljenja mosta – veze između Zapada i Istoka. Ozbiljan komad koji vredi pogledati.

Predstava “Nije to to – Studije Fausta” Foto: Promo/BDP

Muziku ne smemo zaboraviti, pa ukoliko danas niste raspoloženi za filmove i predstave, već za neprolaznu klasiku, koja je uvek lek za tmuran dan, prošetajte do Narodnog pozorišta gde će večeras od 20 časova, na Velikoj sceni, mladi talenti Operskog studija „Borislav Popović“ izvesti veličanstven koncert. Na programu su dela Rosinija, Mocarta, Donicetija, Verdija i Pučinija. Ovo vredi videti i čuti, čak i ako bude kišilo na putu do tamo, što bi rekao gore pomenuti Šerbedžija.

Promo/Željko Jovanović

U slučaju da, ipak, rešite da ovu lenju oktobarsku nedelju provedete kod kuće, u nekim svojim kreativnim poslovima, ili jednostavno u toploj atmosferi izležavanja i uživanja, dovoljan je jedan klik na portal 24sedam i svaki trenutak će vam biti mnogo zabavniji i zanimljiviji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike