Krvavi istiniti događaji bili su inspiracija za „Kuću zmaja“: Otkrivene nove tajne

29.08.2022

18:41

0

Autor: Dejan Ćirić

Džordž R. R. Martin je detaljnije govorio o dešavanjima iz stvarnog života koji su inspirisali njegovu knjigu i seriju

Krvavi istiniti događaji bili su inspiracija za „Kuću zmaja“: Otkrivene nove tajne
profimedia-0716840868 - Copyright Kuća zmaja/Profimedia

Kuća zmaja” je jedna od najiščekivanijih serija u ovoj godini koja je oborila sve rekorde gledanosti. Radnja se odvija 200 godina pre “Igre prestola” smeštene u istom svetu i istražuje istoriju porodice Targarijen.

Uprkos tome što je Vesteros, u kome se radnja odvija, izmišljen svet sa zmajevima i magijom, dešavanja koja se odvijaju u njemu inspirisana su stvarnim istorijskim događajima.

Svet Vesterosa kreirao je autor Džordž R. R. Martin u svojoj seriji knjiga “Pesma leda i vatre”. On je takođe 2018. napisao i “Vatra i krv”, roman odvojen od glavnog serijala. Ova knjiga opisuje svet stotinama godina pre “Igre rpestola” i služi kao osnova za “Kuću zmaja”.

Profimedia
 

Serija počinje porodičnim sukobima oko nasledstva kraljevske loze tokom vremena poznatog kao “Ples zmajeva”. Glavno pitanje je - ko će na tronu naslediti kralja Viserisa I Targarijana. Njegova ćerka, princeza Renira, očekuje da će to biti ona čime će postati prva žena na čelu Vesterosa. Međutim, to neće biti tako lako…

Na Komik konu u San Dijegu 2022, Martin je detaljnije govorio o događajima iz stvarnog sveta koji su inspirisali njegovu knjigu i seriju. Sličnosti sa nekim događajima iz istorije prilično su jasne.

Anarhija

Martin je inspiraciju za “Kuću zmaja” našao u istorijskom periodu poznatom kao “Anarhija” ili “Bezvlašće”, građanskom ratu u Engleskoj i Normandiji koji se odigrao između 1138. i 1153. Sukob je bio podstaknut engleskim kraljem Henrijem I koji je svoju ćerku Matildu imenovao za naslednicu nakon što je njegov sin umro prelazeći Engleski kanal.

Naterao je gospodare zemlje da joj se zakunu na vernost, što su svi oni “zaboravili” nakon Henrijeve smrti.

- Rekli su: “Oh, to ne važi!” i onda se pojavio njen rođak Stiven koji je brzo prešao kanal, ukrao riznicu i krunisao se za kralja. Postalo je užasno i krvavo - objasnio je Martin.

Profimedia
 

Problemi nasleđivanja i građanskog rata koje je to izazvalo veoma su slični problemima sukcesije u “Kući zmaja”. Nakon smrti kralja njegov nećak - Stiven od Bloa, preuzeo je vlast uz pomoć svog brata, biskupa Henrija od Vinčestera. Početak Stivenove vladavine je bio obeležen žestokim sukobima sa engleskim baronima, pobunjenim velškim vođama i škotskim invazijama.

Nakon velike pobune na jugozapadu Engleske, Matilda je izvršila invaziju na Englesku uz pomoć svog polubrata Roberta od Glostera. Sukob je potrajao skoro 15 godina jer nijedna strana nije uspevala da stekne odlučujuću prednost.

Nakon ograničenih pohoda, opsada i velikih žrtvi sa obe strane, Stiven je potpisao mir sa Matildinim sinom Henrijem priznavši ga za svog naslednika.

Profimedia
 

“Igra prestola” je takođe inspirisana istorijskim događajima

„Kuća zmaja“ nije jedina koju je Martin napravio služeći se stvarnom istorijom. Potvrdio je da je “Igra prestola” inspirisana engleskim Ratom ruža, piše portal Vintage news, prenosi Istorijski zabavnik.

Kao i kod “Anarhije”, to je bio sukob nastao oko pitanja nasleđivanja. Porodice Lankaster i Jork su osećale da zaslužuju krunu Engleske. Rezultat toga bio je komplikovan tridesetdvogodišnji sukob koji se završio osnivanjem kuće Tjudor koja je došla na čelo Engleske.

"Igra prestola" Prinstcreen/Imdb
 

Pravi ratni događaji poslužili su kao osnova za glavne sukobe unutar serije, posebno između Lanistera i porodice Stark, a bili su inspiracija i za “Rat pet kraljeva”. U seriji postoje i drugi likovi koji se mogu povezati sa istorijskim ličnostima, kao što su Deneris Targarjen i Henri Tjudor, ili Ned Stark i Ričard od Jorka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi