Festival „Meta film“ od četvrtka u Art bioskopu „Kolarac“

21.10.2020

09:52 >> 10:13

0

Autor: Dejan Ćirić

Peto izdanje festivala Meta film, u čijem je fokusu podžanr film o filmu, počinje u četvrtak i traje do subote, 24. oktobra

Festival „Meta film“ od četvrtka u Art bioskopu „Kolarac“
Copyright Nina Janković i Gordan Kičić Promo/Realna priča

Prvog dana festivala na programu su dva domaća filma – „Realna priča“, Gordana Kičića, i „Sumrak u bečkom haustoru“, Mladena Ðorđevića.

Kičićev rediteljski debi, koji potpisuje kao producent i koscenarista, i u njemu igra glavnu ulogu, predstavlja komičnu melodramu o propadanju jednog braka, ali i karijere protagoniste – glumca, koji i dalje traži svoju pravu šansu u dramskoj umetnosti. Ispovesti aktera u kameru su adekvatna pozicija, po čemu je film i izabran za selekciju „Meta filma“.

Nina Janković je na festivalu u Nišu osvojila nagradu za najbolju epizodnu ulogu u ovom filmu, u kojem igraju još i Nebojša Cile Ilić, Vojin Ćetković, Branimir Brstina, Svetozar Cvetković i mnogi drugi, a trenutno se na RTS 1 emituje i televizijska serija “Mama i tata se igraju rata”, inspirisana filmom.

Promo/Realna priča

„Sumrak u bečkom haustoru“, Mladena Ðorđevića, autora koji je uspevao da šokira svojim prethodnim delima „Made in Serbia“ i „Život i smrt porno-bande“, pripoveda o modernim gastarbajterima u formi igrano-dokumentarnog ostvarenja.

U „Meta filmovima“ junaci jasno ukazuju na to da je ono što gleda publika zapravo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima, o procesu njihove pripreme i snimanja. U njima se koriste video-materijali različitog porekla – kućni filmovi i televizijski snimci.

Idealan primer ovakvog pristupa je svakako ostvarenje Milutina Petrovića i Nikole Dragovića „Zaklinjem se”, koje je na programu u petak, u kome su prikazani video-snimci ispraćaja mladića u vojsku neposredno pred početak rata u Hrvatskoj 1991. godine. Iste večeri na repertoaru su dva filma autora Dejana Vlaisavljevića Nikta – “Paluba ispod Terazija” i “Sutra je još uvek juli”, koji je prikazan na ovogodišnjem FEST-u i Festivalu na Paliću.

Poslednji, treći dan rezervisan je za delo “Mi iz Praga” Rajka Grlića, kratki dokumentarac o čuvenoj praškoj školi koja je iznedrila velike reditelje – Gorana Paskaljevića, Lordana Zafranovića, Gorana Markovića i samog Rajka Grlića.

Takođe, reditelj Slobodan Pešić će govoriti o svom novom filmu “Ne igraj na Engleze”, inspirisanom istoimenim pozorišnim komadom Vladimira Ðurđevića, ali projekat je još u nastajanju, odnosno u montaži, tako da će biti predstavljen kroz razgovor i inserte.

Završne večeri festivala biće dodeljena nagrada „Branko Vučićević“, posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma “srpska montaža”, koji je svojim scenarističkim opusom pružio dragocen doprinos razvoju „Meta filma“ u Srbiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike