Performans Konstrakte poslednje večeri Beer festa: Bilo je divno otići u Torino u šoping, ali lepo je biti kod kuće (FOTO)

23.08.2022

07:45

0

Prvi beogradski solo nastup počela je sa hitom "Nobl"

Performans Konstrakte poslednje večeri Beer festa: Bilo je divno otići u Torino u šoping, ali lepo je biti kod kuće (FOTO)
Tan2022-8-22_222143901_1 - Copyright Konstrakta Tanjug/Tara Radovanović

Sastav Queen Real Tribute i popularna muzičarka Ana Ðurić - Konstrakta i Zemlja gruva sinoću su otvorili finalno veče 19. Beer festa u Beogradu pred nekoliko hiljada posetilaca na Glavnoj bini.

Veliki hitovi neprolazne veličine kakva je britanska grupa Queen, nastala 1970. godine, zagrmeli su Ušćem od 20 sati, sat kasnije od prvobitnog plana.

Tokom 60 minuta publika je uživala u izvođenju beogradske grupe koja interpretira čuvene kompozicije slavnog simfonijskog progresiv rok benda.

Tanjug/Tara Radovanović
 

"Bohemian Rhapsody", "Another One Bits the Dust", "I Want to Break Free", "We Are the Champions", "Somebody to Love", "We Will Rock You", "Show Must Go On" jesu hitovi koji su oduševili ljubitelje grupe "Queen" i na trenutak oživeli tu magiju neprikosnovenog pevača Merkjurija.

Na set listi su se nizali i veliki hitovi "I Want it All", "A Kind of Magic","Radio Gaga" koji su obradovali masu fanova.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Specifičnost ovog Tribjut sastava je što su članovi u potpunosti ušli u uloge svojih idola, kostimi su im gotovo identični, i frontmen Ivan Ristanović kao vokal uverljivo je predstavio Fredija Merkjurija.

Sve vreme se publici obraćao isključivo na engleskom jeziku, menjajući imidž tokom nekih pesama.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Veoma nekonvencionalna originalna umetnica Konstrakta, predstavnica Srbije na Pesmi Evroviziji 2022 u Torinu svoj prvi beogradski solo nastup je počela sa hitom "Nobl" kao deo poznatog muzičkog video projekta "Triptih" i nastavila numerom "Žvake".

- Dobro veče, Beograde, Beer fest, za vas su tu Konstrakta i Zemlja gruva. Sad smo na domaćem terenu - sa velikim osmehom se Konstrakta obratila desetini hiljada posetilaca i otpevala poznate pesme "Plodni dani" i "Jednom je sada" njene grupe Zemlja gruva.

U sat vremena Konstrakta je vešto napravila presek karijere mešavinom pesama matične avangardne pop grupe Zemlja Gruva (albumi - “VTF je Gruvlend” (2010), “Dino u Zemlji gruva" (2013, album obrada), “Šta Stvarno Želiš?” (2016)) i kompozicija samostalnog projekta.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Konstrakta je priznala u svom spektaklu "Nisam znala da sam ovo htela", pružila snažnu baladu "Tuga" i duhovitu zaraznu numeru "Neam šamana" i veoma prihvaćenu kompoziciju "Mekano" iz projekta "Triptih".

- Lepo je biti kod kuće, i bilo nam je divno da odemo u Torino u šoping - duhovito je primetila Konstrakta, misleći na čitavu euforiju oko Evrovizije, koja ju je neviđeno učinila najpopularnijom muzičarkom u Srbiji preko noći.

Predstavila je multimedijalni šou program na sceni sa vizuelno atraktivnim scenskim svetlosnim efektima kao da uživo snima neki novi video spot ili ceo koncert.

Tako je za sam kraj otpevala sa celim Ušćem njen apsolutno najveći hit “In Corpore Sano”.

Pevala je naravno uz ples i u duetu sa publikom i svi su uživali posebno u stihovima “Umetnica mora biti zdrava”.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Beer fest su zatvorili bendovi "Sunshine" i "E-Play" nastupima na Glavnoj bini do ranih jutarnjih sati.

- Živelo bratstvo i jedinstvo - viknuo je frontmen rep hip hop grupe "Sunshine" Branko Bojović - Bane Sanšajn, uz puštenu muziku sa razglasa iz filmskog serijala "Superman" i veoma eksplozivno započeo koncert velikim hitom "Neću da se predam".

Tanjug/Tara Radovanović
 

- Dobro veče, dobri ljudi, dobro došli svi sa Novog Beograda, naravno i dalje. Ali Novi Beograd nam nekako najviše gotivan - rekao je Bane Sanšajn sav u crnom sa tamnim naočarima za sunce, i kapom-maramom na glavi.

Novi član sastava i sjajna vokalna podrška Banetu ove noći bio je Zoran Stefanov - Kiza Iskaz, iz rep hard kor benda "Iskaz", tako da su u tandemu predstavljali pravu energetsku bombu bez presedana.

Masa ljubitelja rep atrakcije prepustila se velikim hitovima "Priđi mi ti", "Žaklina traži sponzora", "Ombre", ili "Gudra" koji su obeležili kraj 90-ih godina i doneli su nešto sveže i autentično na domaću muzičku scenu.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Stihovi "Budi tu, samo budi tu" čuvene pesme "Miš J" još više su probudili i oduvali vernu publiku, da bi veoma zadovoljni Bane upitao "Da li imamo energije?", želeći da fanove podstakne da non stop skaču i pevaju sa njima.

- Ograničeni smo vremenom. Ajmo jednu za kraj iz sve snage, prvo da vidimo da li uopšte imate snage - povikao je Bane, neprestano animirajući publiku komunikacijom i skakanjem po bini, čime je dokazao koliko mu nedostaju koncerti.

Onda je usledila kontroverzna numera "Kokane" za krimi film "Do koske" (1997) Bobana Skerlića, koja je morala promeniti ime, jer zapravo pripoveda o kriminalu i o kokainu.

- Kažu nam da ovde sad treba da stanemo...-  razočarano konstatuje Bane na početku naredne pesme "Iza horizonta".

ATAImages/ Mateja Stanisavljević
 

Onda se desilo nešto zaista neverovatno: organizacija Beer festa "Sky Music" isključila je dalje ton na njihovim mikrofonima.

Time je dala do znanja bendu da je gotovo, vreme im je isteklo za nastup, ali Bane, Kiza Iskaz i ostali se nisu baš sa time složili i pokazivali su ljudima iza bine na masu koja je i dalje tražila još, sa velikim apetitom.

Grupa želi produžetak, fanovi viču da ih puste dalje, Bane je imao široki osmeh na licu zbog tolikog skandiranja, i posle napete i neobične neizvesnosti, organizacija je ipak dopustila da "Sunshine" izvede još jednu pesmu, upravo započetu "Iza horizonta".

Tada su fanovi bili u potpunosti presrećni.

ATAImages/ Mateja Stanisavljević
 

Istina, prvi put ove godine u istoriji Beer festa, većina koncerata je trajala svega do sat vremena, a ne standardnih 75 ili 90 minuta. Novi menadžment pivske manifestacije je očigledno doneo takvu odluku i tek poneki bendovi su imali duže nastupe (Bajaga i instruktori, Psihomodo Pop...).

Beogradski rok bend "E-Play" nakon jedan sat posle ponoći svojim nastupom spustio je zavesu na 19. Beer fest.

Koncert su započeli izvanrednom pesmom "Srešćemo se neki drugi put" koja ima retko maštovit i hipnotisan gitarski instrumentalni produžetak.

Maja Cvetković (vokal, bas gitara, tekstopisac, kompozitor), Nemanja Velimirović (gitara), Goran Ljuboja (bubanj) pokazali su da im nedostaje "Heroj" i prava "Sloboda".

- Dobro veče, Beograde. Da li ste dobro? - odmah je Maja želela da proveri puls, energiju i razmeni hemiju sa publikom.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Uvek uigrana žestoka rok ekipa sprovela je publiku veoma dinamično i spotovskom brzinom kroz portret svojih pet studijskih albuma - “E-Play” (2000), “Crime” (2005), “Drago mi je da smo se upoznali” (2009), “Obični ljudi” (2013) i “Sloboda” (2018)

Uvek na svakom koncertu svi redom požele najiskrenije od srca "Da budemo samo dobro", dok gledaju prošlost u "Retrovizor", pred više od "Hiljadu ljudi".

- Hvala vam što ste došli i hvala što ste ostali - izjavila je Maja Cvetković, svesna da je već dosta kasno, te da je pohvalno kada publika ostane na čitavom maratonu koncerata.

Blaženi "Divan dan" uvek oraspoloži publiku, ali ih onda Maja sa svojom ekipom osvesti i opomene sa mračnim i veoma surovim temama o nasilju u porodici i šire - "Šamarčina", "Ljubica".

Koncert su priveli kraju sa ubrzanim hitom "Sramota" i numerom "Vremeplov" na kojoj im je u originalu gostovao upravo Bane Sanšajn i velika je šteta što se nije još jednom popeo na binu tada, jer publika bi sigurno bila oduševljena.

Muzika "E-Play" je prisutna u domaćim filmovima “Munje!” Radivoja Raše Andrića, “Lavirint” Miroslava Lekića, “Potera za Srećkom” Milorada Milinkovića.

- Hvala vam puno, ljudi. Vidimo se neki drugi put - odjavila je Maja Cvetković bend, da bi sa razglasa onda bila emitovana njihova poslednja pesma "Hotel Jugoslavija" (2021), spremna za šesti album, gde im je gostovao Momčilo Bajagić Bajaga.

Time je završen 19. Beer fest na Ušću, sa drugačijim konceptom, pravilima i raznim vrstama sadržaja i aktivnosti tokom četiri muzičke noći.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike