Počinje „Gavran fest“; Miro Gavran: Stvaram za teatar koji se ne stidi emocija i suza

22.10.2020

13:49 >> 18:16

0

Autor: Dejan Ćirić

Festival će trajati do nedelje, 25. oktobra, a biće izvedene četiri predstave pozorišta iz Beograda, Niša i Zagreba

Počinje „Gavran fest“; Miro Gavran: Stvaram za teatar koji se ne stidi emocija i suza
Copyright Miro Gavran Promo/Zoran Škrbić

Izvođenjem poznate predstave “Noć bogova”, po tekstu Mire Gavrana, večeras će u u pozorištu Madlenianum u Zemunu biti premijerno otvoren “Gavran fest”, posvećen ovom hrvatskom dramskom piscu, najavila je danas direkcija ovog teatra i samog festivala. U predstavi “Noć bogova”, koju je režirao Mark Manojlović, od 19.30 na scenu će izaći Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Cile Ilić.

Promo/Madlenianum

Miro Gavran, inače gost Beograda, jedan je od najplodnijih autora ne samo u Hrvatskoj, već u čitavom regionu, koji je napisao čak 50 pozorišnih komada, 32 radio-drame, 10 romana, 10 knjiga za decu, libreta za tri mjuzikla, tri filmska scenarija, dve zbirke priča, čak se bavio i poezijom i objavio jednu zbirku pesama.

Povodom ovog festivala, pokrenutog i u Srbiji, istaknuti književnik i dramaturg je danas, pri susretu sa novinarima, izjavio:

– Veoma sam srećan što se teatar Madlenianum u ovim teškim vremenima odlučio da realizuje ovaj mali, ali hrabar festival. Inače, ovo vreme pandemije doživljavam kao vreme solidarnosti i ljudskosti, gde se teatar, kao najugroženija i najkrhkija umetnost, bukvalno bori za preživljavanje. Ovo je zaista povod za čestitanje Madlenianumu što se odvažio da organizuje događaj u ovom trenutku, kada se i publika boji da se pojavi u salama, što je slično i kod nas u Zagrebu – rekao je Gavran.

Ipak, pisac smatra da je publika u pozorištu znatno sigurnija nego u saobraćaju, po autobusima ili vozovima, jer pozorište nije noćni klub gde se fizički kontakt intenzivnije ostvaruje. Istakao je da on stvara komade za teatar koji se ne stidi emocija i suza, i da su njegove komedije podjednako zahtevne kao i najozbiljnije drame.

Promo/Zoran Škrbić

Dejan Lutkić je podelio svoje iskustvo u radu na komadu “Noć bogova”, koji je putujući projekat produkcije “Tetar Tri glumca”. Predstava je igrana u Beogradu, na scenama Doma omladine i Zvezdara teatra, i konstantno je na turnejama van zemlje.

– Miro Gavran je pisac kome je Bog dao dar za pisanje, pisac koji piše za glumce i koji misli o glumcima, pre svega voli glumce, i čast vam je da igrate njegove tekstove – izjavio je Lutkić.

Promo/Zoran Škrbić

Srbija je peta zemlja na svetu u kojoj se održava festival ovog veoma plodnog hrvatskog autora, čiji su komadi doživeli 350 premijera širom planete. Ovo je prvi festival u Srbiji, a već 11. po redu, a ovde je pokrenut na inicijativu direktorke „Gavran festa“  Madlene Zepter, vlasnice i osnivača Madlenianuma. Pored dva ansambla iz Beograda, na programu smotre u subotu je i duo komedija “Sladoled”, Narodnog pozorišta iz Niša, a za sam kraj festivala, u nedelju, biće premijerno gostovanje monokomedije “Hotel Babilon” Gavran teatra iz Zagreba, u kojoj 11 likova igra supruga pisca Mladena Gavran, inače i upravnik Teatra Gavran.

Sastavni deo festivala je i promocija knjige “Odabrane drame Mira Gavrana”, u subotu od 12.00, kao i javno čitanje nove drame pisca – “Pivo”, gde će likove oca i sina dočarati Dragan Vujić Vujke i Lako Nikolić, u postavci rediteljke Ane Radivojević Zdravković, inače selektorke festivalskog programa i direktorke Drame Madlenianuma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike