Puriša Ðorđević režira novi film u 98. godini: U glavnoj ulozi jedan od vodećih srpskih glumaca

02.08.2022

07:30

0

U pitanju je ekranizacija romana "Usta puna zemlje" Branimira Šćepanovića

Puriša Ðorđević režira novi film u 98. godini: U glavnoj ulozi jedan od vodećih srpskih glumaca
Puriša Đorđević - Copyright Puriša Đorđević ATAImages / Antonio Ahel

U toku je snimanje novog, povratničkog dugometražnog igranog filma veterana srpske i jugoslovenske kinematografije - Mladomira Puriše Dođevića (1924), a reč je o ekranizaciji cenjenog i voljenog romana "Usta puna zemlje" Branimira Šćepanovića, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Puriša Đorđević Tanjug/Tara Radovanović
 

Sinopsis filma glasi: Saznavši da mu je ostalo još samo tri meseca života, Marko beži iz bolnice u šumu. Beži od ljudi, od primitivizma, agresivnosti, zlobe, nasilja sveta koji ga okružuje, zabadanja nosa u tuđe stvari, ali tokom tog bega on zapravo susreće sve ljude od kojih se odmetnuo.

Uloge tumače Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov, Aleksandra Rukavina, Nikola Marković, Ana Kostovska i mnogi drugi.

Raša Bukvić ATA Images/Antonio Ahel
 

Ðorđević je i autor scenarija, direktor fotografije Gino Sgreva, a pomoćnik reditelja je Ognjen Petković. Producent je Željko Mitrović, a direktor filma Miljan Gogić. Film nastaje u produkciji Apollona i Telekoma Srbija.

Miljan Gogić povodom saradnje sa Purišom Ðorđevićem, koji neumorno režira i u 98. godini, kaže da je stekao veliko iskustvo radeći na filmu sa zvanično jednim od najstarijih, ako ne i najstarijim živim rediteljem na svetu koji još uvek režira.

- Nadam se da će i plod našeg zajedničkog rada iznedriti jedan, pre svega, umetnički film, a zatim i film koji će voleti sve generacije. Njegov jedinstven rukopis je svima nama, koji radimo na filmu, dao veliki životni podstrek - rekao je Gogić.

ATAImages / Antonio Ahel
 

Film se snima na sledećim lokacijama: Lipovačka šuma, Trešnja, Košutnjak i Krčedin, a premijera se očekuje do kraja godine.

Mladomir Puriša Ðorđević je autor kultnih klasika srpske i jugoslovenske kinematografije: "Devojka", "San", "Jutro", "Podne", "Biciklisti", "Pavle Pavlović"…

Njegovi filmovi su prikazivani na najprestižnijim svetskim filmskim festivalima, u Veneciji i Berlinu, i osvojili su i nekoliko Zlatnih arena u Puli, vodećem filmskom festivalu u bivšoj Jugoslaviji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike