Puriša Đorđević: Polako privodim kraju svoj prvi vek posvećen filmu

19.01.2021

14:47 >> 15:26

0

Rediteljevo ostvarenje Pavle Pavlović sa Milenom Dravić i Bekimom Fehmiuom, restaurirano je i biće prikazano onlajn

Puriša Đorđević: Polako privodim kraju svoj prvi vek posvećen filmu
Puriša Đorđević - Copyright Puriša Đorđević ATAImages / Antonio Ahel

Digitalno restauriran film Puriše Ðorđevića “Pavle Pavlović” biće premijerno prikazan 21. januara na Fejsbuk stranicama kompanije Vip mobile, Jugoslovenske kinoteke i Centar filma, a slavni reditelj je tim povodom evocirao uspomene na snimanja i okolnosti u kojima je nastajalo ovo ostvarenje.

U ovom kultnom filmu uloge su ostvarila velika glumačka imena – Bekim Fehmiu, Milena Dravić, Rade Marković, Ljuba Tadić, Ljubinka Bobić, Petar Božović, Faruk Begoli, Danilo Stojković, Vojislav Brajović, Vesna Pećanac i drugi.

Kroz priču glavnog junaka Pavla Pavlovića, običnog čoveka i radnika, reditelj je gradio sliku o sistemu, društvu i državi Jugoslaviji sredinom 70-ih godina u kojoj vlada korupcija i nepoštenje, a pojedinac je u svakom smislu gubitnik.

Puriša Ðorđević je svojim filmovima kao što su “Jutro”, “Devojka”, “Tango je tužna misao koja se pleše”…obeležio jugoslovensku i srpsku kinematografiju, a reditelj u 96. godini kaže da “polako privodi kraju svoj prvi vek posvećen filmu.”

ATAImages / Antonio Ahel

Govoreći o “Pavlu Pavloviću”, navodi da je nastao u veoma zahtevnim okolnostima.

– Nastajanje tog filma poštovalo je pravilo da se u teškim uslovima rađaju najbolji filmovi. Kada reditelj radi u “skockanim” uslovima od filma nema ništa. “Pavle Pavlović” je nastao 1975. godineo u vreme Titovog pisma građanima Jugoslavije u kojem ih doživotni predsednik opominje da više rade. Ta atmosfera u društvu me je inspirisala da napravim tipičan film iz života radnika. Odabrao sam ime Pavle Pavlović jer je totalno obično. Tako je mogao da se zove bilo koji radnik u tadašnjoj Jugoslaviji – kazao je Ðorđević.

Kako ističe, imao je veliku sreću da nakon kraćeg razgovora Bekim Fehmiu pristane na ulogu u filmu.

– Prvu ulogu na filmu je Bekim Fehmiu imao u mom filmu “Devojka”. Milena Dravić je takođe pohvalila scenario, a uz njih su se u filmu našle glumačke veličine Slobodan Ðurić, Rade Marković, Ljuba Tadić, Ljubinka Bobić… – priča Ðorđević.

Tanjug / Arhiv Jugoslovenske kinoteke i Centar filma

Reditelj podseća da je komisija za odabir filmova na Filmskom festivalu u Puli odbila njegovo ostvarenje “Pavle Pavlović”, što je bio veliki udarac za njega, između ostalog i zbog ogromnih očekivanja glavnih protagonista filma – Bekima Fehmiua i Milene Dravić.

– Ipak, vest da je moj film odbijen na najvažnijem jugoslovenskom filmskom festivalu našla se prvo u italijanskim novinama, gde su afirmativno pisali o mojim ranijim filmovima i konstatovali da do tada nisam problematizovao temu o radniku-gubitniku u korupcijom zagađenom sistemu. Jedna američka distributerska kuća je tražila kopiju filma, ali jugoslovenske vlasti nisu mnogo marile za taj zahtev – ispričao je Ðorđević.

Takav poraz je odveo filmskog stvaraoca u zavičaj, u selo Banjice kraj Čačka.

– Peške sam se približavao selu i video jednu krušku na proplanku. Lokalni meštani su me upozorili da ta kruška krije neeksplodirane kuršume iz oba svetska rata, jer su se baš na tom proplanku sukobljavale vojske. Vratio sam se na to mesto nekoliko dana kasnije sa filmskom ekipom iz Čačka i napravio dokumentarac o kruški koja ispaljuje metke – prisetio se slavni reditelj.

Pročitajte još

Dodaje da za njega nema dileme da je i film “Pavle Pavlović” poput te kruške, jer je nakon odbijanja u Puli prikazan u Domu omladine Beograda i Domu kulture u Prištini.

– Naš film je poput kruške ispaljivao metke u socijalnom diskursu. Zato se jako veselim celoj akciji Jugoslovenske kinoteke – zaključio je Ðorđević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike