Obeležava se stogodišnjica rođenja Đanija Rodarija, „majstora mašte“

23.10.2020

06:30 >> 14:42

0

Autor: Dejan Ćirić

U čast slavnog pisca pokrenuto je onlajn takmičenje Jasminkov svet nacrtaj, Rodariju stoti rođendan čestitaj!

Obeležava se stogodišnjica rođenja Đanija Rodarija, „majstora mašte“
Copyright Profimedia

Navršava se sto godina od rođenja „majstora mašte“, jednog od najslavnijih italijanskih pisaca za decu Ðanija Rodarija, a Italijanski institut za kulturu u Beogradu i izdavačka kuća „Jeti“ odaju mu počast mnogobrojnim inicijativama, sa ciljem da se publika u Srbiji bolje upozna sa likom i delom ovog autora. Na društvenim mrežama ove dve institucije pokrenuto je onlajn takmičenje „Jasminkov svet nacrtaj, Rodariju stoti rođendan čestitaj!“, otvoreno za decu i tinejdžere, koje je zamišljeno tako da učesnici šalju ilustracije inspirisane knjigom „Jasminko u zemlji Lagariji“ i likom Ðanija Rodarija. Takmičenje traje do 25. oktobra, a ova inicijativa se organizuje u okviru XX Nedelje italijanskog jezika u svetu, čiji je ovogodišnji naziv „Italijanski između reči i slike: grafit, ilustracija, strip“.

Danas, 23. oktobra, na Rodarijev rođendan na Jutjub kanalu Italijanskog instituta za kulturu biće objavljena četiri video-snimka sa odabranim odlomcima iz knjige „Jasminko u zemlji Lagariji“, u izvođenju italijanskih i srpskih glumaca, u režiji pozorišnog reditelja Ðanluke Barbadorija, a u saradnji sa udruženjem „Ponte tra culture“. Knjigu je na srpski jezik prevela Marija Spasić a objavilo je izdavaštvo „Jeti“, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.

Promo/Kreativni centar

Od 23. oktobra do 30. novembra u bašti Italijanskog instituta za kulturu biće postavljena prelepa izložba koja nosi naziv „Il favoloso Gianni – Antologia murale in 21 pannelli“. Reč je o kolekciji od 21 postera sa ilustrovanim zapisima Ðanija Rodarija. Posetioci će moći da je posete utorkom i četvrtkom od 10.00 do 15.00 časova.

Ðani Rodari je rođen u Omenji, u Italiji, 1920. godine. Među njegova najznačajnija dela, sva u izdanju izdavačke kuće „Einaudi Ragazzi“, ubrajaju se „Avanture lukoglavog“, „Jasminko u zemlji Lagariji“, „Pesmice na zemlji i na nebu“, „Telefonske bajke“, „Knjiga grešaka“, „Beše dvaput baron Lamberto“. Preminuo je u Rimu, 1980. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike