Odlazak Snežane: Mardž Čempion, po kojoj je stvoren kultni lik iz bajke, preminula u 101. godini

24.10.2020

07:43 >> 17:22

0

Autor: Dejan Ćirić

Sa 14 godina je, među dve stotine kandidatkinja, izabrana da postane Snežana

Odlazak Snežane: Mardž Čempion, po kojoj je stvoren kultni lik iz bajke, preminula u 101. godini
Copyright Profimedia

Glumica Mardž Čempion rođena je 2. septembra 1919. godine u Holivudu.  Njen otac, Ernest Belčer bio je učitelj plesa i baleta i prijatelj Volta Diznija, a radio je i sa Čarlijem Čaplinom. Kada je „Diznijev“ studio za animaciju počeo da radi na prvom animiranom filmu u istoriji, „Snežana i sedam patuljaka“, Mardž, koja je tada imala samo 14 godina, izabrana je među 200 kandidatkinja za model po kome je stvorena čuvena Snežana.

Proučavana je njena gluma, scenski pokret, mimika, i sve što je bilo potrebno kako bi jedan od najomiljenijih likova iz bajki svih vremena uverljivo „oživeo“. Išlo se do te mere da se skicira i kako leprša njena haljina tokom plesa ili hodanja, dok je na glavi morala da nosi ragbi kacigu, jer su u to vreme likovi u ctranim filmovima imali veće glave.

Kretala se toliko elegantno i graciozno da je odigrala sve Snežanine scene koje su crtači posle preneli na film. Mardž je sarađivala sa „Diznijem“ nekoliko puta mesečno, tokom dve godine, i dobijala honorar od 10 dolara.

Mardž Čempion kao Snežana Profimedia

Prvi „Diznijev“ dugometražni animirani film, „Snežana i sedam patuljaka“ svoju bioskopsku premijeru je imao 1937. godine i od tog trenutka stekao status kultnog. Mardž je kasnije poslužila i kao model za lik vile u animiranom filmu „Pinokio“ i za pokrete lika Hijasint Hipo u trećem dugometražnom animiranom filmu iz „Diznijevog“ studija, „Fantazija“. Pedesetih godina prošlog veka, sa suprugom i plesnim partnerom Goverom Čempionom igrala je u brojnim mjuziklima čuvenog „MGM“ studija, a 1975. godine osvojila je nagradu „Emi“ za koreografiju u televizijskom filmu „Queen of the Stardust Ballroom“. Preminula je u sredu, 21. oktobra 2020. u Los Anđelesu, u 101. godini života.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike