Misteriozna smrt i Slešov legendarni solo u pustinji: „November rain“ posle 30 godina ponovo u centru pažnje (VIDEO)

19.07.2022

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Epski spot benda Guns N’ Roses je prvi video napravljen pre nego što je stvoren Jutjub koji ima preko milijardu pregleda

Misteriozna smrt i Slešov legendarni solo u pustinji: „November rain“ posle 30 godina ponovo u centru pažnje (VIDEO)
November rain - Copyright Printscreen/YouTube/Guns N' Roses

Prošlo je 30 godina od kada je objavljen filmski video spot za kultnu pesmu “November Rain” sastava Guns N’ Roses, a u novom videu koji je napravio Jutjub potvrđeno je da je to prvi spot stariji od ove platforme koji je dostigao milijardu pregleda.

Printscreen/YouTube/Guns N' Roses
 

Jutjub je 14. jula postavio video klip u čast svetskog mega-hita “Gangnam Style” koji je pre tačno deset godina postavljen na ovu video platformu. U roku od šest meseci prikupio je milijardu pregleda i postao prvi video koji je pokrenuo „Klub milijardu pregleda“.

Guns N’ Roses su, ipak, dobili posebnu pohvalu. Njihov spot iz 1992. godine za pesmu “November Rain” predstavlja prekretnicu jer je prvi video napravljen pre nego što je stvoren Jutjub sa preko milijardu pregleda, što ga čini prvim videom iz devedesetih koji je to postigao, navodi loudwire.com.

Printscreen/YouTube/Guns N' Roses
 

Pored toga, “Sweet Child O’ Mine” je bio prvi video iz osamdesetih godina koji je dostigao milijardu pregleda, što dokazuje koliko je muzika ovog benda vanvremenska.

- Lako je zaboraviti koliko je zaista velika milijarda. Ako je objavljena pre interneta, iako to nije jedina metrika za bezvremenost, to znači da je muzika putovala kroz vreme i da je fandom (zajednica koju fanovi stvaraju oko svog idola) došao sa njom i evoluirao - izjavio je šef kataloga Jutjuba Rajan Tornton u svom blogu.

Printscreen/YouTube/Guns N' Roses
 

Ako se vratimo još neku godinu unazad, “Boemska rapsodija” grupe Kvin bio je prvi video iz 70-ih koji se pridružio „Klubu milijardu pregleda“.

“November Rain” je dostigla milijardu u julu 2018. godine. Epski video je duži od devet minuta, što je zaista mnogo ako znamo da danas raspon ljudske pažnje, prema tvrdnjama Cross River Therapy, traje oko osam sekundi. Sada spot ima skoro 2 milijarde pregleda što je zaista impresivno.

Printscreen/YouTube/Guns N' Roses
 

Čuveni spot je još uvek obavijen velom misterije i verovatno je i to doprinelo tako dugotrajnom i velikom uspehu pesme. Na primer, još uvek se ne zna kako bivša verenica Eksla Rouza, nekadašnji model Stefani Sejmur, umire u spotu, iako ima nekih teorija, kao ni ko je čovek koji je skočio na svadbenu tortu.

Zna se da su dve scene - Slešov legendarni solo u pustinji i sahrana, najviše reproducirane na Jutjubu zahvaljujući novoj funkciji “najviše reproducirano“.

MTV je 2009. godine objavio da je snimanje ovog videa bend koštalo 1,5 miliona dolara, što ga je učinilo najskupljim videom u trenutku objavljivanja. Očigledno je to bilo veoma isplativo ulaganje, a napravljena je i trilogija sa video spotovima za pesme “Don’t Cry” i “Estranged”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike