Spektakl od četiri sata u SNP: Ovacije za "Mefista"

14.07.2022

09:00

0

Roman Klausa Mana donosi uzbudljivu priču o ambiciji, i obuhvata više od 40 likova

Spektakl od četiri sata u SNP: Ovacije za "Mefista"
Mefisto foto Marija Erdelji(1) - Copyright Mefisto Foto:

Premijera predstave “Mefisto” prema romanu Klausa Mana, u režiji Harisa Pašovića, sinoć je zatvorila 161. sezonu Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu.

Novi pozorišni spektakl traje duže od četiri sata i uz ovacije, publika je pozdravila ovo ostvarenje, koje je deo programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture.

Roman i predstava „Mefisto” Klausa Mana, donosi uzbudljivu priču o ambiciji, i obuhvata više od 40 likova, kao monumentalni projekat na velikoj sceni SNP-a.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Glavne uloge tumače Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Gordana Ðurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, kao i mladi Aljoša Ðidić koji je predvodio veliki ansambl najstarijeg srpskog teatra.

- Za mene, roman „Mefisto“ i ta uloga, ima vrednost pre svega zato što je to epska priča o početku karijere jednog čoveka, gde na kraju nje stigne i šta mu se sve između desi. Koliko stvari žrtvuje zbog svoje ambicije, spremnosti da gazi preko svega da bi ostvario svoj cilj. I sve što prati njegov život je u epskim razmerama. To je baš ogroman zadatak za bilo kog glumca - izjavio je Aljoša Ðidić.

Nešto preko četiri sata, publika je u dahu mogla da gleda dilemu koju pred njih stavljaju pisac i reditelj - šta ste spremni da uradite za svoj uspeh, postoji li etička granica koju ne smemo da pređemo?

Proba predstave "Mefisto" Promo/SNP/V. Veličković
 

- U romanu postoje likovi koji su takođe umetnici, ali koji su odbili da sarađuju sa nacizmom, koji je bio nulta tačka zla u civilizaciji. Nema tog uspeha, nema te „umetnosti“ koji mogu opravdati saradnju sa nacistima - smatra čuveni reditelj Haris Pašović, gost iz Bosne i Hercegovine.

On podseća da su nacisti ubili u gasnim komorama više od šest miliona Jevreja i skrivili smrt još 80 miliona ljudi.

- Vršili su eksperimente nad ljudima, planirali da istrebe čitave narode i kulture, izgladnjivali do smrti milione ljudi. To su bili zlikovici bez premca. Sarađivati sa njima? - kazao je Pašović.

Repriza velikog komada je danas, a time je samo repertoarski označeno spuštanje zavese 161. sezone.

SNP Foto:V. Veličković
 

Ozren Prohić, Kokan Mladenović, Aleksandar Popovski i Jernej Lorenci najavljuju uzbudljivu 162. drugu sezonu.

Srpsko narodno pozorište ne ide na pauzu, kako je to ranije bilo uobičajeno tokom leta i nastaviće se radovi na rekonstrukciji pozorišta, ali počinju i novi međunarodni projekti.

- Protekle sezone smo, uz obiman repertoar i velike produkcijske zahteve, ipak uspeli, uz podršku osnivača da uradimo mnogo na poboljšanju uslova unutar samog pozorišta. Sada nas očekuje rekontrukcija terase, ali i unutrašnjosti prostorija koje koriste zaposleni, a koje su godinama bile zapuštene - objasnio je upravnik SNP-a Aleksandar Stankov.

Najavio je da od velikih projekata pozorište čeka rekonstrukcija električnih instalacija, kao i scene „Pera Dobrinović“, a tokom leta kreću sa sledećim međunarodnim projektom u saradnji sa Ljubljanom i Lisabonom, tako da u Novi Sad dovode 90 mladih muzičara iz čitave Evrope.

Haris Pašović Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Dramu očekuje niz gostovanja na festivalima u regionu, kao i premijera tragedije „Magbet” od Vilijama Šekspira, u režiji Nikite Milivojevića na festivalu Grad teatar Budva.

Uz Milivojevića, sasvim je izvesno da će tokom sledeće sezone u SNP-u nove projekte postaviti Kokan Mladenović (nakon uspeha sa Šekspirovom “Burom” 2021), Aleksandar Popovski iz Severne Makedonije, kao i slovenački reditelj Jernej Lorencij sa predstavom „Čovek i Bog” prema Fjodoru M. Dostojevskom.

Glavni zadatak u prethodnoj sezoni bio je da se mladima da šansa, koji je po svemu sudeći, ispunjen jer je zaposleno 14 mladih glumaca, a mladi reditelji imali su priliku da naprave predstave o kojima danas ceo region govori.

Orkestar SNP Foto:V. Veličković
 

 - Namera mi je bila da podmladim ansambl. Imamo izuzetnu generaciju mladih glumaca koja se nametnula sjajnim ulogama. Naravno da je i scenski rukopis dobijao nove oblike vremenom. Ovakav ansambl zaslužuje rad sa vrhunskim rediteljima, prvi put u SNP-u radili su Igor Vuk Torbica, Haris Pašović, Jovana Tomić, Veljko Mićunović i mnogi drugi - istakao je direktor drame, glumac Milovan Filipović.

- Praćenje savremenih teatarskih tokova u regionu podstaklo nas je da angažujemo reditelje poput Jerneja Lorencija i Andreja Mažerija. Takođe, budžet za produkciju je gotovo trostruko veći u odnosu na 2018. godinu. Rekonstruišemo sve scene, nabavljamo modernu scensku tehniku - rekao je Filipović i dodao da pored raskošne 162. sezone koja očekuje publiku, u novembru se nastavlja i mini festival “Naši dani”.

Istim tempom nastavlja i Opera SNP: jesen počinje operom „Rigoleto” u kom nastupa najpoznatiji svetski bariton Željko Lučić, koji je svoje prve operske korake napravio upravo u ovoj kući, a onda i dugoočekivanom premijerom “Karmen” Žorža Bizea, u režiji Ozrena Prohića.

Foto: Srđan Doroški
 

- Imamo mnogo planova za novu sezonu. Uz „Karmen”, na jesen obnavljamo operu „Pop Ćira i Pop Spira”, a do Nove godine imaćemo i “Tosku”, „Aidu”, „Čarobnu Frulu” za decu, prema planu.

Za sam kraj godine spremamo specijalno iznenađenje: Operski Bal, koji će biti prvi u nizu i početak nove tradicije. Raznovrsni program se nastavlja u 2024 godini: opera, opereta, mjuzikl kao i gala koncerti će biti na programu - istakla je direktorka Opere SNP-a Sandra Milankov.

Kada je reč o Baletu SNP-a, protekla sezona je počela uz veliki operski spektakl „Aida” u kome je učestvovao i ansambl Baleta, dok je premijera domaćeg baletskog dela „Ohridska legenda” Stevana Hristića obeležila oktobar 2021. godine.

- Izuzetno sam zadovoljan ovom sezonom. Zaokružili smo je baletskim biserom - „Anom Karenjinom” na muziku Petra Iljiča Čajkovskog i u režiji Krunislava Simića. Kompletan Balet mi je bio pre svega zdrav, bez povreda, kao i do sada ansambl na visokom profesionalnom nivou završava i ovu sezonu. Što se tiče publike, za svaku predstavu se traži karta više. Svako igranje je posebno i to publika oseća - istakao je direktor Baleta Toni Ranđelović.

Marija Jelić Foto:V. Veličković
 

Dok ansambl zvanično ne otvori 162. sezonu, ovo leto će biti veoma radno za SNP.

Orkestar Opere uz sopran Mariju Jelić će nastupiti 19. jula na makedonskom festivalu „Ohridsko leto”, dok će u avgustu, publika gledati četiri predstave SNP-a na festivalu „Budva Grad teatar” - „Krvave svadbe”, „Ko je ubio Dženis Džoplin?”, „Tartif” i „Magbet”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike