Kako je otisak glave čuvene špijunke Mata Hari dospeo u Beograd: 24sedam u poseti Muzeju anatomije (FOTO)

08.07.2022 | 15:30

Autor: Bojana Bačić

Ljudsko telo se izučava od davnina, iako se čini da je kroz vekove detaljno istraženo, ono je i dan-danas velika enigma za sve

Copyright Mata Hari Profimedia

Na ovogodišnjem Bitefu, koji će biti održan od 23. septembra do 2. oktobra, dve predstave biće izmeštene van tradicionalne pozorišne scene. Reč je o domaćim produkcijama Bitefa i JDP-a, što je bio povod da Bitef povede novinare u šetnju i upozna ih sa novim "improvizovanim scenama".

Jedna od njih smešetna je u Institutu za anatomiju Medicinskog fakulteta, tačnije amfiteatru, gde će biti odigrana predstava "Dr Auslender" (Made for Germany), koja se bavi odlaskom medicinskih radnika iz Srbije i ekonomskim migrantima iz celog sveta.

U okviru Instituta je i nezaobilazan Muzej anatomije, gde smo morali "zaviriti", jer je on, osim za studente tokom godine, zatvoren za građanstvo. 

Profesor Milan Milisavljević Foto: Jakov Simović
 

- I dalje ne poznajemo ljudsko telo do kraja. U nauci ne sme doći do zastoja i zato se stalno istražuje - kaže profesor Milan Milisavljević, upravnik Muzeja anatomije čoveka.

U ovom muzeju sa neobičnim eksponatima čuvaju se balsamovani delovi ljudskog tela, crteži i modeli tela, odnosno odlivci od silikona i gipsa.

Svaka vitrina u ovom muzeju je priča za sebe. Jedna od najzanimljivijih vezuje se za čuvenu špijunku Mata Hari.

Naime, posle smrti ona je odnesena na anatomski institut u Parizu, njeno telo je disekovano, a od glave napravljen otisak liven u gipsu i kasnije ručno oslikan bojama. I upravo takav jedan nalazi se u Beogradu u ovom muzeju.

Anatomija je osnovni predmet na Medicinskom fakultetu i od njega sve počinje. Kako bi savladali praktični deo, studenti dolaze u ovaj muzej jer, kako često u šali kažu, san svakog studenta medicine je da ima svoj leš.

U Muzeju anatomije čuvaju se zaveštani delovi tela, jer, kako ističe profesor Milisavljević, citirajući latinsku izreku, rad na mrtvima je za dobro živih.

Foto: Jakov Simović
 

On je citirao i jednog kolegu hirurga: "Ako hirurzi uče na kompjuterima, onda neka i operišu kompjutere."

Rad studenata u Muzeju često podseća na pčele u košnici: "Ništa se ne čuje, samo mrmljanje na latinskom", navodi profesor Milisavljević. POGLEDAJ GALERIJU

U ovom muzeju nalaze se i jedinstvena zbirka anatomskih crteža iz kolekcije “Miljanić Franc” i pravi ljudski skelet, balsamovana glava čoveka, a svi ovi eksponati predstavljaju kulturno blago bez kojeg teško da bi moglo da se nauči bili šta u medicini, niti bi ova grana napredovala u nauci.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam