Branio je svoje u vreme kada se za to završavalo u zatvoru: Održano veče posvećeno Borislavu Pekiću (FOTO)

03.07.2022

07:01

0

Prisutnima se obratila i piščeva ćerka Aleksandra Pekić koja je rekla da se ovim okupljanjem slavi život njenog oca

Branio je svoje u vreme kada se za to završavalo u zatvoru: Održano veče posvećeno Borislavu Pekiću (FOTO)
Tan2022-7-2_213644276_11 - Copyright Veče posvećeno Borislavu Pekiću/Tanjug/

Veče posvećeno Borislavu Pekiću, povodom 30 godina od njegove smrti, održano je sinoć na Cvetnom trgu kod spomenika čuvenom srpskom književniku.

Donedavni zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u uvodnoj reči se prisetio da je Pekića prvi put video 1990. godine na opozicionim demonstracijama u Beogradu, kada je "bio počastvovan što hoda u istoj koloni sa piscem".

Goran Vesić/Tanjug
 

Vesić je rekao da se kolona zaustavila kod stare zgrade Skupštine Srbije u ulici Kralja Milana, gde su demonstranti, na Pekićev predlog, seli na asfalt.

Iako je policija je zaustavila saobraćaj kod "Londona" jedan beli golf je prošao i počeo brzo da se približava demonstratima.

Veče posvećeno Borislavu Pekiću/Tanjug/
 

- Pekić nije ustao. Ostao je da sedi u prvom redu, nepomičan - prkoseći. Automobil se uz škripu guma jedva zaustavio na metar, dva od Pekića - prisetio se Vesić i dodao da je Pekić bio jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka. Romansijer, dramski pisac, scenarista... koji je zadužio našu kulturu i društvo.

Veče posvećeno Borislavu Pekiću/Tanjug/
 

Prema njegovim rečima, tri decenije posle odlaska poznatog književnika možda je prilika da "razmislimo da li bi bilo bolje da smo poslušali poruke Pekića i njegovih dela".

Prisutnima se obratila i piščeva ćerka Aleksandra Pekić koja je rekla da se ovim okupljanjem slavi život njenog oca, podsetivši da je Vesić zaslužan za podizanje spomenika piscu.

Pekićeva je rekla da je svog oca apsolutno obožavala, da je za nju predstavljao sve što je smatrala dobrim i velikodušnim, i da je "bio beskompromisni otac, suprug i prijatelj".

Aleksandra Pekić/Tanjug
 

- Branio je svoje, bez obzira da na to li je bilo zgodno ili nije, u vreme kada se za to završavalo u zatvoru. Naučio me je mnogo o prijateljstvu, da treba voleti čoveka onakvog kakav je, sa svim manama, razumeti ga u tuzi i slaviti pobede sa njim - rekla je, između ostalog, Aleksandra Pekić.

Glumac Petar Benčina pročitao je tekst "Pekić o tome zašto je napisao 'Besnilo’“, odnosno piščevu filozofiju na kojoj je zasnovan čuveni roman.

Petar Benčina/Tanjug
 

Događaj su organizovali Dom omladine Beograda i Fondacija "Borislav Pekić", koja je posetiocima poklonila primerke Laguninog izdanja “Besnila” i drugih piščevih naslova, sa posvetom Aleksandre Pekić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike