Spoj mišića i emocija: Kako je Tarantino uticao na hevi metal bend "Five Finger Death Punch"

25.06.2022

12:00

0

Po prvi put u karijeri održaće koncert u Beogradu 2. jula

Spoj mišića i emocija: Kako je  Tarantino uticao na hevi metal bend "Five Finger Death Punch"
Five Finger Death Punch 2022, photo Travis Shinn - Copyright Foto: Travis Shinn

Za poreklo svog imena, sastav "Five Finger Death Punch" (Smrtonosni udarac pet prstiju) može da zahvali Kventinu Tarantinu i njegovom akcionom filmu „Ubiti Bila, drugi deo“.

Zainteresovanost za borilačke veštine ne treba da začudi jer je jedan od osnivača, gitarista Zoltan Batori, nosilac crnog pojasa u džudou i brazilskom džijudžicu.

Mada ovako upečatljiv naziv na prvi pogled može biti previše eksplicitan za eventualno neupućene, on nedvosmisleno asocira na žestok muzički izraz kojim su se vinuli u sam vrh svetskih koncertnih atrakcija.

Američki heavy metal kvintet osnovan je u prestonici kocke, Las Vegasu, 2005. godine.

Srećom, momci iz FFDP-a nisu se rukovodili poznatom maksimom „što se dogodi u Vegasu, ostaje u Vegasu“, već su rešili da svojim energičnim sviračkim umećem pokore svetsku scenu.

Grupu predvodi harizmatični frontmen i strastveni snouborder Ajvan Mudi, koji je uz Zoltana Batorija jedini originalni član postave i učestvovao je na svih osam studijskih albuma.

Foto: Studios Stephen Jensen
 

Zvuk benda je lako prepoznatljiv ljubiteljima heavy metala, ali i starijim poštovaocima hard rocka, i sastoji se od melodičnih i čvrstih gitarskih rifova, virtuoznih solaža i silovite ritam sekcije. A kao šlag na tortu dolazi karakterističan bariton Ajvana Mudija, koji je podjednako beskompromisan u brzim numerama kao i power baladama.

- Moja baka me je upisala u hor kada sam imao sedam godina - priseća se Mudi.

- Bio sam u njemu svega dve ili tri godine, ali muzika mi je oduvek bila pri srcu. Kao i drugi, doživeo sam uspone i padove, a muzika je bila slamka spasa. Počeo sam da pevam u bendovima sa 16 godina, i nakon što bih završio svoj set izbacivali su me iz barova jer sam bio maloletan - kaže frontmen.

On priznaje da su mu muzički uzori pevači kao što su Majk Paton (Faith No More), Fil Anselmo (Pantera), Lejn Stejli (Alice In Chains) i Lin Strejt (Snot), dok gitarista Zoltan Batori primećuje da su FFDP heavy metal bend sa blagim nagoveštajem thrasmetala u svom zvuku, i navodi kao inspiraciju velikane heavy scene: Panteru, Voivod, Iron Maiden, Accept, W.A.S.P.

Ljubav prema muzici i apsolutna posvećenost doveli su do vrtoglavog komercijalnog uspeha.

Svi albumi dostigli su zlatne i platinaste tiraže, a njihove pesme imaju fantastičnih 7,6 milijardi strimova, dok je posećenost koncerata premašila milion posetilaca. Ali i pored neprekidnog snimanja, koncertnih i promo aktivnosti, Zoltan Batori je izuzetno aktivan u neprofitnoj organizaciji WETPAW (Veterani u službi zaštite afričkih divljih životinja).

Zoltan je veliki ljubitelj afričke divljine, a za organizaciju je saznao tokom boravka u Tanzaniji i bio impresioniran ratnim veteranima koji se u Africi suprotstavljaju lovokradicama u nameri da spreče istrebljenje pre svega velikih sisara – slonova i nosoroga.

Iako se na prvi pogled čini protivrečnim, FFDP su idealan spoj mišića i emocija.

Koncertni performans upotpunjuju pirotehnički efekti i scenska rasveta, ali i pored vizuelnog spektakla pažnja publike uvek je usmerena na petoricu muzičara koji ne dozvoljavaju da ih u drugi plan potisne savremena tehnologija – ona je prisutna da bi upotpunila ugođaj a ne da bi ga zasenila.

Set lista na ovogodišnjoj evropskoj turneji sastoji se od dobro poznatih i brižljivo odabranih pesama iz bogatog kataloga. Od „Inside Out“ i „Trouble“, preko „Wash It All Away“ do „Jekyll and Hyde“, i svakako nezaobilazne obrade „Bad Company“.

Publika neće biti uskraćena ni za ostale hitove, ali najbitnije je da FFDP uvek imaju keca u rukavu – oni ipak dolaze iz Las Vegasa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike