Svetska atrakcija na Beogradskoj tvrđavi: Tri brata i zet otvaraju Art Link Festival (FOTO/VIDEO)

22.06.2022

13:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Veći deo festivalskog programa će biti realizovan u neposrednom prirodnom okruženju

Svetska atrakcija na Beogradskoj tvrđavi: Tri brata i zet otvaraju Art Link Festival (FOTO/VIDEO)
Photo promo Pobednik ArtLInk by Dusan Stojancevic - Copyright Art Link Festival Promo/Dušan Stojančević

Svetski poznat ansambl Janoška otvoriće 25. juna, u 19.30, na Beogradskoj tvrđavi regionalni Art Link Festival, na kome će do septembra nastupiti pijanista Adi Nojhaus, kompozitor i pijanista Luis Ahijus, pijanista Alberto Fero, Ansambl Kamerata Balkanika, violončelista i trkač Toke Moldrup i brojna eminentna imena klasične muzike.

Veći deo festivalskog programa će biti realizovan u neposrednom prirodnom okruženju, čime ArtLink Festival želi da artikuliše važnost učešća slušalaca u svakodnevnom susretu sa umetnošću.

Ansambl "Janoška" Promo/Andreas BItesnich
 

Novi pravci u muzici trenutno su u opticaju pod maštovitim imenima, dok se kategorije fjužna i krosovera neprestano šire. U duhu tih kretanja, ansambl Janoška, širom sveta prepoznat po svom muzičkom poliglotizmu prevazilazi sve granice, a da ga pritom i dalje odlikuje klasično stilsko poreklo.

Ni sa čim uporedive transformacije muzičkog sadržaja prilagođenog publici delo su tri brata iz Bratislave - Ondreja i Romana Janoške, koji sviraju violinu i Františeka Janoške za klavirom, kao i njihovog zeta Juliusa Darvasa iz Konstance na kontrabasu.

Uz tematski okvir festivala “Zvuk vode”, ističe se da će koncerti biti priređeni u veličanstvenom ambijentu najpoznatijih tvrđava našeg regiona, što sloganu “Festivalski gradovi, umetnici za prirodu” daje dodatni šarm i opravdanost.

Spomenuti Janoška stil, koji nije nikada samo površna virtuoznost, već i brzo zapaljivi muzički dijalog u kome svi članovi ansambla i publika sudeluju kroz kreativnu interakciju, doneo je umetnicima pozive za saradnju od strane velikana svetske umetničke scene poput Ane Netrebko, Al Žaroa, Bobija Mekferina, Huana Dijega Floresa, Brajana Meknajta, Julijana Rahlina, Rendija Njumena, Birelija Lagrena i Lalo Šifrina. 

- Ansambl Janoška jedna je od najoriginalnijih grupa izuzetno talentovanih muzičara, koji su krajnje jedinstveni u izvođenju klasične muzike, džeza, latino muzike i drugih žanrova. Njihova inspiracija je neiscrpna i zaslužuje pažnju i entuzijazam od strane svih - rekao je čuveni holivudski kompozitor Lalo Šifrin.

Ansambl Janoška je, u pop žargonu, “bend uživo”. Emocionalna inteligencija i suptilni humor u interakciji umetnika sa publikom, te njihova majstorski iscenirana igra sa poznatim melodijama i efektnim iznenađenjima nanovo kreiranih muzičkih numera - mogu se pouzdati u uzbuđenje slušalaca koji gotovo uvek na kraju koncerta pokazuju svoju zahvalnost stojećim ovacijama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike