Filmski festival GoetheFEST: „Novo vreme, novi svet”

28.10.2020

07:04 >> 15:07

0

Autor: Dejan Ćirić

Online bioskop Moj off domaćin je filmske smotre posvećene savremenoj nemačkoj kinematografiji, od 29. oktobra do 4. novembra

Filmski festival GoetheFEST: „Novo vreme, novi svet”
Copyright Promo/Hardung Wedler Lingnau

Pod sloganom „Novo vreme, novi svet” deveto izdanje filmskog festivala GoetheFEST počinje sutra. Punih sedam dana, do 4. novembra, online bioskop „Moj off“ biće domaćin istaknute filmske manifestacije, u okviru čijeg programa će biti prikazano sedam filmova, od kojih će šest ostvrenja imati domaću premijeru. Svi filmovi će biti prikazani besplatno, na onlajn platformi mojoff.net, i potom dostupni za gledanje tokom 24 sata od vremena navedenog u programu.

Festival će sutra u 18 časova otvoriti ostvarenje „Berlin Aleksanderplac”, nemačkog reditelja avganistanskog porekla Burhana Kurbanija. Ovaj film je na nominovan u čak 11 kategorija za Nemačke filmske nagrade. Radi se o novoj adaptaciji jednog od najznačajnijih romana nemačke moderne iz 1929. godine, „Berlin Aleksanderplac” Alfreda Deblina, u kojoj autor otvara mnoga važna pitanja na temu migracija, rasizma i modernog ropstva. U ovom filmu glavni protagonista je Franc Biberkopf, afrički migrant iz Gvineje Bisao, koji se obreo u berlinskom parku Hazenhajde, poznatom po dilovanju droge, i u noćima berlinskih klubova natopljenih demonskim simbolima kapitalizma.

Promo/MCF

Tokom vikenda, 31. oktobra u 18 sati, biće prikazano ostvarenje „Čas nemačkog”, adaptacija istoimenog romana nemačkog pisca Zigfrida Lenca u režiji Kristijana Švohova i po scenariju njegove majke Hajde, kao univerzalna parabola o tome šta fašizam može da učini pojedincu, porodici i zajedništvu. Nedelja, prvi dan novembra, rezervisana je za film „Audicija”, rediteljke Ine Vajse i grandiozne Nine Hos u glavnoj ulozi.

Za završetak festivala, u sredu 4. novembra, na programu je film „Časovi persijskog“ Vadima Perelmana, kanadsko-američkog reditelja ukrajinskog porekla u rusko-nemačko-beloruskoj koprodukciji, premijerno prikazanog na Berlinalu. Inspirisan istinitim događajima, film preispituje teme sećanja, pamćenja, identiteta, povezanosti jezika i identiteta, i moći prilagođavanja. Jedan od zanimljivih elemenata filma je izmišljeni „farsi“ jezik kome maestralnog Larsa Ajdingera uči argentinski glumac Nahuel Perez Biscayart.

Promo/Georges Pauly

GoetheFEST održava se od 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije iz aktuelne godine. Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa čuvenog Berlinala, jednog od najznačajnijih svetskih festivala autorskog filma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike