Sve je proteklo glatko „kao švajcarski sat sa balkanskim šarmom“: Završen 15. Beldocs

19.05.2022

10:01

0

Autor: Dejan Ćirić

„Prikazali smo 112 najboljih dokumentarnih filmova i XR sadržaja iz celog sveta i dodelili nagrade najboljim filmovima i projektima“, istakla je Mara Prohaska Marković, direktorka festivala

Sve je proteklo glatko „kao švajcarski sat sa balkanskim šarmom“: Završen 15. Beldocs
Zatvaranje 15. Beldocs festivala Promo/Beldocs

Dodelom nagrada na svečanoj ceremoniji u Domu omladine Beograda zatvoren je 15. Beldocs festival. Gran-pri festivala, nagradu za najbolji film u okviru srpskog takmičarskog programa je dobio film „Bez“ Luke Papića.

U okviru međunarodnog takmičarskog programa za najbolji film je proglašeno ostvarenje italijanskih reditelja Federika Kamarate i Filipa Foskarinija „Pozni avgust“, dok je posebno priznanje žirija u ovoj kategoriji dobila indijska rediteljka Pajal Kapadia za film „Noć potpunog neznanja“.

Zatvaranje 15. Beldocs festivala Promo/Beldocs
 

Nagradu za najbolju kameru dodeljena je Srđanu Keči za njegov film „Muzej revolucije“, dok je Nagrada za najbolju montažu pripala Jeleni Maksimović za film „Bez“.  Nagradu za najbolji kratki film festivala žiri je u kategoriji 14 filmova dodelio filmu „Mama, zašto ovde?“ tanzanijske rediteljke Nime Ngelime.

Posebno priznanje u ovoj kategoriji žiri je odlučio da dodeli filmu „Aralkum“ ukrajinske rediteljke Mile Žluktenko i nemačkog reditelja Daniela Asadi Faezija. Za najbolji film u okviru Teen selekcije mladi žiri je odabrao film reditelja sa Islanda Guđona Ragnarsona „Podigni lestvicu“. Posebno priznanje u konkurenciji Teen filmova dobio je film „Misija“ rediteljke Tanie Anderson.

Zatvaranje 15. Beldocs festivala Promo/Beldocs
 

Direktorka Beldocs festivala Mara Prohaska Marković je povodom zatvaranja ovogodišnjeg festivala izjavila:

- Beldocs je uvek bio orijentisan ka publici i mnogo smo srećni da se ona vratila u bioskope. Iznenadili su nas neki filmovi koje je publika prepoznala i nagradila punim salama. Ukazali smo gostoprimstvo velikom broju autora i filmskih profesionalaca iz celog sveta. Više od 170 gostiju koji odlaze svojim kućama prezadovoljni uz komentare da je divna atmosfera na festivalu, da sve ide glatko „kao švajcarski sat, ali sa balkanskim šarmom“. Prikazali smo 112 najboljih dokumentarnih filmova i XR sadržaja iz celog sveta i dodelili nagrade najboljim filmovima i projektima - istakla je Markovićeva.

Promo/Beldocs
 

Beldocs je ugostio preko 170 gostiju iz inostranstva: reditelje, producente, kao i predstavnike svetskih kompanija prodaje filmova, festivala, televizija, VoD platformi, nacionalnih filmskih centara i strukovnih organizacija.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi