Trideset godina od filma "Noć na zemlji" Džima Džarmuša: Scenario napisan za osam dana

09.05.2022

15:00

0

Trideset godina od filma "Noć na zemlji" Džima Džarmuša: Scenario napisan za osam dana
profimedia-0379535080 - Copyright Vinona Rajder Profimedia

- Lepota života se krije u malim detaljima, a ne u velikim stvarima - omiljena je mantra američkog reditelja Džima Džarmuša, koji je u svojim filmovima fokusiran na male podvige u svakodnevnom životu.

Pre 30 godina 8. maja premijerno je prikazan kultni film "Noć na zemlji" Džima Džarmuša u kojem između ostalog glume Vinona Rajder i Roberto Beninji.

Reč je o još jednom sjajnom filmu Džarmuša, koji u svom prepoznatljivom stilu spaja humor i dramu isključivo posredstvom dijaloga glavnih likova.

Profimedia
 

Džim Džarmuš je kralj ekscentričnog i savremenog stvaralaštva i jedan od najslavnijih nezavisnih filmskih stvaralaca u Americi.

"Noć na zemlji" govori o slobodi, kratkotrajnoj intimi odnosa sa potpunim strancem.

Ova komedija Džarmuša zapravo je omnibus sačinjen od pet priča smeštenih u taksije. Priče se simultano događaju u pet različitih gradova i pet vremenskih zona: u Los Anđelesu, Njujorku, Parizu, Rimu i Helsinkiju.

Glavnu ulogu trebalo je da igra Tom Vejts.

Dok je čamio u stanu, Džarmuša je nakon izvesnog vremena posetio Vejts koji mu je rekao “Znaš šta, zaboravi taj film. Valjda ćemo ga snimiti jednog dana. Sedi i napiši nešto što je moguće odmah snimiti”.

Profimedia
 

Zamislio je zagasitost i tople boje Rima, osvetljenost Helsinkija i njegove sive tonove, Pariz sa svojim nijansama plavih, praćenih crvenim neonakama. Ostalo je istorija. Iz tog filma Džarmušu se najviše dopala pariska epizoda sa Beatris Dal, koja glumi slepu lepoticu.

Džarmuš je scenario za ovaj film napisao za osam dana, a uloga Korki pisana baš za Vinonu Rajder.

Jedna od  priča iz omnibusa je i ona iz Rima gde se genijalni Roberto Beninji ispoveda popu u taksiju, a zapravo veći deo uloge Beninjija je glumčeva improvizacija, što u spoju ovog glumca i slavnog reditelja ne može ispasti nikako loše.

Profimedia
 

- Ono što mi se najviše dopalo na ovom filmu je ideja da možete da se nađete u tako malom prostoru kao što je taksi, sa nekim, a da prethodno niste imali nikakav odnos - rekao je Džarmuš u jednom intervjuu, a zatim dodao:

- Možete da kažete šta god poželite, da budete iskreni ili neiskreni - rekao je ovaj američki reditelj.

U filmu "Noć na zemlji" može da se pronađe Džarmušova ljubav prema mozaiku malih detalja koji se na kraju može sastaviti  u jednu prelepu celinu, piše Faroutmagazine.

- Ljudska mašta je jedna od najlepših stvari koje imamo, ona je i velika intelektualna stimulacija, "život na zemlji, nebo, svemir" i šta ćeš više -  citat je Džarmuša koji možda i najbolje opisuje njegov odnos prema umetnosti, a film "Noć na zemlji" je samo jedan više dokaz.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike