Svi fanovi Frankeštajna obožavaće njegovu kuću: Jezivi vodiči u krvavim keceljama i šokantni specijalni efekti (FOTO/VIDEO)

01.05.2022

16:30

0

Posetioci će uskoro moći da vide i „bednu tavansku odaju“ punu suludih mozgalica, i raznoraznih delova tela

Svi fanovi Frankeštajna obožavaće njegovu kuću: Jezivi vodiči u krvavim keceljama i šokantni specijalni efekti (FOTO/VIDEO)
profimedia-0621445915 - Copyright Profimeda

„Kuća Frankenštajna Meri Šeli“ u Batu u Engleskoj, otvorena je samo nekoliko koraka dalje od veoma cenjenog „Centra Džejn Ostin“.

Obe autorke su bile povezane sa gradom Batom, koji je popularna turistička destinacija još od 43. godine n. e, o čemu svedoče ruševine rimske termalne banje po kojima je grad dobio ime i status Uneskove svetske baštine.

Ostinova je tamo živela između 1801. i 1806. godine i iskoristila ga je kao mesto radnje za romane „Pod tuđim uticajem“ i „Nortengerska opatija“.

Profimedia
 

Šelijeva je u tinejdžerskim danima boravila ovde nešto kraće, ali je taj boravak bio bogat događajima i kreativno plodan.

Ovde se udala za pesnika Persija Biša Šelija, saznala za samoubistva njegove polusestre i prve supruge koja je bila trudna, prisustvovala rođenju svoje vanbračne nećakinje (ćerke lorda Bajrona), pohađala predavanja o galvanizmu, odnosno reanimaciji putem električne struje... i upravo ovde je napisala veći deo romana „Frankenštajn“.

Bat je dugo istraživao svoju vezu sa Ostinovom, ali nakon što je oberučke prihvatio i Šelijevu, počeo je da privlači različite književne hodočasnike.

Profimedia
 

Posetioci „Centra Džejn Ostin“ mogu da isprobavaju šešire, da razmene duhovite replike sa jednim od njenih likova, grickaju pogačice sa dorsetskim kajmakom u sobi za čaj i učestvuju u godišnjoj kostimiranoj šetnji.

Sa druge strane, u „Kući Frankenštajna“ očekujte zlokobne, uznemirujuće zvučne, šokantne specijalne efekte, jezive vodiče u keceljama poprskanim krvlju, „adekvatne mirise“, „vlažan i zlosutan doživljaj u podrumu“ i skoro 2,5 metra visoku robotizovanu verziju znate već koga.

(Ne, nije u pitanju Meri Šeli!)

Posetioci će uskoro moći da vide i „bednu tavansku odaju“ Viktora Frankenštajna pretvorenu u escape room, „punu suludih mozgalica, čudnih artefakta i raznoraznih delova tela“.

Profimeda
 

Suosnivač Kris Haris objašnjava filozofiju kojom su se rukovodili dok su radili na ovom projektu:

- Pokušavamo da se poigramo sa strahovima ljudi, ali sebe ne shvatamo vrlo ozbiljno. U 'Kući Frankenštajna Meri Šeli' stvaramo doživljaje u kojima će, nadamo se, ljudi zaista uživati na dublji način. Želimo da izađu odavde sa osećajem da su doživeli nešto uznemirujuće, ali da se osećaju srećno. To je naš krajnji cilj - kaže Haris.

Bi-Bi-Si navodi da ova atrakcija pruža i uvid u „tragični lični život Šelijeve, njenu književnu karijeru i savremenu relevantnost romana u pogledu popularne kulture, politike i nauke“.

Ovo možda nije prikladno za decu (ili bojažljive obožavatelje Ostinove) jer sadrži „preteće i zloslutne audio i vizuelne efekte, zamračene prostorije i neke scene i prikaze uznemirujuće prirode“.

Posetioci će uskoro moći da vide i „bednu tavansku odaju“ Viktora Frankenštajna pretvorenu u escape room, „punu suludih mozgalica, čudnih artefakta i raznoraznih delova tela“.

Ljubitelji knjige „Gordost i predrasude i zombiji“, obavezno treba da posete suvenirnicu koja se nalazi na izlazu ove književne atrakcije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike