Srpska koprodukcija na Kanskom festivalu: Film snimljen tokom revolucije u Sudanu (FOTO)

19.04.2022

11:45

0

Misterija konstrukcije od blata u pustinji

Srpska koprodukcija na Kanskom festivalu:  Film snimljen tokom revolucije u Sudanu (FOTO)
THE DAM main photo_1 - Copyright Foto: Basem Fajad

Film “Brana” libanskog reditelja Ali Šerija u koprodukciji Trilema filma, podržan i od Filmskog centra Srbije, našao se u ovogodišnjoj selekciji Kanskog filmskog festivala, saopšteno je iz Trilema filma.

 
Ali Šeri  je libanski vizuelni umetnik i reditelj. Film “Brana”, snimljen je u Sudanu tokom revolucije, njegov je debitantski igrani film. Radnja filma dešava se u Sudanu, blizu brane Merove.
Foto: Basem Fajad
 

Glavni junak Maher radi u ciglani koju napaja voda Nila. Svake večeri on tajno odluta u pustinju kako bi izgradio misterioznu konstrukciju od blata. Dok narod Sudana kreće u revoluciju za svoju slobodu, Maherova kreacija počinje i sama da oduzima živote...

Foto: Basem Fajad
 

Reditelj Šeri je trenutno rezidentni umetnik u Nacionalnoj galeriji u Londonu a njegova instalacija može se videti i na predstojećoj 59. međunarodnoj izložbi umetnosti La Biennale di Venezia.

Foto:Basem Fajad
 

Ovaj reditelj kombinujući filmove, video zapise, skulpture i instalaciju, preispituje konstrukciju istorijskih narativa.

Foto: Basem Fajad
 

Njegovi kratki filmovi “The Disquiet” i “The Digger” prikazani su na istaknutim filmskim festivalima.
 
U glavnoj ulozi u filmu "Brana" je Maher El Kair (Maher El Khair). Scenario za Branu je pored reditelja pisao i Džefri Grison (Geoffroy Grison) u saradnji sa Bertrand Bonelom (Bertrand Bonello).

Reč je o koprodukciji Francuske, Srbije, Nemačke, Libana, Sudana i Katara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike