Tema smrti nije zastupljena u dečjoj književnosti: "Crna ptica" osvojila najmlađe (FOTO/VIDEO)

10.04.2022

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Na prvom BiblioSalončiću organizovanom u Kučevu, gošća je bila književnica Aleksandra Jovanović

Tema smrti nije zastupljena u dečjoj književnosti: "Crna ptica" osvojila najmlađe (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/Kreativni centar

U biblioteci „Nikola Sikimić Maksim“ Kučevo održan je prvi BiblioSalončić - razgovor u biblioteci posvećen deci, odnosno knjigama i piscima za decu.

Prva gošća BiblioSalončića bila je Aleksandra Jovanović, autorka višestruko nagrađivanog romana „Crna ptica” (Kreativni centar), koja je dala odgovore na mnoga pitanja koja su zanimala najmlađe.

Nakon predstavljanja romana, Jovanovićeva je odgovarala na pitanja učenika Osnovne škole „Ugrin Branković” iz Kučeva, koji su željno iščekivali odgovore na mnoga pitanja koja se tiču knjige, književnosti, pisanja uopšte, ali i teme koja je najosetljivija, ali i intrigantnija za decu - smrt.

Aleksandra Jovanović i Jovana Dišić Promo/Vladimir Petrović
 

Ono što je najviše zanimalo učenike jeste kako se i zbog čega Jovanovićeva odlučila da temu smrti protka kroz slovo, koja je objasnila da najmlađi čitaoci ne treba da preskaču važne životne teme, a da je umetnost najbolji način da prihvate čak i apstraktne stvari.

- Na moje iznenađenje, tema smrti nije zastupljena u književnosti za decu i to je mnogo kritičara iznelo o ovom romanu. Zbunila sam se zato što pamtim da sam kao dete čitala dosta o smrti i onda je to možda neki širi problem cenzure, ali ne znam iz kog razloga se dešava, jer mislim da nema tabu tema - rekla je autorka i dodala:

Promo/Kreativni centar
 

- Pogotovo ne za decu, ako se ispričaju na pravi način i priđe sa određenom dozom osetljivosti. Naravno, nećemo preterivati, ali mislim da o svemu treba da se piše i ne treba da postoji zabrana na čitanje bilo čega - istakla je književnica, koju su deca takođe osvojila zrelim razmišljanjem nakon što im je pročitana prva stranica knjige "Crna ptica".

Druženje u biblioteci se nastavilo i kasnije. Autorka je potpisivala knjige, a deca su uživala u novom dečjem kutku i fotografisala se u prolećno-uskršnjem ambijentu.

Aleksandra Jovanović i Jovana Dišić Promo/Vladimir Petrović
 

BiblioSalončić će postati deo redovnog programa biblioteke „Nikola Sikimić Maksim“ u Kučevu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike