Pred nama je najglamuroznija holivudska noć: Dobro došli na 94. dodelu Oskara

27.03.2022

21:55

0

Autor: Dejan Ćirić

Portal 24sedam će pratiti defile najvećih svetskih zvezda na crvenom tepihu, kao i ceremoniju u Dolbi teatru

Pred nama je najglamuroznija holivudska noć: Dobro došli na 94. dodelu Oskara
Dodela Oskara - Copyright Profimedia

Svečana ceremonija 94. dodele Oskara biće održana večeras, dva sata posle ponoći (po našem vremenu) u losanđeleskom Dolbi teatru.

Nakon tri godine bez domaćina, večerašnju dodelu vodiće tri glumice - Redžina Hol, Ejmi Šumer i Vanda Sajks.

Profimedia
 

Na listi sa najviše nominacija su filmovi „Moć psa“ (12), "Dina" (10), "Belfast" (7), "Priča sa zapadne strane" (7), "Kralj Ričard" (6), "Don’t Look Up" (4), "Aleja noćnih mora" (4), "Povezi me" (4), "CODA", "Pica od sladića" (3).

Iako kladionice pobedu predviđaju ostvarenju „Moć psa“ rediteljke Džejn Kempion, ostvarenje "CODA" rediteljke Šon Hejder pojavio se iznenada kao apsolutni favorit nakon što je 20. marta trijumfovao na dodeli nagrada Američkog udruženja producenata (PGA).

Pored Kempionove, koja je prva žena u istoriji dva puta nominovana za najbolju režiju (prvi put 1994. za dramu „Klavir“, koja joj je donela Oskara za najbolji scenario),  u trci za najboljeg reditelja su i Kenet Brana („Belfast“), Pol Tomas Anderson ("Pica od sladića"), Stiven Spilberg ("Priča sa zapadne strane") i Rjusuke Hamaguči ("Povezi me").

Tanjug/Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File)
 

Za najbolji originalni scenario nominovani su: Pol Tomas Anderson ("Pica od sladića"), Kenet Brana ("Belfast"), Zek Bejlin ("Kralj Ričard"), Adam Mekej i Dejvid Sirota ("Don’t Look Up"), i Eskil Vogt i Joakim Trir ("Najgora osoba na svetu"), a za najbolji adaptirani scenario: Džejn Kempion ("Moć psa"), Megi Džilenhol (adaptacija dela Elene Ferante "Mračna kći"), Šon Hejder ("CODA"), Deni Vilnev, Erit Rot i Džon Spejts ("Dina"), Rjusuke Hamaguči i Takamasa ("Povezi me").

Među nominovanima za najboljeg glumca apsolutni favorit je Vil Smit ("Kralj Ričard"), a slede ga Havijer Bardem ("Being the Ricardos"), Denzel Vošington ("Tragedija Magbeta"), Endru Garfild ("Tick, Tick … Boom!").  Tu je i Benedikt Kamberbač ("Moć psa"), koji će, prema prognozama ostati bez Oskara iako je po mišljenju mnogih kritičara u ovom filmu odigrao najbolju ulogu u dosadašnoj karijeri.  

Profimedia
 

Kada su dame u pitanju, u kategoriji najbolje glavne ženske uloge, svetski mediji tipuju na Džesiku Čestejn ("Oči Tami Fej"). Nominovane su i Kristen Stjuart za ulogu princeze Dajane u filmu "Spenser", a u trci su i Olivija Kolman ("Mračna kći"), Penelope Kruz ("Paralelne majke") i Nikol Kidman ("Being the Ricardos").

Među nominovanima u kategoriji najbolji sporedni glumac našli su se Džesi Plemons i Kodi Smit Mekfi (obojica za "Moć psa"), Kiran Hands ("Belfast"), Džej Kej Simons ("Being the Ricardos"), i Troj Kotsur ("CODA"). Mnogi očekuju da će Kotsur biti prvi gluvi glumac dobitnik Oskara u istoriji, a prva glumica oštećenog sluha koja je bila laureat Američke akademije jeste Marli Metlin 1987. godine, koja takođe igra u ovom filmu.

Profimedia
 

Za najbolju sporednu glumicu nominovane su Ariana Debozi ("Priča sa zapadne strane"), koja je najveći favorit, zatim Džudi Denč ("Belfast"), Kaitriona Balfe ("Belfast"), Kirsten Danst ("Moć psa"), Džesi Bakli ("Mračna kći") i Anžanu Elis ("Kralj Ričard").

Ako se ostvare predviđanja filmskih kritičara, "Povezi me" će postati drugi japanski film u istoriji koji će posle "Odlazaka" iz 2008. ovoj zemlji doneti Oskara u kategoriji Najbolji strani film. Favorit u ovoj kategoriji je i ostvarenje "Najgora osoba na svetu" iz Norveške, koje je prema mišljenju mnogih, film godine.

Noćas nas očekuju i nastupi Bijonse i Bili Ajliš koje su nominovane za najbolju originalnu pesmu. Bijonse sa numerom "Be Alive" iz filma "Kralj Ričard", a Bili Ajliš sa "Nije vreme za umiranje“.

Profimedia
 

Ovo je inače prva godina u istoriji Oskara da je Akademija filmskih umetnosti i nauka donela odluku da nagradu za osam kategorija dodeli pre početka direktnog prenosa, kako bi uštedeli na trajanju i program učinili gledanijim, što je dovelo do burnih reakcija i negodovanja.

Od ove godine se uvodi i nova nagrada - za najpopularniji film po izboru javnosti, putem Tvitera ili namenske veb stranice.

Zvezde i ostale zvanice su pocele da pristižu na crveni tepih, dok će ceremonija početi otprilike oko 2 sata.

Portal 24sedam će pratiti defile najvećih svetskih zvezda na crvenom tepihu, kao i ceremoniju u Dolbi teatru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike