Sahranjen Milovan Vitezović: Ispunjena njegova poslednja želja (FOTO)

26.03.2022

15:06

0

Poznati srpski pisac preminuo je u utorak, 22. marta, u Beogradu, posle duge i teške bolesti

Sahranjen Milovan Vitezović: Ispunjena njegova poslednja želja (FOTO)
vitezovic_sahrana_26032022_0029 - Copyright ATAImages/ Amir Hamzagic

Poznati srpski pisac Milovan Vitezović sahranjen je danas na beogradskom groblju Lešće prema njegovoj izričitoj želji da počiva u porodičnoj grobnici umesto u Aleji zaslužnih građana.

Komemoracija povodom njegove smrti održana je juče u prepunoj Svečanoj dvorani Skupštine grada Beograda u prisusustvu članova porodice, zvanica, prijatelja, saradnika i poštovalaca.

Milovan Vitezović je "spajao nespojive, mirio nepomirljive, okupljao prijatelje umesto da ih izdaje", rekao je na komemoraciji zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

ATAImages/ Amir Hamzagić
 

Vesić je podsetio da su zajedno radili na spomenicima srpskim piscima Borislavu Pekiću, Milošu Crnjanskom, Vasku Popi, Meši Selimoviću i Jovanu Jovanoviću Zmaju. Poslednji zajednički projekat bio je Vitezovićev legat, za koji su pronađene prostorije i počelo je njihovo sređivanje u ulici Vuka Karadžića, u kojoj je pisac i živeo.

U svom obraćanju Vesić je rekao da ga je Vitezović "ponekad razbarušen, podsećao na svog junaka profesora Kostu Vujića", i da je znao da bude ekscentričan, ciničan, ali uvek mudar, inspirativan i dobroćudan.

On je podsetio da su njegovi aforizmi "stigli čak do Berlinskog zida". Zamenik gradonačelnika je ocenio da bi "današnji svet bio mudriji i ne bi pravio nove zidove da je čitao i razumeo testamentalne poruke Vitezovića".

ATAImages /Amir Hamzagic
 

Prema njegovim rečima, tada bi "sve predvideli i shvatili da rušenje spomenika jednog vremena nagoveštava početak nove apokalipse, koja se okonačava uništavanjem gradova i konačno ljudi".

Počivaj u miru dragi prijatelju. Tamo gde odlaziš, tamo gde je bolje čekaju te Andrić, Crnjanski, Ćopić, Meša. Mesto ti je među njima - zaključio je Vesić.

Komemoraciji je juče prisustvovala kao specijalna izaslanica predsednika Srbije Suzana Paunović, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, reditelj Milan Karadžić, kompozitor Rade Radivojević, glumac Radoš Bajić i brojni drugi poštovaoci njegovog dela.

Generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Srbije i Beograda Živorad Ajdačić u svom obraćanju je ocenio da je Vitezović bio "velikan srpske književnosti i, pesnik, romanisijer, satiričar i jedan do malobrojnih književnika kome su za života tri puta objavljena sabrana dela".

ATAImages/ Amir Hamžagić
 

Ajdačić je rekao da će se pamtiti njegove knjige kao što su "Šešir profesora Koste Vujića" i "Čarape kralja Petra", televizijske serije "Vuk Karadžić" i "Dimitrije Tucović", po njegovom romanu rađen je film "Lajanje na zvezde", dokumentarci "Tamo gde cveta limun žut", kao i pesme i brojna druga dela, odnosno "stotine i stotina strana stvaralaštva".

Podsetivši da je Vitezović bio "najviše nagrađivani umetnički stvaralac na našem prostoru", dobitnik, između ostalog, Ordena predsednika Republike, zatim Svetog Save prvog reda i Vukove nagrade, Ajdačić je najavio da će uz saglasnost sa njegovom porodicom Kulturno prosvetna zajednica ustanoviti Nagradu Milovan Vitezović.

ATAImages /Amir Hamzagic
 

U svom govoru, zamenik predsednika Udruženja književnika Srbije Miloš Janković je ocenio da je Vitezović "služio srpskom narodu i njegovoj kulturi i kolektivnoj duši, čineći je knjigama i delima lepšom, boljom, učenijom, širom, nežnijom i bogatijom nego što je sama umela ali i smela".

Janković je rekao da Vitezović nije bio samo kulturni i javni radnik, pisac i književnik, već pre svega "učitelj,prosvetitelj, mitotvorac i mitoprepričavač, čuvar narodnog pamćenja, jezikoznalac, zaštitnik i branitelj ćirilice...i jedan od najznačajnijih ključara srpske duhovnosti".

Poznati srpski pisac Milovan Vitezović preminuo je u utorak, 22. marta, u Beogradu, posle duge i teške bolesti, izazvane korona virusom. Imao je 78 godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike