Dejvid Duhovni: Istina o napuštanju "Dosijea X"

19.03.2022

16:30

0

Kada je otišao, bilo je mnogo spekulacija fanova o tome zašto, što je dovelo do čuvenih diskusija o kokoški i jajetu na mreži

Dejvid Duhovni: Istina o napuštanju "Dosijea X"
profimedia-0588796528 - Copyright Profimedia

Osmu i devetu sezonu serije “X Files” (Dosije Iks) obožavaoci serije često kritikuju kao totalni promašaj.

Dejvid Duhovni, koji je igrao glavnog lika Foksa Moldera, napustio je šou, a Džilijan Anderson se našla u timu sa Robertom Patrikom, koji je glumio novog lika po imenu Džon Doget.

Robert Patrik je izuzetno sposoban glumac, a Džon Doget je dobar lik, ali mnogi obožavaoci nisu bili skloni prihvatanju Dogeta kao “zamenu za Moldera”. Na kraju, uloga Andersonove je takođe bila smanjena, a Doget se udružio sa još jednim novim likom po imenu Monika Rejes, koju je igrala Anabet Giš.

Opet, Giš je veoma talentovana glumica, a paranormalna serija sa Gišoi Patrikom bi bila sasvim ok da nije opterećena nasleđem “Dosijea X”.

Profimedia
 

Kada je Duhovni napustio seriju, bilo je mnogo spekulacija fanova o tome zašto, što je dovelo do čuvenih diskusija o kokoški i jajetu na mreži. Da li je Duhovni otišao zato što serija više nije bila tako dobra kao što je bila, ili serija nije bila tako dobra kao što je bila jer je Duhovni gledao prema izlaznim vratima?

Ispostavilo se da istina nije tako jednostavna. Duhovni je napustio seriju zbog problema koji postaje sve češći kod glumaca: studiji pronalaze kreativne načine da im uskrate tantijeme.

Slučaj Bones

Pažljivi čitaoci možda se sećaju značajnog sudskog spora iz 2019. u kojem su glumci, izvršni potpredsednik i romanopisac koji je izmislio dugotrajnu hit TV seriju “Bones” uspešno tužili Fox zbog odbijanja studija da im isplati ugovorom obećanu dobit.

Ukratko: Fox je bio uključen u sumnjivu šemu niskog licitiranja u kojoj su njihove sopstvene podružnice za distribuciju mogle da plate bagatelu za prava distribucije, da emituju seriju širokoj publici preko sopstvenih vertikalno integrisanih servisa za striming i da zadrže sav prihod od reklama za sebe.

Profimedia
 

Glumci su očekivali da će Fox prodati seriju onome ko da najveću ponudu (dugogodišnji standard u distribucijskim ugovorima), i kao rezultat toga im je u suštini uskraćen ogroman iznos tantijema. Fox je u više navrata lagao o tome šta rade.

Glumci su dobili slučaj, a Fox je morao da plati 179 miliona dolara odštete. Čini se da će ovakvi slučajevi postati sve češći u budućnosti kako se studiji udaljavaju od tradicionalnih modela TV emitovanja i distribucije u bioskopima ka sopstvenim vertikalno integrisanim servisima za striming.

Film "Crna udovica" Promo/MCF
 

Međutim, u avgustu 2020. godine, slučaj Sjedinjenih Država protiv Paramaunt Pictures iz 1948. je poništen, što je omogućilo da se vertikalna integracija ponovo pokrene. Studiji sada mogu, kao što su to činili 1940-ih, da poseduju sopstvena pozorišta i distribuiraju sopstvene materijale. Povremeno će se slučaj sasvim sigurno još pojaviti, kao što je, na primer, Skarlet Johanson podnela tužbu protiv Diznija zbog modela distribucije “Crne udovice”.

Nešto slično se desilo sa Duhovnijem 1999. kao i sa glumačkom postavom “Bones” 2019. “X Files” su bila ogromna hit TV serija i bila je zastupljena na tržištima širom sveta. Reprize su bile uobičajene, a kreator emisije Kris Karter zarađivao je milione zahvaljujući ugovorima o distribuciji. Međutim, zahvaljujući nekom sumnjivom računovodstvu u Foxu, Duhovni je isključen iz mnogih navedenih poslova, a novac koji mu je obećan nikada nije stigao. Priča kaže da je Karter znao da je Duhovni opljačkan, ali je odbio da mu kaže. Istina je na kraju izašla na videlo, a odnos Duhovnija i Kartera postao je zategnut.

Molder bez posla

Duhovni je tužio Fox, a slučaj je na kraju rešen van suda za 20 miliona dolara. Duhovni je potpisao ugovor da ostane u “X Files” do sedme sezone. Kada mu je ugovor istekao, odlučio je da ga ne obnovi.

Profimedia
 

Tada se spekulisalo da Duhovni napušta seriju kako bi nastavio filmsku karijeru. Takođe, u nekoliko intervjua 1999. godine, Duhovni je takođe rekao da misli da je pet godina bilo dovoljno, a da je sedam godina sasvim sigurno dovoljno. Molderov put je bio završen. Studio se složio da zadrži Moldera u seriji u “ograničenom kapacitetu”, ali sva kreativna pažnja je bila preusmerena na Dogeta, na veliku žalost i Duhovnija i Džilijan Anderson. Posle toliko vremena, Molder je bio van igre.

Duhovni i Anderson su se na kraju vratili u “Dosije Iks” 2008. godine za ne baš sjajni igrani film “X Files: I Want To Believe”. Takođe vratili su se i 2016. godine za nekoliko kratkih, nategnutih sezona (sa samo 16 epizoda u kojima su se zajedno pojavili). Može se spekulisati da su Duhovni i Anderson bili oprezniji u pogledu svojih ugovora posle prethodnog debakla sa Foxom.

“X Files” je bila sjajna serija koja je koristila fantastična bića i vladine zavere da odražavaju strah nakon hladnog rata koji su osećali Amerikanci koji su počeli da ne veruju sopstvenoj vladi. Bio je to pravi proizvod devedesetih. Posle 11 sezona, dva igrana filma i tužbe, verovatno se “X Files” više neće vratiti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: headliner.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike