U bašti otkriveno izgubljeno remek-delo: Neverovatna priča o “Magdaleni koja leži zgrčena od bola"

18.03.2022 | 12:45

Autor: Bojana Bačić

Ovim otkrićem bio je šokiran i Donald Johnston iz najpoznatije svetske aukcijske kuće Kristi koji smatra da je cela priča potpuno neverovatna

Copyright Profimedia

Jedan britanski par koji je samo želeo da ukrasi svoju baštu nije ni slutio da će postati akter jedne potpuno neverovatne priče koja će biti zapisana u istoriji umetnosti.

Naime, baštenska skulptura od mermera koja je 2002. godine prodata na aukciji za 5.200 funti zapravo i nije bila baštenska statua već izgubljeno remek-delo italijanskog umetnika koje se danas procenjuje na cifru između pet i osam miliona funti, prenosi britanski Mirror.

Za sada ostaje nepoznat identitet britanskog para kao i kada je ovaj par tačno posumnjao da je njihova skulptura u bašti ipak nešto više od toga. Međutim, kako Mirror prenosi, oni su zatražili pomoć umetničkog savetnika koji im je otkrio da je zapravo reč o remek-delu “Magdalena koja leži zgrčena od bola", italijanskog umetnika Antonia Kanove.

Profimedia
 

Ovim otkrićem bio je šokiran i Donald Johnston iz najpoznatije svetske aukcijske kuće Kristi koji smatra da je cela priča potpuno neverovatna.

- Viđao sam male zanemarene bronzane skulpture na stolovima, ali ne i nešto ovakvog obima i kalibra i sa ovakom istorijom – rekao je Jonhston.

Ova mermerna skulptura biće zvezda letnje Kristijeve aukcije 7. jula. Samo umetničko delo datirano je na period između 1819. i 1822. godine.

Skulpturu je navodno naručio Robert Dženiskon, liverpulski grof, za vreme njegovog premijerskog mandata između 1812. i 1827. godine. Početkom 20. veka, tačnije 1920. godine, prodat je zajedno sa raskošnim dvorcem proizvođaču tepiha. Prepostavlja se da je tada i “zaboravljen” umetnik ovog dela.

Od tada je u vlasništvu poslovne žene Violet Van der Elst, koja se borila protiv smrtne kazne u Engleskoj da bi na kraju završila na aukciji gde ju je kupio ovaj britanski par koji je ipak na kraju otkrio da je reč o remek-delu.

Profimedia
 

Skulpturi nedostaje raspeće na ramenu Magdalene ali stručnjaci tvrde da je u prilično dobrom stanju i da joj je potrebna minimalna restauracija. Ovog vikenda biće predstavljena u Londonu, a kasnije u Njujorku i Hongkongu.

Antonio Kanova (1757 – 1822) je bio venecijanski vajar koji je razvio neoklasični stil u skulpturi.

Njegove figure Dedala i Ikara bile su do te mere realistične da je Kanova optužen da ih je izvajao odlivši prethodno kalupe po živim modelima. Napravio je nadgrobne spomenike za dvojicu papa, Klementa XIII i Klementa XIV I bio je Napoleonov dvorski skulptor u Parizu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Mirror