Kaliopi i Pikaso: Muzička diva zarobljena u prostoru i vremenu

11.03.2022

16:45

0

Autor: Dejan Ćirić

„Rad na ovom velikom projektu omogućila mi je pandemija, tokom koje sam postala inspirativnija i kreativnija“, izjavila je poznata umetnica

Kaliopi i Pikaso: Muzička diva zarobljena u prostoru i vremenu
kaliopi_bukle_23112018_0023 - Copyright Kaliopi ATA Images/Z.Milutinović

Baletska predstava “Gospođice iz Avinjona” koja je pre dve večeri doživela svoju premijeru u Nacionalnoj Operi i Baletu u Skoplju, oduševila je sve prisutne u publici. Tražila se karta više, za predstavu koja je danima pre premijere već bila rasprodata.

Interesovanje za ovaj balet nije iznenađujuće, ako se uzme u obzir da su 15 godina ranije, čuvena makedonska pevačica Kaliopi i koreografkinja Olga Pango, na toj istoj sceni, napravile baletsku predstavu “Ja, Isidora” koja je postala hit.

Balet "Gospođice iz Avinjona" Promo/Emil Petrov
 

Ovoga puta ideja je krenula od veoma inspirativnog dramskog teksta “Gospođice iz Avinjona”, Saše Dimoskog, koji demistifikuje čuvenu istoimenu sliku Pabla Pikasa.

Dve umetnice kreću u neverovatno putovanje, da kroz muziku i koreografiju, kao i sjajne baletske plesače, ožive sudbine glavnih ženskih likova u Pikasovom životu. U naslovnim ulogama su Aleksandra Mijalkova, Mimi Pop-Aleksova, Ivana Kocevska, Saša Evtimova i Hristina Naćevska.

Balet "Gospođice iz Avinjona" Promo/Emil Petrov
 

Da bi sve bilo celovito, bio je značajan doprinos i ostalih umetnika. Rade Vasilev je radio kostime, Valentin Svetozarev scenografiju, a Emil Petrov multimediju i dizajn.

- Jako sam srećna što sam deo ove priče, koja je večeras zaživela. Rad na ovom velikom projektu omogućila mi je pandemija, koja me je zarobila u prostoru i vremenu u kojem sam postala inspirativnija i kreativnija. „Kupila” sam sebi vreme koje bi u normalnim uslovima sigurno koristila na putovanja, koncerte, snimanja… Tako da je ideja koreografkinje Olge Pango da radimo ovaj balet, stigla u pravi čas.

Balet "Gospođice iz Avinjona" Promo/Emil Petrov
 

Muzika je prosto izvirala iz mene, pa sam njeno rađanje shvatila kao uzbudljivo putovanje ka sebi, kao vrhunac istinski doživljenog. Zahvaljujem maestru Romeu Grillu na fantastičnom miksu i masteringu 7 muzičkih tema za ovaj balet, njegov doprinos u stvaranju audio estetike bio je od ogromnog značaja.

Veliko hvala i mom muzičkom asistentu Branku Popčevskom na profesionalnosti i posvećenosti u njegovom studiju, gde sam snimala muziku i gde je odrađen miks i mastering ostalih 6 tema. Danas, nakon realizacije baleta znam sigurno jedno - ova predstava neće nikog ostaviti ravnodušnim - izjavila je Kaliopi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike