Svečana projekcija legendarnog „Kuma“ povodom 70 godina Muzeja Jugoslovenske kinoteke (VIDEO)

01.03.2022

10:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Tokom sedam decenija muzej je bio i ostao kultno mesto ne samo za Beograđane, već i za sve filmske profesionalce i ljubitelje filmske umetnosti Srbije ali i nekadašnje Jugoslavije

Svečana projekcija legendarnog „Kuma“ povodom 70 godina Muzeja Jugoslovenske kinoteke (VIDEO)
profimedia-0661330756 - Copyright Film "Kum"/Profimedia

Muzej Jugoslovenske kinoteke od svog osnivanja, 2. marta 1952. godine nije bio ni muzej ni bioskop u tradicionalnom smislu tih reči već je predstavljao jedinstveni muzej pokretnih slika.

Nakon osnivanja 1949. godine, Kinoteka je povremeno koristila više različitih bioskopskih sala za svoje programe, sve od 1952. godine kada je počeo sa radom njen Muzej u starom bioskopu „Union“, odnosno „Kosovo“, u Kosovskoj ulici broj 11, gde se i danas organizuju svakodnevne projekcije.

Film "Kum"/Profimedia
 

Muzej Jugoslovenske kinoteke tokom sedam decenija je bio i ostao kultno mesto ne samo za Beograđane, već i za sve filmske profesionalce i ljubitelje filmske umetnosti Srbije ali i nekadašnje Jugoslavije.

U muzeološkom smislu, svaka projekcija filma koji je pohranjen na trajno čuvanje u Arhivu Jugoslovenske kinoteke, može se smatrati svojevrsnom privremenom izložbom.

Zato nije teško razlučiti značaj postojanja Kinoteke, njenog arhiva, biblioteke, stalne muzejske postavke i njenih bioskopskih sala, danas jedinih dvorana u našoj zemlji gde se i dalje svakodnevno, pored digitalnih projektora, vrti filmska traka.

Marlon Brando, film “Kum”/Profimedia
 

Povodom obeležavalja 70. godišnjice rada Muzeja Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11, kao i 50. godišnjice prikazivanja prvog dela kultnog filma „Kum“, Oskarom nagrađenog reditelja Frensisa Forda Kopole, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, 2. marta u 20 časova, biće održana svečana projekcija remasterizovane verzije ovog filma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi