Novo svetsko čudo: U Dubaiju otvoren veličanstven Muzej budućnosti (FOTO)

28.02.2022

06:30

0

Prva izložba poziva posetioce u 2071. godinu

Novo svetsko čudo: U Dubaiju otvoren veličanstven Muzej budućnosti (FOTO)
profimedia-0664227278 - Copyright Muzej budućnosti, Dubai/Profimedia

Muzej budućnosti koji će se stalno menjati i prilagođavati, ali i biti prostor za razvoj novih tehnologija, svečano je otvoren u Dubaiju u zgradi koju je vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata nazvao „najlepšom zgradom na svetu“.

Zgrada Muzeja budućnosti, koju je projektovao poznati arhitektonski studio iz Dubaija „Kila dizajn“, nalazi se na istaknutoj lokaciji, nedaleko od najviše zgrade na svetu „Burdž Kalife“, treba da bude „arhitektonska i kulturna ikona“ prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Muzej budućnosti, Dubai/Profimedia
 

Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, potpredsednik i premijer UAE i vladar Dubaija, zajedno sa prestolonaslednikom Dubaija i zamenikom premijera i ministra finansija, otvorio je ovaj kultni spomenik na raskošnoj ceremoniji tokom koje je svetlosnim efektima spoljašnja fasada Muzeja pretvorena u umetničko delo.

Izgrađena za Fondaciju budućnost Dubaija, zgrada od sedam spratova sadrži kombinaciju prostora za izlaganje eksponata posvećenih budućnosti i radionica za testiranje i razvoj tehnologija u nastajanju.

- Muzej budućnosti je „živi muzej“, koji se stalno prilagođava i menja, jer samo njegovo okruženje pokreće stalne i interaktivne promene njegovih sadržaja i pronalazaka - rekao je Muhamed Al Gergavi, predsednik Fondacije za budućnost Dubaija.

Muzej budućnosti, Dubai/Profimedia
 

Na pet spratova galerijskog prostora nalaze se eksponati posvećeni istraživanju svemira, digitalnoj projekciji amazonske prašume i prototipovima budućih proizvoda.

Zgrada visoka 77 metara podržana je čeličnom konstrukcijom, specijalno konstruisanom u studiju „Hipold“, tako da u strukturi nema unutrašnjih stubova.

Obložena je nerđajućim čelikom sa prozorima u obliku citata vladara Emirata ispisanih arapskom kaligrafijom.

U skladu sa budućim ciljevima, zgrada je samoodrživa - napaja se 4.000 megavata solarne energije iz stanice povezane sa samom zgradom. Prva izložba u muzeju poziva posetioce u 2071. godinu.

Tri rečenice ispisane na zgradi kažu:

„Možda nećemo živeti stotinama godina, ali proizvodi naše kreativnosti mogu ostaviti nasleđe dugo nakon što nas ne bude“

„Budućnost pripada onima koji mogu da je zamisle, osmisle i izvedu. To nije nešto što čekate, već stvarate“

„Inovacija nije intelektualni luksuz. To je tajna koja stoji iza napretka i obnove nacija i naroda“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike