Misterija zvana „Boswellia Sacra“: Film i knjiga inspirisani istinitim događajem (FOTO/VIDEO)

22.02.2022

15:15

3

Autor: Dejan Ćirić

Da li čovek može pobeći od sopstvene prirode i od one koja ga okružuje?

Misterija zvana „Boswellia Sacra“: Film i knjiga inspirisani istinitim događajem (FOTO/VIDEO)
film2 - Copyright Miloš Pavlović, Miroslav Mitić, Stefan M. Mladenović

Novi projekat glumca i reditelja Stefana M. Mladenovića „Boswellia Sacra“ je istoimeni film i knjiga koji govore o prirodi i paraleli između zaštite životne sredine i zaštite ljudskih prava, o zakonu prirode koji čovek konstantno remeti, o Vukašinu Drakuliću - tridesetogodišnjem mladiću koji spoznaje upravo tu paralelu. Da li čovek može pobeći od sopstvene prirode i od one koja ga okružuje?

Boswellia sacra (lat.) je vrsta drveća, iz porodice burseraceae, od kog se dobija aromatična smola tamjan.

Autor filma i knjige Stefan M. Mladenović je inspirisan istinitim događajem koji se odvijao na teritoriji Srbije od marta 2010. do januara 2011. godine, odlučio da prikaže drugi ugao gledanja na odnos prirode i čoveka.

Boswellia sacra Promo/ Miloš Pavlović/Stefan M. Mladenović
 

 

U pitanju je priča o mladiću koji odlazi u manastir kako ne bi imao gej iskustvo, jer je kao veliki vernik smatrao grehom to što ga privlači isti pol. Međutim, dešava mu se ono od čega je bežao.

- Nametnuto nam je verovanje da po rođenju moramo da pratimo svoj rod i njegovu dužnost u društvu. Po rođenju nam je nametnut i broj, matični broj, odmah postajemo dejstvo nekog numerološkog sistema koji kasnije takođe upravlja našim života. Nametnuta nam je i religija, želiš ili ne, ti si hrišćanin, katolik, budista, islamista... Kada čovek onda može da bira ono što želi, ono što oseća? Dozvolimo da ljubav ne bude nametnuta jer jedino tada čovek može da oseti svoju svrhu i pripadnost društvu - ističe Mladenović.

Boswellia sacra Promo/Miroslav Mitić/Stefan M. Mladenović
 

Elektronska knjiga „Boswellia sacra“ objavljena je na issuu platformi i možete je čitati putem sledećeg linka:https://issuu.com/artistadelafe/docs/stefan_m._mladenovic_-_boswellia_sacra

U knjizi se nalazi originalni scenario, storyboard, reč reditelja, pobednički radovi konkursa „Boswellia sacra: priroda u III čina“, kao i slike iz filma i recenzija književnice i pesnikinje Biljane Stanojević.

„Inicijativa projekta i autorski umetnički izražaj ne samo da žele da promene ugao gledanja na odnos prirode i čoveka već da se desi promena. Promena koja će pomoći određenim zajednicama, porodicama ili individuama da uvide da čovek i priroda i te kako imaju mnogo toga zajedničkog i da istopolna seksualnost nije greh već prirodno nasleđe.“

Boswellia sacra Promo/Miroslav Mitić/Stefan M. Mladenović
 

U filmu glume Dragana Jovanović, Dejan Gocić, Duda Buržujka, Uroš Milojević i Stefan M. Mladenović.

Projekat je dobio finansijsku podršku koja se odnosi na implementaciju aktivnosti u okviru projekta „Lokalni poziv za EU: Vladavina prava i kulturna raznolikost za stvaranje društvene kohezije i održivog razvoja lokalnih zajednica“ koji finansira Evropska unija - #ЕУзаТебе, a implementira Nacionalna koalicija za decentralizaciju iz Niša u partnerstvu sa Fondacijom „Jelena Šantić“ iz Beograda i Grupom 484 iz Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike