Virtuozni koncert ansambla „Stanislav Binički": Koračnice i “Buđenje ranog proleća” za praznik

15.02.2022

08:25

0

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je sinoć, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, koncertu koji je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički" priredio povodom Dana državnosti

Virtuozni koncert ansambla „Stanislav Binički": Koračnice i “Buđenje ranog proleća” za praznik
Tan2022-2-15_8645348_0 - Copyright Tanjug/ Darimir Banda

Na koncertu popularne i tradicionalne muzike nastupili su Simfonijski orkestar i Mešoviti hor Umetničkog ansambla „Stanislav Binički", pod dirigentskom palicom Katarine Božić i majora Igora Mitrovića.


Solisti su bili soprani Biljana Vasiljević Mitrović i Marijana Radosavljević, Nataša Aranđelović, alt, tenori Dragan Milašinović i Zoran Knežević, Svetozar Vujić, bariton, Duško Stamenković, klarinet, te trubači Nenad Ninković, potporučnik Petar Popović i Luka Kalezić.
Tanjug/ Darimir Banda

Program koncerta, koji je obuhvatio kolaž domaćih muzičkih numera, otpočeo je upravo „Praznikom trubača", koje je publika pozdravila burnim aplauzom, kao i „Pozdrav Beogradu", čuvenu koračnicu „Miloš Veliki" i Gardijski marš.

Usledili su hitovi poput „Zlatni dan", gde je solista bila Biljana Vasiljević Mitrović, zatim „Pod sjajem zvezda", „Devojko mala", „Ima vremena za ljubav" u izvođenju Nataše Aranđelović, te „Buđenje ranog proleća" sa solistima Marijanom Radosavljević i Svetozarom Vujićem.

U programu za sve generacije bilo je mesta i za „Kolce", „Jeremiju", „Madrugadas", uz solo nastup Nataše Aranđelović, „Seobe" sa Zoranom Kneževićem, koji je oduševio i prilikom izvođenja „Dobra vam noć prijatelji".

Tanjug/Darimir Banda
 

Publici se dopala i predivna Govorna fuga - Srbija, „Igrale se delije", kao i „Pastirska balada", sa solistom na klarinetu Duškom Stamenković. „Grudi balkanske" izveo je Dragan Milašinović, a „Prijatelji zauvek" Biljana Vasiljević Mitrović, Marijana Radosavljević, Dragan Milašinović i Svetozar Vujić. Završnicu koncerta obeležilo je „Tobdžijsko kolo" i nezaobilazni „Marš na Drinu".


Ministar Stefanović uručio je, na kraju koncerta, dirigentkinji Katarini Božić cveće i čestitao na virtuoznoj muzičkoj izvedbi.

Publika je, zatim, pozvala na bis nakon čega je Zoran Knežević, uz pratnju orkestra i hora, još jednom maestralno otpevao "Dobra vam noć, prijatelji", dodaje se u saopštenju.
Tanjug/Darimir Banda
 


Izuzetnoj umetničkoj večeri na Kolarcu prisustvovali su i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, kao i brojna publika koja je u muzici „Biničkog", ovoga puta, mogla da uživa besplatno.

Koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički", bio je poklon Beograđanima i gostima srpske prestonice povodom Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike