Preminula neukrotiva kraljica fanka Beti Dejvis: Žena bez koje bi istorija roka i džeza bila potpuno drugačija (VIDEO)

10.02.2022

11:51

0

Prestala je da stvara muziku 1979. godine i vratila se u Pitsburg, gde je od tada živela povučeno, nikad se ne vrativši na scenu

Preminula neukrotiva kraljica fanka Beti Dejvis: Žena bez koje bi istorija roka i džeza bila potpuno drugačija (VIDEO)
Beti Dejvis - Copyright Youtube/The Fanatic

Bivša supruga džez legende Majlsa Dejvisa i prijateljica Džimija Hendriksa Beti Dejvis umrla je juče u 77. godini, javlja Rolling Stone.

Slavu je stekla sredinom šezdesetih, a sedamdesetih je prozvana Kraljicom fanka.

Dejvis će u istoriji muzike ostati upamćena kao kultna figura, zbog njenih neskrivenih seksualnih tekstova i stila izvođenja. Postigla je uspeh u Evropi, ali u SAD joj je bilo zabranjeno da nastupa na televiziji zbog njene seksualno-agresivne scenske ličnosti.

Neki od njenih koncerata bili su bojkotovani, a njene pesme nisu puštane na radiju zbog pritiska verskih grupa.

Tokom odrastanja na farmi svoje bake slušala je B.B. Kinga, Džimi Rida, Elmora Džejmsa. Sa 12 godina napisala je prvu pesmu, a sa 16 godina se iz Pitsburga preselila u Njujork.

Tokom boravka u Njujorku upoznala je Džimija Hendriksa i Slaka Stuna. Njen prijatelj soul pevač Luo Kortni, je producirao njen prvi singl, “The Cellar”.

Kao Beti Mabri, snimila je “Get Ready For Betty” i “I’m Gonna Get My Baby Back” 1964. godine za DCP International. U to isto vreme snimila je i duet s Rojem Arligtonom i pod njihovim zajedničkim imenom “Roy and Betty” objavila singl “I’ll Be There”.

Svoju prvu ploču snimila je 1973. godine.

Kao foto model 1966. godine upoznala je čuvenu džez legendu Majlsa Dejvisa koji je bio 19 godina stariji od nje. Venčali su se dve godine kasnije. Bili su u braku samo godinu dana ali sasvim dovoljno da izvrši veliki uticaj na džez legendu po pitanju mode, i novih trendova u muzici.

Portret Beti je osvanuo na omotu Majlsovog albuma "Filles de Kilimanjaro" (1968), a jedna pesma sa tog albuma je posvećena baš njoj. Beti je kasnije upoznala Majlsa sa Džimijem Hendriksom.

U svojoj autobiografiji Majls je opisao kao “isuviše mladu i divlju” i optužio je za aferu sa Džimijem Hendriksom.

Ona je to negirala, rekavši da je brak propao zbog nasilnog temperamenta Majlsa.   

Kasnije nakon razvoda Majls je izjavio: “Ja jednostavno ne spadam u tu vrstu mačaka, da bi bio oženjen”. Razvod nije uticao na njegovo prijateljstvo sa Hendriksom.

Nakon razvoda Beti je otišla u London. Nakon godinu dana vratila se u SAD u želji da snimi album sa Karlom Santanom.

Santana se prisetio Beti kao “nesalomive – nije mogla da se ukroti. Muzički, filozofski i fizički, bila je ekstremna i privlačna.”

Dokumentarni film koji se bavi njenim životom i stvaralaštvom “Beti, kažu da sam drugačija” snimljen je 2007. godine.

Beti Dejvis je 1979. godine prestala da stvari muziku i vratila se u Pitsburg, gde je od tada živela povučeno, nikad se ne vrativši na scenu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike