Nesvakidašnja postavka u dvorištu Pedagoškog muzeja

11.11.2020

11:29 >> 16:19

0

Autor: Dejan Ćirić

Zaboravljeni eksponati i artefakti iz prošlosti

Nesvakidašnja postavka u dvorištu Pedagoškog muzeja
Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

U dvorištu Pedagoškog muzeja u Beogradu, u okviru manifestacije pod nazivom „Muzej u muzeju“, otvorena je specijalna postavka muzeja u nekoliko staklenih vitrina. Prema rečima direktora Pedagoškog muzeja Slobodana Vuksanovića, u tom ambijentu se mogu održavati časovi istorije, biologije, geografije, etnologije i tehničkih nauka.

– Postavku čine veoma različiti eksponati, od onih koje sam nabavljao na različitim mestima do artefakata koji su tavorili na tavanu Pedagoškog muzeja u proteklih 20 ili 30 godina, zaboravljeni nakon nekih sjajnih izložbi u prošlosti – kaže Vuksanović i dodaje da je na inostranim televizijskim programima video priče o različitim muzejima na otvorenom, pa je zajedno sa svojim timom uspeo da ostvari tu ideju i u Pedagoškom muzeju.

Tanjug/Dragan Kujundžić

– Deci su najzanimljivije stare pisaće mašine i radio aparati. Kada vide neki stari radio aparat deca se smeju i pitaju da li je to neka mikrotalasna pećnica. Slična situacija se ponavlja kada se sretnu sa starim fiksnim telefonima sa brojčanikom. Naročito ih intrigiraju nastavna učila iz biologije koja predstavljaju unutrašnje organe ljudskog organizma – kazao je Vuksanović, ističući da su i makete životinja, kao što su žabe, zmije i ptice, posebno interesantne školarcima.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Pedagoški muzej smešten je u najstarijoj zgradi u Beogradu u klasicističkom stilu, izgrađenoj 1840. godine. Muzej ove godine obeležava 124. godinu postojanja svojom stalnom postavkom eksponata, a posebno dvorištem koje masovno privlači decu, roditelje, i naročito strane turiste.

PROČITAJTE JOŠ: Čista desetka za manifestaciju „Muzeji za 10“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike