Sofija Juričan, za 24 sedam, o predstavi “Jedan Pikaso”: Uzbudljivo i kompleksno, kao i sam život

25.10.2020

08:49 >> 17:26

0

Autor: Dejan Ćirić

Premijera dugoočekivanog komada biće održana 25. oktobra u Atelju 212

Sofija Juričan, za 24 sedam, o predstavi “Jedan Pikaso”: Uzbudljivo i kompleksno, kao i sam život
Copyright Promo/Boško Đorđević

“Jedan Pikaso” je drama savremenog američkog dramskog pisca Džefrija Hačera, smeštena u okupirani Pariz 1941. godine. Baratajući poznatim biografskim podacima iz Pikasovog života, kao i stvarnim događajima iz perioda Drugog svetskog rata, Hačer otvara prostor za uzbudljivu spekulaciju – kako bi izgledao mogući susret poznatog umetnika, za koga znamo da je period okupacije proveo u Parizu, i predstavnika nacističkog režima, u ovoj drami vrlo privlačne i obrazovane gospođice Fišer.

Promo/Boško Đorđević

Komad se, istražujući Pikasov život i umetnost, bavi položajem umetnika u teškim vremenima, odnosom umetnosti i rata, stvaranjem i cenzurom. Reditelj je Erol Kadić, Pikasa igra Tihomir Stanić, a gospođicu Fišer Sofija Juričan, koja je za naš portal prenela svoje impresije vezane za rad na ovoj predstavi.

– Bilo je zaista veliko zadovoljstvo. Predano smo radili na ovoj predstavi Erol, Tihomir i ja. Preispitivali smo sebe kao umetnike, kao i moralne i umetničke vrednosti koje mogu biti dovedene u pitanje u okolnostima kao što su ratovi i represivni režimi. Kako sačuvati život, ali i integritet, i gde je granica? Može li umetnost zaista da promeni svet i ljude? Da li cilj, pa makar to bilo i remek-delo, opravdava sredstva? I sve to u jednom muško-ženskom odnosu, kakav je svojstven Pikasu i neodvojivom erosu od njega samog, pa samim tim i njegovih dela. Uzbudljivo! Kompleksno! Kao i sam život. Čini mi se da smo ovo tako sačinili. Vi ćete proveriti. Čekamo vas u Ateljeu 212! – izjavila je poznata glumica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike