Koncert “Eve Braun” na Dan zaljubljenih: Bečejski šarmeri ponovo sviraju u Beogradu

21.01.2022

14:00

0

Svirka jedne od najvažnijih domaćih pop-rok grupa u poslednjih 30 godina

Koncert “Eve Braun” na Dan zaljubljenih: Bečejski šarmeri ponovo sviraju u Beogradu
Eva Braun 2014 - foto-Ana V. Danilovic - Copyright Eva Braun Foto: Ana V. Danilović

Prefinjena melodična muzika i poetski tekstovi benda postali su standard u ovom žanru na domaćoj sceni.

Koncert pop grupe “Eva Braun” biće održan 14. februara na Dan zaljubljenih u Domu omladine Beograda.

Kako se ističe u saopštenju ovo jekoncert jedne od najvažnijih domaćih pop-rok grupa u poslednjih 30 godina.

Prefinjena melodična muzika i poetski tekstovi benda Eva Braun, postali su standard u ovom žanru na domaćoj sceni. Tokom svoje duge karijere, stvorili su visokostilizovan opus koji na srpskom jeziku nema pandan.

Poster Foto: Promo/Dom omladine Beograda
 

Oslanjajući se na plemenitu tradiciju anglosaksonskog gitarskog pop zvuka, kako su je fomulisali The Beatles, The Kinks ili The Byrds, odnosno Idoli i posebno Vlada Divljan u ovdašnjim okvirima, momci iz Bečeja su preko niza ploča i hitova ostavili za sobom dubok trag, koji danas služi mlađim autorima kao primer.

Četiri drugara, Milan Glavaški (gitara, vokal), Petar Dolinka (gitara, vokal), Goran Vasović (bas, vokal) i Ljuba Rajić (bubnjevi) su prve demo snimke uradili su 1985. godine.

Zvanično, grupu Eva Braun osnovali su u proleće 1991. godine u Novom Sadu, kada su nastale i prve pesme (“Kuća lutaka”, “Kao da znam”, “Sva tvoja ćutanja”, “Dan pobede”).

U septembru iste godine, nakon odsluženja vojnog roka, pridružuje im se Ljuba Rajić.
Naziv benda nastao je na predlog Gorana Vasovića i ostali članovi su ga jednoglasno prihvatili, kao veoma neobičan i istovremeno provokativan. Prvi koncert održali su krajem 1991. godine, u bečejskom “DB Klubu”.

Debi album “Prisluškivanja” se u prodaji pojavio 5. oktobra 1992. godine, tačno na dan kada je obeležavana tridesetogodišnjica izlaska prvog singla sastava The Beatles.

Album je objavljen kao vinilno izdanje, pod etiketom Carlo Records, i to u svega u 500 primeraka. Kritika ga je ocenila kao jedan od najlepših debija u istoriji ovdašnje rok scene.
Koncert održan 16. aprila 1993. godine, u beogradskom Muzeju kinoteke, bio je prvi unplugged nastup na našim prostorima. On je i tonski snimljen, a mesec dana kasnije objavljen je na kaseti pod nazivom “Unplugged 16.04.1993.”.

Drugi album “Pop Music” je objavljen 14. decembra 1995. Bio je odlično prihvaćen, kako u krugovima muzičkih kritičara, tako i od strane publike, a jedna pesma se izdvojila kao veliki hit (“Sasvim običan dan”).

U leto 1997. godine nova postava Eve Braun ulazi je u studio i započinje sa pripremama trećeg studijskog albuma. Album “Heart Core” sniman je u novosadskom Studiju M i beogradskom Studiju O, tokom zime 1997. i proleća 1998. godine. Produkcija je bila poverena Mirku Vukomanoviću. Usledila je serija koncerata praćena intenzivnom medijskom kampanjom, što je dovelo do toga da “Heart Core” bude jedan od najprodavanijih albuma u tadašnjoj državi, Saveznoj republici Jugoslaviji.

Početkom novog milenijuma, 2001. godine, svetlost dana je ugledao album “Everest”. Prvi singl koji su objavili bio je “Meg Ryan Blues”, a video spot za ovu pesmu režirao je Stefan Arsenijević, filmski stvaralac koji u svojoj biografiji ima i nominaciju za Oskara.

Posle desetine uspešnih koncerata širom Srbije usledio je oproštajni nastup u beogradskom “Rex“-u, kada Vasović odlučuje da se posveti isključivo studijskom radu.

Posle duže pauze, 2007. godine dolazi do neočekivanog obrta: prilikom susreta Vasovića i Glavaškog, rađa se zajednička želja da se ponovo okupi prvobitna postava Eve Braun. Dolinka i Rajić prihvataju poziv, a kao pojačanje dolaze Goran Obradović (bas, ex-Popcycle) i iste godine u rodnom Bečeju održavaju povratnički koncert.

Album pod nazivom “Playback”, sniman je u novosadskom studiju Do Re Mi, u produkciji Peđe Pejića, a objavljen u junu 2011. Sledi serija veoma uspešnih nastupa tokom kojih im se na klavijaturama priključuje Albert Seregely. U narednim godinama grupa sporadično objavljuje spotove za nove pesme: “Put za Lisabon”, “Rikošet”, “Kao kišna kap” i “Dan posle”.

Novi singl, koji je još u pripremi, “Ti si sve”, Eva Braun će objaviti krajem januara 2022.
Trenutna postava benda je: Goran Vasović, Goran Obradović, Ljubomir Rajić, Zvonko Stojkov i Albert Shegerly.

Koncert će biti organizovan uz poštovanje svih važećih epidemioloških mera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike