Novi Sad proglašen Evropskom prestonicom kulture: Pred nama 350 dana jedinstvenog programa (FOTO)

13.01.2022

19:23

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je kruna Evropske prestonice kulture ujedno i kruna rada i rezultata koje postižu poslednje decenije

Novi Sad proglašen Evropskom prestonicom kulture: Pred nama 350 dana jedinstvenog programa (FOTO)
novi sad (5) - Copyright Tanjug/Peđa Vučković

Novi Sad večeras je postao Evropska prestonica kulture u 20 sati i 22 minuta svečanom proslavom "Zeniteum::2022" reditelja Dragana Živadinova, na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koja će kroz umetnost slaviti velika imena srpske nauke - Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića.

Povodom svečanog otvaranja, javnosti se obratio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na svom Instagram nalogu, ističući da je nagrada dola u prave ruke, odnosno pravi grad.

- Ova godina će definitivno promeniti sve naredne godine u Novom Sadu. Kruna Evropske prestonice kulture ujedno je i kruna rada i rezultata koje postižemo poslednje decenije. Cela Evropa će videti kako izgleda kada nagrada dođe u prave ruke – u pravi grad. Od titule Evropska prestonica kulture mi smo stvorili našu šansu – da se pokažemo, da dokažemo da smo je vredni, da je ugradimo u novi sistem vrednosti na kojem ćemo dalje graditi naš Novi Sad - istakao je on u svojoj objavi i dodao:

- Malo je onih koji su te davne 2016. godine verovali da ćemo pobediti u Briselu. Malo je onih koji su nam davali šansu, iako su znali da je ovaj grad nastao na temeljima evropskih vrednosti, da se one ovde i žive i podrazumevaju. Možda ih je bilo malo, ali njihova podrška je bila velika. I zato hvala svima. Hvala mojim Novosađanima!! Zbog njih je sve ovo .. Hvala predsedniku Aleksandru Vučiću, i Vladi Srbije zato što nas nisu ostavili same, već su nam se pridružili u borbi do pobede. Jer ovo nije samo priča jednog grada. Ovo je priča svih nas. Dragi prijatelji, put do uspeha je lakši kada čvrsto verujete u svoje snove, i spremni ste da marljivo radite da biste ih ostvarili, pa onda i ako padnete ustajete još čvršći i istrajniji u toj nameri. Mi smo još jedan san ostvarili. A već sutra nas čekaju novi izazovi.Titula Evropska prestonica kulture zauvek će ostati deo identiteta i novi simbol Novog Sada. Živeo Novi Sad! Živela Srbija! - zaključio je gradonačelnik.

Brnabić: Srbija je najviše uložila u kulturu

Premijerka Ana Brnabić trenutno je u Novom Sadu povodom svečanog otvaranja i tu priliku je iskoristila da naglasi da je ovaj grad jedan od najboljih evropskih prestonica kulture.

- Ne postoji grad koji je više zaslužio da visoko uzdigne evropsku zastavicu omladine i kulture. Novi Sad je jedna od najboljih evropskih prestonica sa najvećim budžetom uloženim u kulturu. Srbija je zemlja pobednik koja investirajući u nauku, inovativne, kreativne i talentovane ljude i prostore postaje moderna, otvorena zemlja, zemlja partner na globalnom nivou. U kreativne industrije, u poslednjih pet godina, investirano je milijardu evra. Po ugledu na Evropsku prestonicu kulture, ustanovili smo i Nacionalnu prestonicu kulture, a tu titulu nedavno je poneo grad Čačak - istakla je Ana Brnabić.

Brnabić je naglasila da "iza tog uspeha stoji veliki i posvećeni timski rad Fondacije Novi Sad Evropska prestonica kulture i grada Novog Sada uz podršku pokrajinske i republičke vlade".

- Ovom prilikom želim da vam se zahvalim i čestitam na izuzetnom radu i da čestitam svim Novosađanima i građanima Srbije, jer vi ste ovo uradili za Novi Sad ali i čitavu našu zemlju - istakla je premijerka.

Gojković: Priznanje koje nadahnjuje

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ocenila je večeras, na svečanosti posvećenoj stupanju Novog Sada u status Evropske prestonice kulture u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, da je taj grad oduvek bio sredina koja simbolizuje vrednosti na kojima počiva evropski kulturni prostor i mesto u kome multikulturalnost stanuje već vekovima.

Gojković je istakla da je danas izuzetan dan za Grad Novi Sad, čitavu Srbiju i posebno brojne ljude koji u kulturi rade i za nju žive.

- Pored prestiža koji sa sobom nosi, titula evropske prestonice kulture priznanje je koje nadahnjuje i višestruka prilika za svaki grad koji je ponese. Biću malo lična i primetiću da iz perspektive Novosađana, nema ničeg prirodnijeg od toga da naš grad bude evropska kulturna prestonica - kazala je Gojković.

Naglasila je da u Novom Sadu različitosti nikada nisu bile razlog za podeljenost, već mostovi koji spajaju i ujedinjuju.

- Kultura ovog grada je kao bogat mozaik delova, koji sijaju i sami za sebe, ali daleko jače i blistavije kada su zajedno - kazala je Gojković.

Kako kaže svega toga ne bi bilo bez ljubavi koju Novosađani imaju prema svom gradu, koja se pažljivo neguje od malena.

- Ona je jedinstvena i po svojoj jačini i po obostranoj privrženosti. Kako je to jedan od simbola ovoga grada, veliki Miroslav Mika Antić davno napisao: „Jednom su me pitali zašto sam tako gimnazijski zaljubljen u Novi Sad. Nisam umeo da odgovorim. Jer sa najdražim gradom je kao sa najdražom ženom: nikada nećemo uspeti da objasnimo ni sebe ni drugima šta nas je to tako vezalo - kazala je Gojković.

Ona je podsetila da je kao gradonačelnik Novog Sada 2008. godine uputila pismo Evropskoj komisiji, sa pitanjem da li jedan grad izvan Evropske unije može da se kandiduje za Evropsku prestonicu kulture.

- Ovaj dan delovao je istovremeno i blizu i daleko. Blizu zato što smo znali da Novi Sad i te kako ima šta da ponudi evropskoj kulturnoj sceni, daleko zbog blage zebnje da li će biti ispunjeni svi neophodni uslovi za ovu prestižnu titulu. Ispostavilo se da je svaka strepnja bila suvišna i da je "Srpska Atina" dostojna velikog priznanja čiji je jedan od idejnih tvoraca Melina Merkuri, slavna grčka glumica i ministar kulture - kazala je Gojković i dodala de je uverena kako će u 2022. godini Novi Sad uspeti da Evropi predstavi ono po čemu je specifičan i jedinstven.

Ona je istakla i po čemu je Novi Sad poseban.

- Kao grad na Dunavu bogate istorije, središte raznovrsnih festivala i kulturnih dešavanja, mesto jezičke i kulturne raznolikosti. I ništa manje kao sredina u kojoj se prepliću tradicionalno i moderno, lokalno i globalno, klasično i avangardno. Svoj i poseban, a istovremeno otvoren, kosmopolitski i grad svih koji u njega dođu - kazala je Gojković i pozvala sve goste, stvaraoce i umetnike da i u narednih 350 dana uživaju i učestvuju u programima koji slave kulturu i promovišu ono najbolje, najuzvišenije i najplemenitije - istakla je ona i dodala:

- Novi Sad je istinski grad Slobode, Ljubavi, Nade i Duge, kao što su nazvani i programski lukovi mosta koji spaja dve obale, dva veka i sve ljude koji žive u njemu. Kultura jeste most, a Novi Sad je od danas Evropska prestonica kulture - navela je Gojković.

Poštovanje epidemioloških mera

Svi programi na svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture prilagođeni su epidemiološkim merama, stoga su od samog početka kapaciteti bili veoma ograničeni na planiranim koncertima, prilikom prodaje ulaznica, a uz to, radi bezbedne i odgovorne organizacije, Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ preuzima inicijativu za dodatne mere i pooštravanje kontrole njihovih poštovanja.

Fondacija je stoga kao prvu meru dala preporuku da se odloži 60 odsto koncerata, dok će pojačane mere kontrole biti na onim koncertima koju su direktno u produkciji Fondacije. Potom na koncertima koji će biti realizovani, kapaciteti su do 50 odsto, na pojedinim će biti i manji, a zajedno sa ulaznicom, biće neophodno da posetioci prilože zeleni sertifikat ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata.

U skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama, na samom događaju neophodno je nošenje maski i održavanje distance.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike