Preminuo Majkl Lang: Čovek koji je stvorio legendarni Vudstok

09.01.2022

10:07

0

"Vudstok je ponudio okruženje za ljude da izraze svoje bolje ja, ako hoćete. To je bio verovatno najmirniji događaj te vrste u istoriji", rekao je svojevremeno Lang

Preminuo Majkl Lang: Čovek koji je stvorio legendarni Vudstok
profimedia-0444160516 - Copyright Majkl Lang/Profimedia

Majkl Lang (77), jedan od organizatora čuvenog festivala Vudstok, preminuo je 8. januara u bolnici u Njujorku, potvrdio je njegov predstavnik za medije za američki The Hollywood Reporter.

Rođen je u Bruklinu, a Univerzitet u Njujorku je napustio kako bi se preselio u Majami, gde je uspešno organizovao muzičke događaje, uključujući i Majami pop festival 1968, na kom je nastupio i legendarni gitarista Džimi Hendriks.

Majkl Lang/Profimedia
 

Lang je potom sa preduzetnikom Artijem Kornfildom stupio u kontakt sa Džoelom Rozmanom i Džonijem Robertsom, s namerom da uz njihovu finansijsku pomoć otvore muzički studio u američkom gradiću Vudstoku, tada poznatom kao umetnička komuna i stecište muzičara.

Rozman i Roberts nisu bili oduševljeni idejom o još jednom studiju znajući da je Lang godinu dana ranije učestvovao u realizaciji Majami pop festivala, pa su uputili kontrapredlog o organizaciji muzičkog festivala na kojem će svirati muzičari koji su stanovnici ili često viđeni posetioci Vudstoka.

"Vudstok je ponudio okruženje za ljude da izraze svoje bolje ja, ako hoćete. To je bio verovatno najmirniji događaj te vrste u istoriji", kazao je svojevremeno Lang, koji je producirao i prateće događaje Vudstoka tokom proteklih decenija, a bio je angažovan i na orgranizaciji proslave 50 godina od prvog Vudstoka, koja nije održana 2019. zbog pandemije.

Profimedia
 

Prvi Vudstok je održan od 15. do 18. avgusta 1969. godine na privatnoj farmi Maksa Jasgara blizu sela Betel u saveznoj državi Njujork.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike