KPGT Ljubiše Ristića postaje gradsko pozorište

16.11.2020

10:12 >> 13:39

0

Teatar se nalazi u Šećerani, koja će do kraja godine izmenom Plana generalne regulacije Grada Beograda biti proglašena prostorom namenjenom za kulturu, obra

KPGT Ljubiše Ristića postaje gradsko pozorište
Copyright Antonio Ahel / ATA Images

Grad Beograd će preuzeti osnivačka prava nad pozorištem KPGT Ljubiše Ristića.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kazao je danas da je Ristić najveći jugoslovenski i srpski pozorišni reditelj modernog doba, a KPGT njegov životni projekat i jedan od najvećih u našem pozorištu koji postoji 42 godine.

– Ponosan sam jer poslednje dve godine ovo pozorište ima kontinuiranu podršku grada Beograda. Ovaj teatar, koji ima svoju scenu u Staroj šećerani, okuplja mlade glumce i posle četiri decenije, predstavlja pozorišnu avangardu i jedinstvenu pojavu u našoj kulturi – rekao je Vesić gostujući na Televiziji Hepi.

On je objasnio da se prošle nedelje dogovorio sa osnivačem KPGT da tokom 2021. godine, a najkasnije do 1. jula Grad Beograd preuzme osnivačka prava nad ovim pozorištem.

– Kao i u slučaju Teatra Vuk, Grad Beograd će pokrivati troškove rada pozorišta i projektno finansirati predstave. Svojevremeno je Grad Beograd, po istom principu, preuzeo Zvezdara teatar. Preuzimajući osnivačka prava Grad će obezbediti da ovo alternativno pozorište normalno radi – naveo je Vesić.

On je podsetio da se pozorište nalazi u Šećerani, koja će do kraja godine izmenom Plana generalne regulacije Grada Beograda biti proglašena prostorom namenjenom za kulturu, obrazovanje kao i kreativnu industriju i inovacije.

– Grad će otkupiti Šećeranu, a potom će zgrade koje su tu nalaze biti rekonstruisane prema projektima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tako će ovaj nekada industrijski objekat postati novi kulturni centar našeg grada, a najvažniji sadržaj će biti upravo KPGT – objasnio je zemenik gradonačelnika i istakao da je ova odluka zahvalnost grada Beograda Ljubiši Ristiću “za sve što je učinio za kulturu našeg grada i zemlje.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike