Bivšeg tasta krvnički udarao do smrti? Posle zločina od udovice tražio cigaretu! Počinje ponovljeno suđenje za zločin u Kovilju

22.12.2021

07:00

0

Slavko Plavšić tereti se za teško ubistvo Josipa Baranjija, koga je krvnički udarao pred njegovom suprugom i detetom

Bivšeg tasta krvnički udarao do smrti? Posle zločina od udovice tražio cigaretu! Počinje ponovljeno suđenje za zločin u Kovilju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ponovljeno suđenje Slavku Plavšiću (32), iz Kovilja, koji se tereti za teško ubistvo bivšeg tasta Josipa Baranjija (61), počeće danas pred većem Višeg suda u Novom Sadu. On je prvobitnom presudom bio osuđen na 19 godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio novo suđenje.

Predmet je vraćen istom veću da bi se dodatno ispitale okolnosti bezobzirnog nasilničkog ponašanja prilikom zločina. Trebalo bi, takođe, da se ponovo sasluša veštak za sudsku medicinu kako bi pojasnio neke povrede na telu žrtve zadobijene tokom ubistva.

Stravičan zločin dogodio se 6. maja 2019. godine, 45 minuta iza ponoći, ispred porodične kuće Baranjija u Proleterskoj ulici broj 20 u Kovilju.

Kobne večeri, da podsetimo, Plavšić je došao do kuće u kojoj je stanovala njegova bivša vanbračna supruga sa decom i roditeljima. Prema navodima optužnice, udarao je po prozoru, dozivao je i zahtevao da izađe.

Iz kuće je, u jednom trenutku, izašla njena majka, kao i maloletna ćerka, a potom i Josip Baranji, koji je uzeo metalnu šipku, koja je stajala kod kapije.

Batine u dva navrata

Plavšić, koji je bio pijan i imao 2,47 promila alkohola u krvi, nasrnuo je na Baranjija i počeo da ga šutira i udara rukama. Kad je Baranji pao na travu, kako se navodi u optužnici, okrenuo ga je na stomak i nastavio da ga udara, posle čega je otišao kod komšije.

Kad se vratio, njegov bivši tast je i dalje nepomično ležao na travi, a on ga je okrenuo na leđa i nastavio da ga udara po glavi i telu.

Trebalo da plati 2.300.000 dinara odštete

Slavko Plavšić, prvostepenom odlukom suda, trebalo je da supruzi ubijenog Josipa Baranjija, na ime nematerijalne štete, zbog pretrpljenih duševnih bolova i patnje, isplati milion i 200.000 dinara. Takođe, morao je bivšoj vanbračnoj ženi da isplati 800.000, a njenom bratu 300.000 dinara.

U toku istražnog postupka, Slavko Plavšić se branio ćutanjem, ali je naknadno u novosadskom tužilaštvu izneo svoju odbranu. On je na početku suđenja izjavio da ga je bivši tast napao šipkom i vređao po nacionalnoj osnovi pre nego što je on njega počeo da udara rukama.

Tokom glavnog pretresa, Plavšić je više puta odgovorio predsedavajućoj veća sudiji Ivani Josifović da se ne seća nekoliko bitnih detalja o događaju, uglavnom svojih postupaka. On je ostao pri izjavi da nije tukao Josipa Baranjija, ali ga je sudija podsetila da postoje DNK nalazi koji, na osnovu tragova na njegovim patikama i nogavicama, ukazuju na to da je bilo kontakata njegovih delova odeće sa telom i donjim ekstremitetima ubijenog.

Tražio cigaretu

Prilikom izricanja presude, sudija Ivana Josifović rekla je da je Plavšićeva sposobnost da shvati krivično delo bila smanjena, ali ne bitno. Sudija Josifović je, obrazlažući presudu, rekla da je nedvosmisleno utvrđeno da je reč o teškom ubistvu, kao i da sudsko veće nije prihvatilo odbranu okrivljenog da ga je Josip Baranji prvi napao.

- Na bivšeg tasta nasrnuo je golim rukama, a njegova bezobzirnost se ogleda u tome što ga je krvnički udarao pred njegovom suprugom i unukom. Drskost se ogleda i u tome što je od Josipove supruge tražio cigaretu - rekla je prilikom obrazloženja presude sudija Josifović.

Prilikom odlučivanja o kazni, jedina olakšavajuća okolnost za Plavšića je bila to što je relativno mlad i što je otac maloletnog deteta, dok je sve drugo po njega bilo otežavajuće.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike