Čekićem smrskao glavu prijatelju, pa hteo da ga istranžira! Staklorescu se ponovo sudi

20.12.2021

07:00

1

Filip Gavranović već bio osuđen na 30 godina robije, ali je Vrhovni kasacioni sud ukinuo tu presudu

Čekićem smrskao glavu prijatelju, pa hteo da ga istranžira! Staklorescu se ponovo sudi
112784_filip-gavranovic-osumnjiceni-za-ubistvo-1000x0_orig - Copyright Filip Gavranović/Printscreen/Facebook

Ponovljeno suđenje staklorescu Filipu Gavranoviću koji je u novembru 2017. godine čekićem ubio komšiju i prijatelja pekara Nikolu Ostojića, počeće danas u Višem sudu u Beogradu. Za danas je zakazano pripremno ročište koje je zatvoreno za javnost i na kome će se Gavranović izjasniti o krivici.

Apelacioni sud u Beogradu, da podsetimo, pravosnažno je osudio na 30 godina zatvora stakloresca iz Resavske ulice Filipa Gavranovića, jer je u novembru 2017. godine ubio komšiju pekara Nikolu Ostojića, a potom njegovo telo sakrio u svojoj staklorezačkoj radnji. Ovu odluku, međutim, ukinuo je Vrhovni kasacioni sud i predmet vratio Višem sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje.

Staklorezac Filip Gavranović, da podsetimo, tereti se da je u svojoj radnji zbog 20.000 evra čekićem smrskao glavu pekaru Nikoli Ostojiću, planirao da u toaletu istranžira svoju žrtvu i da je u delovima izbaci iz lokala širom Beograda

U WC-u Filipovog lokala pronađen je čekić kojim je Nikoli smrskao glavu, kao i celokupan alat kojim je hteo da istranžira žrtvu.

Filip je posle jezivog ubistva svog najboljeg prijatelja planirao da se reši tela tek naredne sedmice, ali je već u ponedeljak otkriven i uhapšen. On je bio zapao u dugove i po svaku cenu morao je da vrati 2.500 evra jednom poveriocu.

Čekić u WC šolji

Kad je, kobnog dana, 3. novembra 2017. godina, saznao da Nikola kod sebe ima oko 5.000 evra i više od 1,5 miliona dinara u kešu, odlučio je da ga ubije.

Prema navodima optužnice, Filip je pozvao Nikolu u svoju radnju i s leđa mu čekićem smrskao glavu. Čekić je potom bacio u WC šolju, telo odvukao u ćošak lokala i bacio preko njega neke stare stvar. Posle toga je poveriocu odneo pare, a ostatak plena zadržao za sebe.

Olakšavajuće i otežavajuće okolnosti

Apelacioni sud smatrao da je prvostepeni sud pravilno, kao olakšavajuću okolnost za Gavranovića, imao u vidu njegov raniji život, a od otežavajućih to da je ubio svog dugogodišnjeg prijatelja i da je pritom iskazao veliku upornost, o čemu svedoči veliki broj povreda koje mu je naneo.

Otežavajuća okolnost mu je i to što je posle zločina danima učestvovao u potrazi za Ostojićem čija je porodica bila prijavila nestanak, kao i zato što je sutradan upravo iz pekare ubijenog uzeo na poslugu kofu sa vodom da bi počistio nered u svojoj radnji od prethodne večeri u kojoj je bilo telo ubijenog.

Gavranović se, kako je sam priznao, nadao da će Nikolina porodica pomisliti da je on samovoljno pobegao negde sa novcem i da im neće pasti napamet da je mrtav. Filip je pokušavao da održi hladnokrvnost, pa je narednog dana čak nudio Nikolinoj ženi pomoć u potrazi, a zatim je otišao u svoju radnju u Resavskoj ulici i radio pored sakrivenog leša.

Prva je na njega posumnjala supruga Ivana. Primetila je da se Filip čudno ponaša i, uz dogovor sa svojim ocem, u ponedeljak ga je prijavila policiji. Filip se prilikom hapšenja "pogubio" i odmah je odveden na poligraf, gde je pao. Bio je rastrojen, u jednom trenutku je plačući priznao zločin, a zatim bi se kleo da nikad ne bi ubio najboljeg prijatelja.

Alat za tranžiranje tela

Tokom uviđaja, kako je pričao izvor iz istrage, u Filipovom lokalu nađeno je mnoštvo krvavih tragova. U WC šolji je nađen čekić kojim je Nikoli smrskana lobanja, a u toj maloj prostoriji već je bio spreman kompletan alat za tranžiranje tela. Tu su bile testere, sekira, džakovi...

Gavranović je, neposredno posle hapšenja, ćutao na saslušanju pred tužiocem posle čega mu je određen jednomesečni pritvor.

Filip Gavranović/Printscreen/Facebook
 

Policija je pre toga kod njega našla sve pare koje je oteo od Nikole, izuzev 2.500 evra koje je predao poveriocu. Ubrzo je pozvan i taj Filipov poverilac, koji je bez pogovora doneo novac u policiju, pa su sve otete pare vraćene Nikolinoj porodici.

Nikola je, inače, bio vlasnik poznate pekare koja se nalazi preko puta Filipove staklorezačke radnje. Njih dvojica su bili veoma bliski, porodično su se družili, provodili i išli na zajednička letovanja. Iza Nikole su ostali supruga i sedmogodišnji sin.

Gavranović se teretio za krivično delo teško ubistvo iz koristoljublja, za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora. Na početku suđenja 2018. on je priznao da je ubio svog prijatelja i rekao da se kaje. Tom prilikom, međutim, osporio je da je zločin učinio na način koji se navodi u optužnici.

Prethodno pili zajedno

Prema navodima optužnice, Filip je 3. novembra 2017. godine u večernjim casovima u svojoj staklorezačkoj radnji u alkoholisanom stanju iz koristoljublja ubio Ostojića, sa kojim se intenzivno družio duži vremenski period i od njega pozajmljivao novac. Znao je da sakuplja i poseduje novac za finalnu realizaciju otkupa poslovnog prostora u kojem se nalazi pekara.

Oni su prethodno tog dana sedeli zajedno u kafiću i konzumirali alkoholna pića, a potom otišli do staklorezačke radnje. Dok su tu boravili, Gavranović je Ostojiću dok se nalazio u položaju glavom naniže u odnosu na njega (sedeći ili ležeći položaj), kako se navodi u optužnici, naneo najmanje 26 udaraca čekićem i gletom po glavi, usled kojih je preminuo.

Njegovo telo je ostavio u paravanom odvojenom delu radnje, i potom se naššao po dogovoru, sa I. S. koja je prethodno telefonom insistirala da iste večeri vrati dug njenom drugu od 2.000 evra.

Vratio se potom do svoje radnje, uzeo Ostojićevu torbicu izdvojio deo novca koji je poneo sa sobom, a torbicu i deo novca i ličnih stvari ostavio u fioci i ponovo se našao sa I. S, koja ga je i dalje cekala u kolima kada joj je pokazao rukama novac u iznosu od 1.800 evra.

U torbici je, prema navodima optužnice, bilo oko 5.000 evra. Ostatak novca, torbica i telo oštećenog su pronađeni prilikom pretresa staklorezačke radnje 6 i 7. novembra 2017. godine, a do pronalaska tela okrivljenog se postupalo pri prijavi o njegovom nestanku, rečeno je tokom suđenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike