Slučaj iz Resavske i dalje šokira javnost: Presuda staklorescu ukinuta iz istih razloga kao i Šariću!

14.12.2021

13:45

0

Nalog za ponavljanje suđenja dao je Vrhovni kasacioni sud

Slučaj iz Resavske i dalje šokira javnost: Presuda staklorescu ukinuta iz istih razloga kao i Šariću!
Copyright Filip Gavranović/Printscreen/Facebook

Staklorescu iz Resavske ulice Filipu Gavranoviću biće kompletno ponovljeno suđenje, jer su u donošenju i prvostepene i drugostepene presude, a kojima je pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora zbog teškog ubistva Nikole Ostojića, učestvovale sudije koje su ranije odlučivale o njegovom produženju pritvora.

Nalog za ponavljanje suđenja dao je Vrhovni kasacioni sud koji je usvojio vanredni pravni lek Gavranovićevog branioca-zahtev za zaštitu zakonitosti i naložio da se predmet vrati Višem sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje, "da bi se u ponovnom postupku, donela pravilna, jasna i na zakonu zasnovana odluka".

Iz istih razloga u maju je VKS ukinuo drugostepenu presudu organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Šarića i naložio da o žalbama na presudu odluči veće Apelacionog suda u novom sastavu. Nakon te odluke usledilo je više zahteva za zaštitu zakonitosti iz istih razloga, ali i molbi advokata u drugostepenom postupku da se sudije koje su već odlučivale o pritvoru same izuzmu iz predmeta.

U odluci VKS, navodi se da je zahtev za zaštitu zakonitosti osnovan jer je u donošenju prvostepene presude, kao član veća, učestvovao sudija Zoran Đordević, koji je u istom svojstvu učestvovao u donošenju odluka kojima je odlučivano o produženju pritvora prema okrivljenom: Takođe razlog je i to što je u donošenju drugostepene presude učestvovao sudija Zoran Savić kao predsednik veća, a koji je prethodno u istom svojstvu učestvovao u donošenju odluke kojom je odlučeno o žalbama branioca okrivljenog na rešenje o produženju pritvora.

Po nalaženju VKS ove sudije su obrazlažući na relativno detaljan način postojanje opravdane sumnje u rešenjima u kojima se odlučivalo o produženju pritvora Gavranoviću, "izrazila visok stepen jasnoće u pogledu krivice ovog okrivljenog, u većoj meri nego što je to neophodno za donošenje odluke o pritvoru".

-Iako je sudija po zakonu i u skladu sa svojom funkcijom, dužan da održi poverenje u svoju nezavisnosti i nepristrasnost, formirano predubedenje tih sudija koji su o pritvoru protiv okrivljenog odlučivale više puta, jeste takvog kvaliteta i predstavlja okolnost koja narušava pretpostavku nepristrasnosti sudije, zbog čega je u konkretnom slučaju nepristranost funkcionalne prirode sudija Ðordevića i Zorana Savića, dovedena u pitanje, pa su ispunjeni razlozi za obavezno izuzeće ovih sudija prilikom donošenja prvostepene i drugostepene presude - navodi se u odluci VKS.

Ovu odluku VKS je doneo imajući u vidu stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda.

Gavranoviću će se suđenje ponoviti pred novim sudskim većem, a povodom optužbi da je 3. novembra 2017. godine u staklorezačkoj radnji u Beogradu čekićem ubio svog dugogodišnjeg prijatelja nanevši mu najmanje 26 udaraca, nakon ćega je beživotno telo ostavio u pregrađenom delu radnje i uzeo pare iz njegove torbice kako bi vratio svoj dug.

Gavranović je iste noći vratio novac koji je dugovao, dok je ostatak žrtvinog novca zadržao za sebe.

Okrivljeni je dan nakon ubistva uzeo kofu sa vodom iz pekare čiji je vlasnik bio Ostojić, kako bi prikrio tragove brutalnog zločina.

Nakon što je porodica prijavila nestanak Ostojića, Gavranović je danima učestvovao u potrazi sve do 6. novembra kada je policija prilikom pretresa staklorezačke radnje pronašla beživotno telo Nikole Ostojića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike