Suđenje supružnicima iz pakla: Plakali na sudu, negirajući da su uglednog niškog lekara držali u ropstvu!

13.12.2021

14:40

0

Autor: Maja Kostić

Nebojša i Dragana molili sudiju da ih pusti iz pritvora, pravdajući se lošim zdravstvenim stanjem

Suđenje supružnicima iz pakla: Plakali na sudu, negirajući da su uglednog niškog lekara držali u ropstvu!
Copyright Jozef G. /Printscreen Youtube

-Nisam kriv za delo koje mi se stavlja na teret. Doktora poznajem 21. godinu, mi smo prijatelji, nikada ga ne bih povredio - ovako se pred Višim sudom u Nišu izjasnio Nebojša Nikolov (46) koji je, zajedno sa nevenčanom suprugom Draganom P. (32) optužen da je dve godine držao u ropskom položaju uglednog niškog lekara Jozefa G.

Oboje su negirali krivicu, i istakli da nisu zlostavljali, ponižavali i finansijski eksploatisali oštećenog.

Tokom obraćanja sudu plakali su oboje, posebno dok su molili sud da ih pusti iz pritvora, pravdajući se lošim zdravstvenim stanjem.

- Već deset meseci smo u pritvoru, ja sam smršala 20 kilograma, znate, tamo je hladno, a ja imam imunološku bolest, deficit vitamina D. Potrebna mi je šetnja, sunce... Ako možete, časni sude, da mi ukinete pritvor. Takođe želim da znam zašo je mom deveru koji me je unazad 9 meseci posećivao u pritvoru, sada to zabranjeno, kad je on jedini rođak kojeg imam, on mi je kao brat. Sada ste tu posetu zabranili. Mi nismo u stanju nikoga da prevarimo, apsolutno nisam kriva, pojedini delovi optužnice su tačni, ali to što sam govorila bilo je zbog straha za zdravlje svog supruga - rekla je okrivljena Dragana na sudu, inače majka dvoje dece kojoj je sudija Višeg suda Mirko Drašković objasnio da je posete zabranio dok ne budu izneli svoju odbranu na sudu, jer je dever uzajamno posećivao nju, pa njenog supruga.

Takođe, sudija je odbio predlog njihovih branjenika da im se ukine pritvor, a za zdravstveno stanje optužene kaže da može otići na pregled u bilo koju bolnicu, te da će joj to biti dozovoljeno kada god zatreba.

Zamenik Višeg javnog tužilaštva Irena Radivojević navela je da su optuženi od marta 2019. do marta 2021. godine u uračunljivom stanju, pretnjama da će nauditi žrtvi i njegovoj porodici i silom koju je Nebojša primenjivao, uspostavili sa njim ropski odnos.

24sedam/Lj.K.
Adavokat Svetislav S. Veličković, branilac oštećenog lekara Jozefa G.

- Oštećeni je brinuo o zdravstvenom stanju okrivljenih, izdržavao ih i davao im sva mesečna primanja, kako od penzije tako i od privatnog rada kao lekar kardiolog, a oni su mu ograničavali slobodu kretanja i komuniciranja sa drugim ljudima. Primorali su ga da marta 2019. godine napusti porodičnu kuću, suprugu i ćerke i započne život na ulici pod njihovom kontrolom. Tokom dana stajao je ispred stana u holu zgrade u kojoj oni žive a noću je spavao u automobilu čije je iznajmljivanje plaćao, i to isključivo kada mu oni dozvole - navela je tužiteljka.

 Ona je tokom uvodnog izlaganja prezentovala i SMS poruke preteće sadržine, koje su upućivali oštećenom a koje su ključni dokaz protiv optuženih.

- Ajde kuče, dođi u kola, posle kasno, za 20 sekunde da si tu - jedna je od poruka koje je optužena uputila Jozefu G.

Nazivali su ga retardom, bolesnikom, pretili mu da će mu "sedamdeset puta palicom polomiti glavu", da će njegovim ćerkama “otkinuti glavu, baciti im bombu, da će mu zaklati porodicu" i slično.

Tužiteljka Radivojević je saopštila da je oštećeni dobio status posebno osetljivog svedoka zbog čega je zatražila da on ne bude saslušavan pred sudom.

Advokat oštećenog Svetislav S. Veličković kaže da se njegov klijent i dalje oseća loše, da je komunikacija sa njim vezana za ovaj slučaj gotovo nemoguća, ali da nesumnjivo veruje da će dokazati da su optuženi počinili ovo krivično delo.

- Ne dve godine, već više od  godina oni ovo njemu rade. Nesporno je da ga godinama koriste. Kako i zašto, o tome će se izjasniti veštaci. Iz odbrane okrivljene Dragane proizilazi da ih je on izdržavao, ona je to prihvatila. Kaže da mu oni nisu branili da se slobodno kreće, pa ako je to tako, zašto ga nisu makar jednom pozvali da prespava kod njih u stanu, već da se u zimskim uslovima nalazi po raznim ćoškovima, na ulici, u autu. Kada se žrtva povinuje svim zahtevima svog mučitelja, ona dobije svoju viziju stvari – rekao je on.

24sedam/Lj.K.
Miroslav Ristić, branilac optuženih

Sa druge strane odbrana okrivljenih smatra da su ključni dokazi tužilaštva na klimavim nogama.

- Upravo na osnovu dokaza koje je tužilaštvo predložilo, odbrana će dokazati da optuženi nije izvršio krivično delo za koje se tereti. Iz tog razloga insistiramo na neposrednom saslušanju navodno oštećenog, kako bi se citirani delovi njihove komunikacije shvatili u  kontekstu, jer je iznošenjem pojedinih njihovih delova stvoren pogrešan utisak o sadržini njihovih razgovora. Takođe, insistiram na utvrđivanju relacije između navodno oštećenog i Nikolova koji je, prema tvrdnjama obojice, bio odnos roditelja i deteta - kazao je Ristić.

 Komentarišući navode tužilaštva da je Nikolov finansijski eksploatisao lekara, Ristić je kazao da i ova tvrdnja ne može da bude dokazana.

- Ako mu je moj klijent i uzimao novac, to je bilo uz potpunu saglasnost navodno oštećenog. Ističem  da se u ovom postupku može dogoditi i preokret, te da se nakon saslušanja navodno oštećenog pokaže da je možda došlo do zamene uloga, te da je lekar taj koji je inicirao takav odnos. Na to ukazuju i delovi komunikacije koje citira tužilaštvo, odnosno one poruke u kojima okrivljeni navode: “ti si nam uništio živote, šta očekuješ?; “ne staneš li više sa stresovima…”; “smučio si nam se više”  - naveo je branilac Nikolova.

Takođe, on je zatražio i psihijatrijsko veštačenje optuženog kako bi se shvatila priroda njegovog odnosa sa oštećenim. Sa njegovim predlozima složila se i branilac Nebojšine supruge Tamara Antić ističući da ne postoje dokazi za njenu krivicu.

Sudija je odbio predlog da se optuženima ukine pritvor, prvenstveno iz razloga da ne bi ponovili delo za koje se terete, ali i zbog uznemirenja javnosti.  Suđenje će biti nastavljeno 28. januara sledeće godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike