"Ulica bila neosvetljena, a vozila nepropisno parkirana": Na suđenju za smrt Stefana (10) isplivali novi detalji!

10.12.2021

10:09

0

Saslušano je šest svedoka, među kojima dva policijska službenika - jedna koji je po pozivu izašao na lice mesta i drugi koji je napravio skicu lica mesta

"Ulica bila neosvetljena, a vozila nepropisno parkirana": Na suđenju za smrt Stefana (10) isplivali novi detalji!
stefan balic - Copyright Facebook

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu, danas je održano treće ročište u okviru suđenja Lazaru Galiću povodom optužbi da je 18. jula na Karaburmi automobilom udario dvoje dece od pet i devet godina na pešačkom prelazu, a zatim pobegao sa lica mesta. Nakon nesreće je preminuo dečak Stefan B. (10).

Saslušano je šest svedoka, među kojima dva policijska službenika - jedna koji je po pozivu izašao na lice mesta i drugi koji je napravio skicu lica mesta.

Slaviša Mitrović je sačinio skicu mesta i fotodokumetaciju nakon nesreće.

- Mogu da kažem da je bilo vozila na trotoaru u smeru ka Ulici Micka Krstića. Koliko se sećam, udaljenost od prvog parkiranog auta na trotoaru do stuba ulične rasvete, koji je u visini početka pešačkog prelaza, je oko jedan i po metar - rekao je Mitrović. 

Na pitanje branioca optuženog da li su parkirani automobili bili na dozvoljenom ili nedozvoljenom mestu za parkiranje, on je istakao da su automobili koji su bili parkirani na trotoaru iz pravca Ulice Stevana Dukića ka Ulici Micka Krstića bili parkirani nepropisno.

Zaposlena u prodavnici, ispred koje se dogodila nesreća, Vesna Simić, istakla je da nije bilo rasvete u momentu nesreće.

- Kritičnog dana, kada je došlo do nesreće, izašla sam iz prodavnice, i ni ulična, ni naša rasveta nisu bile upaljene. Mi smo svetla na prodavnici upalili tek nakon nesreće. Ispred same prodavnice na trotoaru nije bilo parkiranih vozila, ali je moguće da je bilo malo niže. Da precizira, nije bilo vozila ispred radnje koja je u visini pešačkog prelaza - rekla je Vesna Simić. 

Na pitanje branioca da li je videla telo dečaka i na kom rastojanju je on bio u odnosu na prodavnicu, potvrdila je da je videla telo i da se ono nalazilo dijagonalno od prodavnice, ispred kioska, na samom kolovozu.

Galićev advokat je 2. decembra uložio žalbu protiv produženja pritvora.

Sledeće ročište je zakazano za 20. januar, kada će svedočiti predstavnik Instituta saobraćajnog fakulteta.

Otac malog Stefana opisao sve

Podsetimo, na prošlom ročištu, održanom 22. novembra, svedočio je otac poginulog Stefana Mihailo Balić, čija je priča, u najmanju ruku, bila potresna.

- Deca su bila pola koraka iza mene, nismo još došli do druge polovine pešačkog prelaza, bili smo blizu sredine kolovoza kada je došlo do udarca. Nakon mog udarca video sam da mi nema dece. Na više od 10 metara udaljenosti video sam da nešto leži sklupčano, pretpostavio sam da je to neko od moje dece, dozivao sam ih. Stefan je ležao malo iza oznake za autobusko stajalište, krkljao je. Pošto sam doktor medicine, pretpostavio sam da je u pitanju prelom baze lobanje. Zenice su bile raširene, što u našem poslu nije dobar znak. Ustima sam mu vadio krv iz usta i nosa, kako se ne bi ugušio - rekao je tada Mihailo.

Galić je na počeku suđenja krajem septembra kratko izjavio da nije kriv za krivično delo koje mu se stavlja na teret, dok se u julu na saslušanju pred tužiocem branio ćutanjem.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, optužnim predlogom protiv Galića, od suda traži da ga osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog krivičnih dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i meru bezbednosti Zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Više puta je bio osuđivan, i to dva puta zbog izvršenja saobraćajnih dela.

Tereti se da je 18. jula oko 20.15 upravljajući putničkim vozilom u Ulici Marijane Gregoran izazvao saobraćajnu nezgodu tako što je vozilom udario i oborio tri pešaka, koji su kolovoz ulice prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući bez pomoći lica čije je povrede prouzrokovao.

U nezgodi su deca S. B. (9) i L. B. (5) koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike