Bivši fudbaler Partizana zario nož u srce prijatelju? Nastavak suđenja Nikoli Malbaši

19.11.2021

07:00

0

Nekadašnji reprezentativac Srbije optužen za pokušaj ubistva Igora Neškovića, poznatijeg kao Ciga, u Zemunu

Bivši fudbaler Partizana zario nož u srce prijatelju? Nastavak suđenja Nikoli Malbaši
Copyright Nikola Malbaša/MN Press

Nastavak suđenja Nikoli Malbaši (44), bivšem fudbaleru Partizana i reprezentativcu Srbije, optuženom za pokušaj ubistva Igora Neškovića zvanog Ciga, zakazan je za danas u Višem sudu u Beogradu. 

Malbaša je optužen da je 8.jula 2020. godine nožem izbo Neškovića, koji je zadobio teške telesne povrede opasne po život. Malbaša je priveden u sud iz pritvora u kojem je od jula prošle godine, a na suđenju je negirao da je on izbo Neškovića, što tvrdi i sam Nešković. Obojica su sudu rekla da su 20-ak godina dobri prijatelji.

Nešković je ispričao da ga je ranio nepoznati čovek, kojeg je tada video prvi put. Sa Malbašom je tog dana gledao neki plac u Zemunu, gde je trebalo zajedno da zidaju, a kad su seli u auto, sa suvozačeve strane gde je sedeo Malbaša, pojavio se stariji čovek, smeđe kose i počeo da lupa po automobilu i da ga vređa.

Ušao je, potom, u auto i, kako tvrdi Nešković, seo na zadnje sedište. Posle kraće rasprave, čovek mu je zadao ubod u grudi iznad srca. Sledeće čega se seća je da se probudio u bolnici i imao kojekakve halucinacije.

Nešković je rekao da je osim uboda nožem u grudi doživeo i povredu leve šake, na kojoj su mu isečene tetive, pa teško pomera dva prsta, dok su mu na desnoj posečena dva prsta.

- Lekari su mi kazali da sam te povrede najverovatnije dobio jer sam se branio kad mi je taj čovek izvukao nož iz grudi da me opet ne ubode. Ja se toga ne sećam - tvrdi Nešković.

Neimenovani napadač

Više javno tužilaštvo u Beogradu optužnicom bivšeg fudbalera tereti za krivično delo ubistvo u pokušaju. Malbaša je bio u bekstvu desetak dana pre nego što se 19. jula prošle godine predao policiji i od tada je u pritvoru. Na saslušanju u tužilaštvu krajem jula negirao je krivično delo.

Trčao krvavih šaka i sa nožem u ruci

Nikola Malbaša, krvavih šaka i sa nožem u desnoj ruci, trči trotoarom u Ševinoj ulici u Zemunu. Ova scena se vidi na snimku koji je pregledan u Višem sudu na suđenju Malbaši. Vreme na snimku, 10.55, kada Malbaša trči sa nožem, poklapa se sa vremenom kad se ranjavanje, prema sudskim spisima, i dogodilo. Osim ovog snimka, veštačen je i telefon optuženog i njegova prepiska sa Neškovićem, ali u sudnici nije obelodanjeno šta su jedan drugom pisali.

Nikola Malbaša je izjavio pred Višim sudom u Beogradu da nisu tačni navodi optužnice da je 8. jula prošle godine nožem pokušao da ubije Igora Neškovića u Zemunu.

Malbaša je pred sudskim većem ispričao da su on i Igor prijatelji 20 godina i da su se toga dana našli kako bi se dogovorili o izgradnji zgrade u Ševinoj ulici. Kako je naveo, iznenada se pojavio njegov poznanik i zario Igoru Neškoviću nož u grudi kada su seli u automobil.

- Odjednom se pojavio moj poznanik i počeo da lupa na prozor suvozača, psovao je i tražio da mu vratim novac - rekao je Malbaša.

On je tvrdio da ga je poznanik, koga nije imenovao, posle svađe fizički napao i udario nekoliko puta.

- Igor je pokušao da ga uhvati za ruke, a ja sam se okrenuo i video kako mu zabada nož u grudi. Igor se uhvatio za oštricu, a ja sam mu pomogao i izvadio nož. Onda je napadač otišao, a ja gotovo ispao iz kola. Igor mi je rekao: „Beži da te ovaj ne bi opet napao“, poslušao sam ga i otišao, ponevši nož sa sobom. Pretpostavio sam da on nije u teškom stanju i da sam mu sigurno spasao život - izjavio je fudbaler i odbio da odgovara na dalje pitanja.

Izgradnja zgrada

Bivši fudbaler je svoju odbranu u sudnici prethodno napisao na tri i po strane velike sveske. Ranije je izjavio da se nikad u životu nije ni potukao, a kamoli nekog napao nožem.

Nikola Malbaša se po završetku inostrane karijere vratio u rodni Beograd i zarađeni novac počeo je da ulaže u izgradnju zgrada. Jedno vreme taj posao je išao dobro, ali su nastali problemi, jer mu je ponestalo novca da bi završio neke poslove. Tada se, kako je utvrđeno u istrazi, obratio poznaniku iz Zemuna Igoru Neškoviću i od njega pozajmio novac da bi završio poslove.

Nekadašnji fudbaler Partizana i reprezentativac Srbije pokušavao je da se sa poznanikom dogovori u vezi vraćanja novca, ali bezuspešno. Igor je navodno Malbaši pretio da će mu, ako ne vrati pozajmljeni novac, povrediti porodicu. 

Nikola Malbaša sa Lotarom Mateusom MN Press
 

Ranjeni Nešković dobro je poznat policiji kao kradljivac automobila, ali je posle robije prešao na trgovinu drogom. Hapšen je 2011, kada je ukrao "BMW" serije tri francuske registracije na Voždovcu. Tada je u garaži u kojoj je krio ukradeno vozilo nađen i ometač GPS, koji olakšava kradljivcu bekstvo i čuvanje ukradenog automobila. Uhapšen je u “renou klio” ukradenom još 2008. godine, a utvrđeno je da su na njemu prekucani brojevi šasije i motora.

Tri godine pre toga ukrao je "škodu oktaviju" i ona je u međuvremenu promenila dva vlasnika. Već je iza sebe te 2011. godine imao dve robije za krađu automobila, a sledila mu je kazna od sedam meseci zatvora zbog nelegalnog oružja, pa je uz nju dobio i novu za krađu "BMW".

Sledeće godine mediji su pisali da je Nešković bio član kriminalne grupe koju je Saša Tiosavljević, bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije, snabdevao drogom sa Kosova.

Bogata karijera

Sa druge strane Nikola Malbaša je fudbalsku karijeru počeo u mlađim kategorijama FK Zemun, a zatim je nastupao za Mladost iz Apatina. Afirmisao se u Hajduku iz Kule, a u zimskom prelaznom roku 2002/2003. potpisao je za Partizan, u vreme dok je trener bio Lotar Mateus. Sa crno-belima je igrao u Ligi šampiona.

Tokom te sezone pet puta je oblačio i dres sa državnim grbom. Kao bek, nije se često upisivao u strelce, ali je navijačima Partizana u lepoj uspomeni ostao njegov gol postignut u meču sa Đurgardenom iz penala, u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Karijera mu je krenula silaznom putanjom u sezoni 2004/2005, kad je potpisao za ruskog drugoligaša Terek. U dresu kluba iz Groznog nije odigrao ni minut, jer poslodavci nisu izmirili dugovanja prema njemu, zbog čega je čak pokrenuo postupak pred FIFA. Posle neuspešne epizode u Čečeniji, Malbaša je nastupao za atinski AEK, nemački Koblenc, a karijeru je završio u kineskom Šandongu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike