Neki zadovoljni, neki će se žaliti: Reakcije na presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije!

03.12.2021

07:00

0

Apsolutno svi učesnici u postupku očekivali su ovakvu presudu u ponovljenom prvostepenom postupku za ubistvo novinara

Neki zadovoljni, neki će se žaliti: Reakcije na presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije!
zora dobričanin romić (5) - Copyright 24sedam/M. Stojadinović

Istovetna, druga po redu, prvostepena presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika "Dnevnog telegrafa" i magazina "Evropljanin", izazvala je različite reakcije zainteresovanih u postupku, iako je za sve ona bila očekivana.

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, izjavio je da ova presuda vraća veru u sudstvo i da bi trebalo da nas zaštiti od bilo kakvih napada, a pogotovo da se ovakva ubistva nikada ne dešavaju. On je odao i priznanje sudskom veću na doslednosti.

Foto: Slavko Ćuruvija fondacija
 

- Ja se nadam da će ova presuda pomoći i u drugom slučaju u kome imamo gotovo sve razrešeno, u slučaju ubistva kolege Milana Pantića, da između ostalog i Specijalno tužilaštvo preuzme od MUP-a istragu o ovom slučaju, da bi smo došli do sličnog rezultata, kao u slučaju ovoga i kazne za optužene, odnosno one koji siu počinili ubistvo Pantića..Mogli smo, pošto sudi isto sudsko veće, da očekujemo da će biti slična presuda kao što smo je imali tada. Pretpostavljam da će biti žalbi i da će apelacija praktično morati da otbnovi suđenje i donese presudu koja će biti konačna i pravosnažna u ovom slučaju, a ja se nadam da će biti slična ovoj. - izjavio je posle presude Veran Matić.

Advokat Slobodan Ružič, punomoćnik ćerke i sina ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, Jelene i Radeta Ćuruvije, rekao je da su oštećeni u postupku zadovoljni donetom presudom.

- Mi smo očekivali da će ponovo biti osuđujuća presuda, znali smo da će sud izneti stav kao i prvi put zbog toga što u ponovljenom postupku nije izveden nijedan novi dokaz, tako da nismo ni videli razlog zašto bi sud promenio odluku. Mi očekujemo da će ovaj put prvostepeni sud da da malo detaljnije obrazloženje iako je sudija, predsednica rekla sugerično da nova presuda nije drugačija. Mi očekujemo da će tu biti nekakvih novih momenata. U svakom slučaju ovo je presudio prvostepeni sud i to je važna presuda - kaže Ružić..

Korak bliže konačnoj odluci

Prema njegovim rečima, konačnu reč će reći Apelacioni sud i da porodica i on očekuju da će  žalbu uložiti branioci, a videćemo da li će i tužilac.

- Prošli put jeste. Očekujem da će ovog puta uložiti žalbu samo na kaznu, ali to je naravno na njemu da odluči. Korak smo bliže konačnoj presudi zato što Apelacioni sud ne može više da vrati presudu ovom sudu i oni će doneti odluku nakon ročišta pred žalbenim većem ili će otvoriti oni suđenje, ali u svakom slučaju tada će se doneti konačna odluka - objašnjava Ružić.

Ko je ubio Mišu Ognjanovića, a ko dao nalog?

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović zamolila je medije da izveštavaju i u ovom kao i u drugim slučajevima korektno. 

- Želim da svi zajedno utvrdimo istinu u slučaju advokata Miše Ognjanovića, ko ja ubio Mišu Ognjanovića, da li je to bilo zakonito, gde su rezultati tog praćenja i prisluškivanja, da li to praćenje i prisluškivanje ima veze sa njegovom smrću i da se konačno rasvetli ko je povukao obarač, a ko je dao nalog - izjavila je Zora Dobričanin Nikodinović.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Sud je, kako je rekao, dao obrazloženja zašto misli da je NN izvršilac taj koji je neposredni izvršilac ubistva.

- Kako smo čuli, osnovni razlog je taj što sud smatra da su se neposredno pre ubistva čuli telefonom Kurak i Romić i da je iz toga sud zaključio da oni nisu bili zajedno. To je razlog zašto je uvedeno treće lice, ali da ipak sačekamo detaljnu presudu - izjavio je Slobodan Ružić.

Ko je uzeo 415.000 dolara?

Branilac osuđenih Milana Radonjića i Ratka Romića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović rekla je da posle ove presude nismo čuli i ne možemo da znamo ko je ubio Slavka Ćuruviju i ko je uzeo 415.000 dolara.

- Danas smo čuli nešto novo što sam ja zapisala:  "Sud je nesumnjivo utvrdio preuzimanje novčane pomoći od strane pokojnog Slavka Ćuruvije". To je novo i sud je rekao da je to utvrdio na osnovu iskaza svedoka. Definitivno, jasno je svima nama ovde, i danas i ranije tokom svih ovih suđenja,  apsolutno je jasno da ubice Slavka Ćuruvije nisu danas bile u sudnici, niti su na optužnici, niti su na optužnici, niti su prisustvovali izricanju ove presude. To je nešto što je apsolutno svima jasno - kaže Zora Dobričanin Nikodinović.

24sedam/M. Stojanović
 

Ona je dodala i to da se odbrana okrivljenih trudila tokom postupka da ne samo odbrani svoje klijente, već da se i razreši misterija ko je ubio Slavka Ćuruviju i na tu okolnost su predlagali silne dokaze. Jedan od usvojenih predloga odbrane, kako kaže, je ispitivanje novinara Dinića, čije kazivanje je sud uzeo kao verodostojno i za početak utvrdio da je nesporno da je Slavko Ćuruvija primio pomoć s tim što sud nije rekao od koga je primio pomoć.

"Pravda mora biti zadovoljena": Odgovor Evrope

Pravda mora biti zadovoljena, komentar je generalnog sekretara Evropske federacije novinara Rikarda Gutieresa povodom druge prvostepene presude izrečene u procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije.

„Slučaj novinara Slavka Ćuruvije simbol je nekažnjivosti ubistva novinara u našoj profesiji širom Evrope. Evropska federacija novinara, glavna reprezentativna organizacija novinara u Evropi, pozdravlja prvostepenu presudu. Ovo je izuzetno važna sudska odluka, koja treba da potvrdi odgovornost srpske države, a posebno Miloševićevog režima“, ukazao je u pisanom odgovoru Rikardo Gutieres.

Atila Mong, predstavnik njujorške nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara, presudu ocenjuje kao važnu sudsku odluku kojom su, kako kaže, kažnjene ubice Slavka Ćuruvije, novinara i neskrivenog kritičara režima Slobodana Miloševića.

„Presuda je važan korak u okončanju nekažnjivosti u ovom slučaju, ali srpske vlasti treba da nastave da rade na ostvarenju pune pravde tako što će identifikovati nalogodavce ubistva i pokrenuti njihovo krivično gonjenje. Uz to, presuda predstavlja pravi korak u prekidanju kruga nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima“, naveo je Mong..

- Takođe je jasno da on nije ubijen ni u ime državne bezbednosti ni u ime države Srbije, ni u ime države SRJ ni, kako je to pisano u optužnici, radi očuvanja vlasti, tako da ni posle druge prvostepene presude i dalje se, dakle ne zna ni ko je ubio Slavka Ćuruviju ni zašto je ubijen Slavko Ćuruvija, ni gde je nestalo 415.000 dolara. Ja bih baš iskreno volela da se to rasvetli, jer sam sto posto i apsolutno sigurna da moji klijenti sa tim nemaju ama baš nikakve veze - rekla je advokatica.

Sto puta ponovljena laž

Zora Dobričanin Nikodinović to, kako je objasnila, tvrdi na osnovu svega što je pročitala iz spisa ovog predmeta i na osnovu svega što zna o ovom predmetu.

- Jedno je puštati stil u javnosti, jedno je sto puta ponovljena laž, a tu sto puta ponovljenu laž o navodnom belom "golfu" na licu mesta, Ratku Romiću, Kuraku i tako dalje, slušali smo 20 godina. O tome ništa nema u spisima predmeta i ni jedan jedini svedok, ni jedan jedini pisani dokaz to nisu potvrdili.Zašto odgovara Milan Radonjić? Zato što je navodno dao usmeni umesto pisanog naloga da se prisluškuje i prati Slavko Ćuruvija. Ma nemojte. Pa to je na nivou disciplinske odgovornosti čak i kad bi se utvrdilo da je to nezakonito. Za šta odgovara Ratko Romić? Zato što je valjda u vožnji telefonirao. Ne znam šta bih vam rekla - dodala je naša sagovornica.

24sedam/M. Stojanović
 

Ona je upitala okupljene novinare i snimatelje "Da li vi konkretno možete da kažete koju su to nezakonitu radnju koja je u bitnom doprinela izvršenju krivičnog dela ubistva Slavka Ćuruvije izvršili danas osuđeni?" Sama je i odgovorila: "Naravno da to ne možete da kažete, jer to ne postoji".

- Apsolutno sve razumem. Jja i moji klijenti smo danas došli, da kažem žargonski, da primimo metak. Mi smo danas došli da čujemo ovo, jer u 99 odsto slučajeva kad se ukine prvostepena presuda, pa vrati se istom veću bez izvođenja novih dokaza, u 99 odsto slučajeva presude su iste. Nisam ja verovala ni u kakvu magiju da će se desiti, došla sam spremna da iznesem ovo na svojim leđima i da nastavim da se borim zajedno sa svojim klijentima - istrajna je Zora Dobričanin Nikodinović.

Identične presude

Sudsko veće Specijalnog suda, kojim predsedava sudija Snežana Jovanovićć, u ponovljenom postupku oglasilo je krivim nekadašnje pripadnike Službe državne bezbednosti Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine. Sud je Radomira Markovića i Milana Radonjića osudio na po 30 godina zatvora, a Ratka Romića i Miroslava Kuraka na po 20 godina robije.

Osuđenima će u kaznu biti uračunato vreme provedeno i pritovoru, a Radonjiću i Romiču i vreme provedeno pod merom zabrane napuštanja stana, uz primenu elektronskog nadzora.

24sedam/M. Stojanović
 

Presuda je identična prvoj koju je ukinuo Apelacioni sud u Beogradu. Zbog podstrekavanja na ubistvo na po 30 godina zatvora ponovo su osuđeni tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, dok su kao saizvršioci u ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava JSO Miroslav Kurak koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu. Kao direktni počinilac zločina označeno je "NN lice".

- Oni su krivi sto su 11. aprila po nalogu NN lica lišili života glavnog urednika i vlasnika lista “Dnevni telegraf” Slavka Ćuruviju zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu zbog kritike tadašnje vlasti. Nakon što je Miroslav Ulemek Legija odbio Markovića da sa svojim pripadnicima Jedinice za specijalne operacije ubije Ćuruviju, on je taj plan realizovao preko Radonjića - rekla je, tokom izricanja presude, sudija Snežana Jovanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike