Sa Arkanom pljačkao u Švedskoj, traži ga Brazil: Kole rođen da beži!

29.11.2021

20:45

0

Slobodan Kostovski je 2018. godine pobegao sa odsustva zbog lečenja tokom izdržavanja robije u Brazilu, gde je osuđen na 19 godina za prekookeansko krijumčarenje kokaina

Sa Arkanom pljačkao u Švedskoj, traži ga Brazil: Kole rođen da beži!
Printscreen/Interpol

Intrerpol intenzivno traga za Slobodanom Kostovskim (68)  poznatijim kao Kole, za kojim je Brazil raspisao crvenu poternicu zbog međunarodnog šverca droge. Kostovski za kojeg se tvrdilo da je pripadnik kriminalne grupe Željka Maksimovića Make, ali i blizak prijatelj komandanta Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana koji je ubije 15. januara 2000. godine u hotelu "interkontinental"  (sada "Kraun Plaza") u Beogradu.

Kostovski je 2018. godine pobegao sa odsustva zbog lečenja tokom izdržavanja robije u Brazilu, gde je osuđen na 19 godina zbog prekookeanskog krijumčarenja kokaina.

Slobodan Kostovski rođen je 4. decembra 1953. godine, a iza njega je burna mafijaška karijera. Kole je bio veoma blizak prijatelj Željka Ražnatovića i njegovog kuma Milana Đorđevića Bombone.

Iz arhiva švedske policije proicurele su 2019. godine  fotografije sa video-nadzora banke koju je Željko Ražnatović Arkan opljačkao 1979. godine. Arkanova banda je u to vreme počinila dve uzastopne pljačke u Švedskoj (Stokholmu i Geteborgu), a potom pobegla u Holandiju. Tamo su uhapšeni u oktobru iste godine.

Švedska policija saopštila je da su u sastavu bande, osim Arkana, bili i Karlo Fabijani i Slobodan Kole Kostovski. Za Karla Fabijanija mnogi tvrde da je zapravo Đovani di Stefano koji se ranih devedesetih godina prošlog veka pojavio u Arkanovom društvu u Beogradu kao biznismen sumnjive reputacije, navodni vlasnik studija „Metro Goldvin Majer” i tada popularnog Radia Pingvin.

Spektakularno bekstvo iz holandskog zatvora

Na fotografiji koju je objavila švedska policija vidi se pljačka banke koja se dogodila 1979. godine u kojoj je učestvovao Novopazarac Slobodan Kole Kostovski zajedno sa Arkanom.

Printscreen
 

Posle hapšenja u Holandiji, tričlana pljačkaška banda obrela se u zatvoru u ovoj državi. Zbog pljačke banke u Amsterdamu i razbojništva u Hagu osuđen na sedam godina strogog zatvora. Jedva godinu dana kasnije holandski tabloidi naširoko su izveštavali o spektakularnom bekstvu "neuhvatljivog Srbina iz robijašnice Amstel".

Printscreen
 

Bekstvo je bilo poput onog u holivudskim filmovima. Prepričava se i dalje kako su Željkovi prijatelji Slobodan Kostovski i Karlo Fabijani dobacili mu pištolj, kako je Ražnatović preskočio zid i tako postao idol mladih sa one strane zakona u to vreme. 

Dvojica prijatelja, kako su izveštavali holandski mediji, prebacila su Arkanu revolver preko zida dok je bio u redovnoj šetnji zatvorskim krugom. Ražnatović je potom oružjem zapretio zatvorskim stražarima i uz pomoć "lopovskih merdevina" koje su rukama napravili osuđenici, uspeo je da se prebaci preko zida visokog četiri metra i opasanog bodljikavom žicom.

Printscreen
 

Filmsko bekstvo, kako je kasnije utvrđeno, do detalja su isplanirali Karlo Fabijani i Kole. Koliko su daleko išli u tom planiranju govori podatak da su čak išli na časove letenja, jer im je ideja bila da iz helikoptera spuste konopac u dvorište zatvora, kako bi Ražnatoviću omogućili bekstvo. Izvukli su ga, međutim, na drugi način.

Iskočili kroz prozor

Prema podacima koji se mogu naći u našoj zemlji, Ražnatović i njegov ortak Fabijani izveli su tri oružane pljačke i 12 provala. Fabijani je u Stokholmu ipak uhapšen, ali kad je 1974. godine izveden pred švedski sud, na scenu stupaju Kole i Arkan. Oni su se maskirani pojavili u sudnici. Arkan je pištoljem zapretio švedskom sudiji, a drugi pištolj dobacio je Fabijaniju. Sva trojica su potom pobegla iskočivši kroz prozor.

Ciga ih sve snabdevao kokainom

Sve nabavke kokaina iz Južne Amerike išle su, kako se sumnja, preko Gorana Nešića, poznatijeg kao Ciga, uhapšenog u Brazilu. Veruje se da su među grupama koje su preko Nešića nabavljale kokain klan Darka Šarića, Dejana Stojanovića Keke, takođe uhapšenog u Brazilu, Željka Maksimovića Make, čiji je nekadašnji bliski saradnik Slobodan Kostovski,  osuđen u Brazilu, Milete Miljanovića, vođe grupe “Amerika” koji je uhapšen u Italiji i Luke Bojovića. Kostovski je jedini koji je uhapšen, pa uspeo da pobegne.

O Arkanu se potom manje-više sve zna - na kraju je optužen za ratne zločine, ali nije izveden pred Tribunal u Hagu, jer je ubijen 2000. godine.

Printscreen/Interpol
 

Kostovski je u Srbiji povezivan sa grupom Željka Maksimovića Make sa kojim je optužen za ubistvo policijskog generala Boška Buhe 10. juna 2002. godine. Od početka istrage njih dvojica su bila u bekstvu i kad je počelo suđenje, sedišta u prvom redu za glavnooptužene bila su prazna. Iza praznih mesta na optuženičkoj klupi sedeli su ostali članovi grupe Nikola Maljković, Vladimir Jakšić Karlos, Dragan Ilić Limar, Dragan Alijević i Goran Rajačić. To je bilo prvo suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Printscreen Youtube
 

Svi su oslobođeni optužbi za ubistvo generala Buhe i naloženo je novo suđenje. Poternice za svima koji su u bekstvu su raspisane, ali predmet i dalje miruje.

Zanimljivo je da se i za Maku, kao i za Kostovskog, govorilo da se krije u Južnoj Americi.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi