Interpol traga za čak 27 Srba: Šta znače poternice po bojama

16.11.2021

22:01

0

Crvena je najpoznatija Interpolova poternica i ona se rapisuje za počiniocima najtežih krivičnih dela

Interpol traga za čak 27 Srba: Šta znače poternice po bojama
Printscreen/Interpol

Čak 27 osoba koje imaju srpsko državljanstvo nalazi se na crvenoj Interpolovoj poternici na kojoj je 7.587 najtraženijih begunaca širom sveta. Otkrivamo koji se sve Srbi nalaze na ovim poternicama i šta znači kada se izda žuta, narandžasta ili crna poternica.

Crvena je najpoznatija Interpolova poternica i ona se rapisuje za počiniocima najtežih krivičnih dela. Kada policija negde na svetu pronađe osobe sa ove poternice mora ih uhapsiti i isporučiti zemlji koja raspisuje poternicu za njom.

Međutim, ono što mnogi ne znaju je da postoji još pet boja poternica koje mogu biti raspisane - žuta, narandžasta, plava, zelena i crna.

Žuta poternica je zapravo međunarodna objava za pronalaženje nestalih.

Narandžastom poternicom upozoravaju se policija, državne službe i internacionalne organizacije na potencijalne opasnosti, zapravo, ona je upozorenje o događaju, osobi, objektu ili procesu koji predstavlja neposrednu pretnju i opasnost za osobe ili vlasništvo.

Plava poternica se izdaje za obaveštavanje članica Interpola o prikupljenim podacima o beguncu ili njegovim aktivnostima.

Printscreen/Interpol
 

 

Od pedofilije do ubistava

Zelena se raspisuje kako bi se dobila obaveštenja ili dala upozorenja o bivšim osuđenicima za koje se sumnja da mogu da počine krivično delo u drugim zemljama, dok se crna poternica raspisuje za potraživanje informacija o neidentifikovanim pronađenim telima.

Na Interpolovoj poternici nalazi se devet osoba koje imaju srpsko državljanstvo. Oni su traženi zbog različitih zločina - od pedofilije do teških ubistava. Osobe sa ovih poternica uglavnom traže komšijske zemlje - Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Mađarska, ali i Kipar i Češka, dok jednog muškarca, označenog kao narko-bos, traži Brazil.

BIH i Crna Gora traže nekoliko naših državljana. Ertana Mujovića (42) Bosna traži zbog krivičnih dela koja uključuju nedozvoljene polne radnje prema maloletnicima.

Mađarska traži Aleksandra Pjanića (45) zbog privrednog kriminala.

BiH traži i Sašu Dunovića (48) zbog zločina protiv čovečnosti. On je inače, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske koji je optužen za zločine u Ključu.

Što se tiče žena, jedina dama na listi je Slobodanka Tošić, koja ima dvojno srpsko i bosansko državljanstvo i tražena je kao pripadnica kriminalne organizacije i ubistva.

Slobodanka Tošić osuđena je da je kao članica grupe Darka Eleza pomogla u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala 2006. godine u naselju Vranješ u Lukavici kod Sarajeva.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dunović je, kao pripadnik 17. lake pešadijske brigade Vojske Republike Srpske, zajedno sa drugim vojnicima, policajcima i paravojnim formacijama, učestvovao u napadu na civile Bošnjake i Hrvate u Ključu.

Dunović je, kako je navedeno, s drugim vojnicima 1. juna 1992. godine ušao u selo Prhovo (opšina Ključ) i učestvovao u proterivanju stanovništva iz kuća, kao i ubistvu najmanje tri civila.

Printscreen/Interpol
 

 

Pokušaj terorizma

Crna Gora traži Nemanju Ristića (48), kao organizatora kriminalne grupe pokušaja terorizma. Na listi begunaca koje traži Crna Gora je i Predrag Bogićević (51) i to zbog istih krivičnih dela.

Za Bogićevićem i Milovanovićem se traga zbog sumnje da su učestvovali u organizaciji navodnog terorističkog napada na crnogorske državne institucije na dan parlamentarnih izbora, 16. oktobra 2016. godine.

Crnogorci su raspisali potragu i za Komnenom Čpajkom (54) zbog sunje za teška ubistva.

Godine 2017. odjeknula je vest da je među 16 uhapšenih u Češkoj, osumnjičenih da su u 11 superlaboratorija uzgajali marihuanu vrednu gotovo dva miliona evra i 13 Srba. Među njima je tada bio i Milan Lučić, koji je te godine stigao u Prag, a pod maskom sezonskih radnika fiktivnog preduzeća.

Međutim, izgleda da je Lučić izmakao pravdi, budući da ga zbog organizovanog kriminala Češka sada traži preko Interpola.

Zbog pljački je na kiparskoj poternici Srbin Ivan Milovanović (46).

Milovanović, koji je označen kao pripadnik kriminalne grupe "Pink Panteri", sumnjiči se da je 10. septembra 2012. godine sa trojicom saučesnika upao u zlataru u Limasolu.

Pljačkaši su iz vitrine, za samo nekoliko minuta, ukrali nakit i satove u vrednosti od 950.000 evra. Prema pisanju medija, Milovanović je uhapšen 2016. godine u Nemačkoj, mada nije poznatno da li se još uvek nalazi u zatvoru, budući da njegova fotografija još uvek stoji na sajtu Interpola.

Zbog međunarodne trgovine drogom jednog Srbina traži Brazil - u pitanju je Slobodan Kostovski (67).

Slobodan Kostovski, rođeni Pazarac, je prema pisanju holandskih medija prošle godine pobegao sa odsustva zbog lečenja tokom izdražavanja robije u Brazilu. Tamo su ga osudili na 19 godina zbog krijumčarenja kokaina i za njim je Interpol raspisao crvenu poternicu.

Kostovski je, inače, odavno poznat evropskoj policiji, jer je 1979. godine učestvovao u dve uzastopne pljačke u Švedskoj.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic