Krvavi obračun momaka sa Voždovca i Zvezdare: Banović ubijen na "Lukasu"

29.11.2023

08:00

3

Bojan Banović, pripadnik "voždovačkog klana", ubijen s leđa, a ranjeni su Miodrag Mija Baškalović, Vlada Jović i Goran Mrdeljić

Krvavi obračun momaka sa Voždovca i Zvezdare: Banović ubijen na "Lukasu"
Bojan Banović - Copyright printscreen

Više od 20 ispaljenih hitaca, jedan ubijen muškarac i trojica teže ranjenih epilog je krvavog obračuna između dve zaraćene grupe beogradskih kriminalaca, i to onih sa Voždovca i Zvezdare. U toj pucnjavi, koja se pre 27 godina dogodila na splavu diskoteci "Lukas", ubijen je tada devetnaestogodišnji mladić Bojan Banović, dok su teže ranjeni Goran Mrdeljić (31), Miodrag Mija Baškalović (28) i Vlada Jović (22).

Bojan Banović bio je sportski tip, nikada nije ni pušio ni pio, ali je bio pripadnik "voždovačkog ganga". U čuvenom dokumentarnom filmu "Vidimo se u čitulji", Bojan se pojavljuje u ekipi Gorana Vukovića Majmuna. On je za volanom "golfa 3", kojim Voždovčani odlaze da se slikaju ispred "poršea" Sredoja Šljukića Šljuke, kako bi dokazali nadmoć i u drugim delovima grada.

Printscreen Facebook
Bojan Banović

Posle sukoba sa Kristijanom Golubovićem zbog krađe automobila, Banović je ranio Golubovića, a kasnije je i sam ranjen. Pretpostavljalo se da je reč o osveti. Neko mu je tada "kalašnjikovom" gotovo razneo ruku, zbog čega je imao komplikovanu operaciju i čekalo ga je još nekoliko teških hirurških intervencija.

Ruka mu je bila u gipsu kada je u noći između 26. i 27. novembra 1994. izašao na splav "Lukas" sa prijateljima. Tada je ubijen, a gradom kruži nekoliko verzija tog zločina.

Verzija kojoj veruju članovi Banovićeve porodice i prijatelji jeste ona prema kojoj je Bojan te večeri bio raspoložen, pa je čak u jednom momentu uzeo mikrofon i zapevao. To je, navodno, zasmetalo Zvezdarcu Goranu Mrdeljiću, bivšem policajcu iz rečne policije Beograda, koji je sa društvom sedeo nekoliko stolova dalje. Počeo je da negoduje i dobacuje Bojanu, sa kojim je odranije bio u zategnutim odnosima zbog nekog duga.

Pogođen u srce

Banović se tada zajedno sa Baškalovićem uputio ka stolu za kojim je sedeo Mrdeljić. Usledila je kratka rasprava i Bojan se, zajedno sa Mijom, okrenuo i nasmejan pošao prema svom stolu, gde su ga čekali prijatelji. U tom momentu, Mrdeljić je počeo da puca i s leđa je pogodio Baškalovića u vrat, a Banovića u srce.

Printscreen
"Voždovački klan"

Izbila je, potom, opšta pucnjava na splavu između Voždovčana i Zvezdaraca u kojoj je Mrdeljić ranjen u stomak. U tom trenutku stigla je rečna policija, posle čega je nastao još veći haos.

Inscenirano bekstvo

Goran Mrdeljić, posle hospitalizacije i saniranja povreda, pobegao je iz bolnice. To bekstvo bilo je inscenirano da bi sprečio eventualnu osvetu momaka sa Voždovca zbog ubistva njihovog prijatelja. Na drugom kraju hodnika od sobe u kojoj je ležao inscenirana je tuča da bi se policijsko obezbeđenje uklonilo sa vrata Mrdeljićeve sobe. Taj trenutak iskorišćen je za bekstvo. Mrdeljić je uhapšen tri dana kasnije u Leskovcu, u kući svojih rođaka.

Banović je prevezen u Urgentni centar, a taj put, kako je kasnije prepričavano, trajao je više od sat vremena. Kada je Bojanov otac stigao i video sina, lice mu je bilo potpuno deformisano - nos slomljen, svuda su bili ogromni otoci i podlivi, a jedno oko nije imao.

Otac je postao sumnjičav, jer je imao informaciju da je Bojan pogođen jednim metkom. Tada je počeo da sumnja da mu je sin dokrajčen tokom puta do Urgentnog centra. Nije, međutim, imao snage da traži obdukciju i tuži nekoga, slomljen bolom zbog smrti sina.

- Ubijen je podmuklo, s leđa, surovo. Piše u novinama da je nastradao posle kraće svađe. Pročitao sam i da je pucnjavi prethodila tuča. Svima je ostalo nepoznato da je moj Boki, samo nekoliko dana ranije, imao komplikovanu operaciju i da mu je cela desna podlaktica bila u gipsu. Nije mogao ni da se obuče bez tuđe pomoći, a kamoli da se sa nekim pobije - pričao je novinarima Dragan Banović posle ubistva sina.

Metak u leđa i ranije

Doživeo je, kako je objasnio, potpuni šok na identifikaciji Bojanovog tela. Naježio se od užasa, jer mu je prethodno rečeno da je pogođen u leđa. Otac je ispričao da je u Bojana, početkom iste godine, ispred diskoteke "Luv", pucao u leđa jedan policajac, i to bez razloga. Porodica je htela da podnese krivičnu prijavu, ali im je savetovano da to ne čine.

Printscreen Youtube/Čelik 19
"Voždovački klan" devedesetih

Pred ulazom u kuću, 11. septembra, kako je tvrdio njegov otac, neko je na Bojana pucao iz "kalašnjikova", i tada mu je desna ruka takoreći otkinuta. Od tog trenutka Bojan gotovo da nije izlazio iz kuće, sedeo je u svojoj sobi za kompjuterom i odlazio u bolnicu na operacije.

- Bio je najobičniji dečak, a ne kriminalac, bio je jak i hrabar. To je sve. Voleo je život i živeo brzo kao svi njegovi vršnjaci. Žao mi je što nemam snage i mogućnosti da isteram ovo do kraja - govorio je posle ubistva sina Dragan Banović.

Printscreen
Bojan Banović

Bojan je sahranjen pored još jednog "žestokog momka" sa Voždovca, Romea Savića. Sanduk su mu nosili prijatelji iz "voždovačkog klana" i svi su plakali. Među njima je bio i Goran Vuković Majmun, koji je na Bojanovoj sahrani stajao tačno na mestu na kom je dve nedelje kasnije i sam pokopan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike