U Srbiji za nekoliko meseci izbodeno pet policajaca: Otišli na intervenciju, pa završili u bolnici! Zašto se nisu branili?

08.11.2021

17:00

0

Ukoliko se dokaže da je potezanje oružja opravdano i da nije postojao drugi način odbrane i zaštite - službenik ne odgovara

U Srbiji za nekoliko meseci izbodeno pet policajaca: Otišli na intervenciju, pa završili u bolnici! Zašto se nisu branili?
Ilustracija - Copyright Pixabay

U Sremčici je u subotu mladić (31), koji je zatečen kako buši gume na automobilima građana, nožem napao i povredio dva policajca koji su došli da ga uhapse. Jednom je naneo teže telesne povrede tako što ga je ubo u stomak, a drugog je isekao po telu.

Incident se dogodio kada su policajci prišli osumnjičenom i videli da lice u svojoj levoj ruci drži  nož. Policijski službenici su pokušali da smire lice i razgovaraju sa njim, ali je muškarac odgovarao nepovezano zbog čega je delovao kao da je nervno rastrojen. 

ATAImages
 

Tokom razgovora on je više puta prilazio policijskim službenicima koji su se pomerali unazad održvajući na taj način bezbednu distancu za pravovremeno reagovanje.

Licu je više puta izdato naređenje da baci nož, na sta se isti oglušio. U momentu kada je lice okrenulo pogled policijski službenici su procenili da mogu da bezbedno da savladaju lice, hvataju ga za levu ruku, nakon čega se muškarac agresivno otima i uspeva da izvadi nož iz futrole i ubode policijskog služenika Stojana Đorđevića i policijskog službenika Uroša Kecojevića. Lice je savladano i naknadno prevezeno u UKP PU za grad Beograd.

Ova dva policijska službenika nisu jedini koji su doživeli ovakve napade, a pre samo pet dana izboden je i policajac u Novom Sadu.

Mladić D. J. (19) iz Leskovca priveden je u utorak, nakon što je pokušao da otme novac od radnika jedne agencije za obezbeđenje. Kako su naveli mediji, on je nakon pokušaja pljačke nožem povredio policajca u civilu koji ga je sprečio da pobegne i odnese novac.

Profimedia/24sedam
 

 Leskovčanin je nakon intervencije policije i Hitne pomoći priveden, ali je i sam bio povređen i zbog toga hospitalizovan.

Masovna tuča u Beogradu

U junu mesecu je u centru Beograda došlo do grupne tuče, zbog čega je morala da interveniše policija, a jedan pripadnik MUP je tom prilikom povređen nožem i prevezen u Urgentni centar sa lakšim povredama.

Nije navedeno kako je došlo do obačuna, ali je tuča brzom intervencijom policajaca sprečena, a povređeni službenik je zbrinut i dobio je odgovarajuću lekarsku pomoć.

Izboden inspektor na Zvezdari

Na Zvezdari je u maju napadnut nožem i povređen policijski inspektor beogradske kriminalisticke policije, koji je u tom trenutku bio na dužnosti.

U trenutku hapšenja osumnjičeni za razbojništvo u jednoj prodavnici Miodrag Z. (36) nožem je napao policijiskog inspektora. On je dva puta uboden u rame i nogu. Odmah je prevezen u Urgentni centar, a osumnjičeni je naknadno uhapšen.

Zakonom je propisano da pri obavljanju policijskih poslova policijski službenik može upotrebiti vatreno oružje samo ako upotrebom drugih sredstava prinude ne može postići zakoniti cilj u izvršenju zadatka i kad je apsolutno nužno da od sebe ili drugog odbije istovremeni protivpravni napad kojim se ugrožava njegov ili život drugog lica

Ukoliko se dokaže da je potezanje oružja od strane policajca opravdano i da nije postojao drugi način odbrane i zaštite - službenik ne odgovara, a ukoliko se dokaže suprotno odgovara isto kao i civilni građanin.

Iz ovih razloga i ogromne odgovornosti koja može da se stavi na teret službenom licu, policajci uglavnom izbegavaju da odgovore na napade jer je procedura posle odbrane ili reakcije duga i nesigurna, a kako se i ranije navodilo u medijima, ovakve situacije dovode ih u nezgodan položaj i stavljaju na kocku njihovu poziciju, ali i slobodu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike